Læg tag på terrassen

En sommeraften på terrassen er dejlig, og det er ærgerligt at skulle gå ind, når duggen begynder at falde. Med denne luksusoverdækning kan I blive ude meget længere.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
3 dage
Pris
8.500 kroner
Overdæk terrassen, og få flere lange sommeraftner

Med en overdækning på terrassen kan I blive ude, længe efter duggen er faldet.

Intro

Her bygger vi en bundsolid version, som er meget enkel, og som holder en menneskealder.

I byggevejledningen, som du kan læse her på siden, bygger vi overdækningen rundt om en altan, men vi viser også, hvordan man kan bygge den op ad en helt plan væg uden altan. Vi viser også, hvordan du:

 • samler spær og stolper
 • sætter stolperne fast på stolpesko
 • monterer skelettet
 • lægger taget.

Vil du læse mere om, hvordan man bygger en overdækket terrasse?
Her har vi samlet alle vores byggevejledninger til, hvordan du selv bygger en overdækket terrasse.

Vejledning

01
Samling af spær og stolper 3 Trin

1

Sav et hak i toppen af stolperne (A og B). Hakket skal være så dybt, at bagsiden af stolpen kommer til at flugte med spæret (C) og tværplanken (E). Der skal være god plads til de skruer, der skal holde stolpen fast.

2

Slib udskæringen glat, så du får optimal kontaktflade mellem stolpe og spær. Slib også kanterne, så de ikke er skarpe eller flossede, da træbeskyttelsen ellers får svært ved at dække.

3

Stolperne skrues fast på spæret med 5 stk. 6 x 80 mm skruer pr. samling. Det er en god idé at bore for. Og husk at placere skruerne min. 2 cm fra kanterne og 2 cm fra toppen, så træet ikke flækker.

02
Stolperne står fast og rådner ikke 8 Trin

Stolperne, vi anvender, er af limtræ, som ikke er så påvirkeligt af fugtigt vejr. De vrider sig ikke, men da de ikke er trykimprægnerede, skal de have en træbeskyttende behandling, før tagpladerne lægges på.

Du kan godt bruge trykimprægnerede stolper, men der er ganske lidt sparet på de to-tre stolper. De kraftige spær fås nemlig kun som limtræ.

Stolperne står på stolpesko (H-jern), som støbes fast. Det sikrer både stabilitet, og at stolperne ikke rådner.

1

Bor for til H-jernet i stolperne (A) og (B), så boltene til H-jernene kan komme igennem. Hullerne skal passe præcist til boltene.

2

Stem ud i stolperne. H-jernet skal sidde stramt om stolpeenden, så tegn op, og stem ud, så jernet er lige akkurat til at banke på plads.

3

Montér H-jernene med bolte. Spænd dem godt til med en ring-/gaffelnøgle. Det er ikke nødvendigt med en kontramøtrik, da spændet i H-jernet sørger for, at møtrik- kerne ikke går løs.

4

Grav ud til stolpefundamenter. Brug et stolpebor eller som her en hulspade til at grave hullerne. Grav dem 90 cm dybe, så der ikke bliver problemer med, at frosten skubber til fundamenterne.

5

Rejs de forreste stolper (A) med spæret (C) monteret. Det tager lidt tid at få stolperne til at stå helt lodret, samtidig med at spæret skal ligge helt vandret. En hjælper er en rigtig god idé lige her.

6

Klods stolperne op, så spæret ligger vandret. En klods på tværs over stolpehullet og nogle kiler til finjustering er, hvad du har brug for - og så din hjælper til at tjekke vaterpasset oppe på spæret.

7

Fyld 1/3 beton i hullet. Når alt er i vater og lod, er du klar til at støbe. Bland betonen med vand efter anvisningen på posen.

8

Stød betonen sammen. Når første portion beton er kommet ned i hullet, skal du komprimere den med en jernpind eller en stump lægte. Fortsæt med næste tredjedel, komprimér, og fyld til sidst hullet op.

03
Skelettet holder til al slags vejr 7 Trin

Træet til denne overdækning er ret kraftigt. Til gengæld holder det også i al slags vejr, og hvis du husker at give det træbeskyttelse, er der ikke nogen egentlig udløbsdato på.

Hvis du overvejer at gå lidt ned i dimensioner, anbefaler vi, at du får en professionel til at hjælpe dig med at regne ud, hvad du skal købe.

Dimensionerne afhænger af, hvilken type tag du lægger på. Trapezplader er lette, termotag er tungere, og tag med plader og tagpap er endnu tungere.

1

Find højden. Læg en af spærene (G) løst op på frontspæret (C), så du kan se, hvor vægplanken (D) skal sidde. Med 5 % fald (det er minimum) skal overkanten af (D) sidde 20 cm højere end overkanten af (C).

2

Montér vægplanken (D). Bor for med et 12 mm bor, og brug et 10 mm bor i væggen. Slå karmdyvler gennem planken og ind i hullerne i væggen, før du spænder dem med skruemaskinen.

3

Sav ud på bagkanten af spærene (G). Lav et hak, der er 1 cm dybt og 5 cm langt. Så kan spærene ligge på vægplanken (D) uden at komme i berøring med muren med deraf følgende risiko for fugt i endetræet.

4

Læg første spær (G) på plads. Hold det på plads med tvinger, og mærk af til udskæring forkanten af spæret. Mærk også af på frontspæret (C), hvor de andre spær skal ligge. Det afhænger af dine tagplader.

5

Sav hak i forkanten af spærene, og skru dem fast. Hakkene skal være 5 cm dybe og lige så brede som frontspæret (C), dvs. 8 cm. Skru spærene fast med 6 x 220 mm skruer. Du behøver ikke bore for.

6

Skru spærene fast i bagkanten. Igen bruger du 6 x 220 mm skruer. Husk at tjekke, at spærene ligger vinkelret på frontspæret (C), og at de står helt lodret. Det er umuligt at rette op på, når taget først er lagt.

7

Montér evt. en tværplanke (E) og korte spær (F). Hvis du bygger versionen med hak til altan, skal du bruge en ekstra tværplanke (E) og nogle korte spær (F). Disse spær skal du skrue fast til (E) fra bagsiden, før du monterer (E). Tværplanken (E) skrues fast til spæret (G) og den tredje stolpe (B).

04
Tagpladerne giver ly for regn og sol 5 Trin

Det tag, vi lægger her, er et tolags termotag. Det er ikke billigt, men det er enormt holdbart, og du slipper for kondens på undersiden.

En del af forklaringen på den høje pris er, at der skal bruges specielle beslag og sikres imod, at der kommer fugt og insekter ind mellem de to lag. Alle beslag, fugt- og insektspærre, specialskruer m.m. følger med, når du køber taget.

Vil du spare ca. 8.000 kr., så lægger du trapezplader på i stedet.

1

Skru monteringsskinnerne på. De skinner, som tagpladerne skal ligge i, skrues fast på spærene med de medfølgende skruer. Skinnerne skæres til i længden med en nedstryger.

2

Læg pladerne op, og tjek mål. Vent med at tilpasse pladerne i længden og bredden, til du har haft dem oppe der, hvor de skal ligge. Til den pris skal der ikke saves forkert. Lad beskyttelsesfolien sidde på.

3

Tilpas pladerne med en rundsav. Når du har savet pladerne til, skal de lukkes støv- og vandtæt af i enderne. Støvbånd og afslutningsprofil følger med fra producenten. Sørg for, at profilerne vender rigtigt.

4

Fastgør tagpladerne. Pladerne lægges op i monteringsskinnerne og holdes fast af klemskinner, der skrues fast. Hvis du lægger en planke eller en plade op på taget, kan du godt træde på det, mens du arbejder.

5

Montér dækskinner. Til allersidst dækker du samlingerne med dækskinner, der bare klikkes på. De ser pæne ud, og de er en ekstra sikring mod vand og støv. Slut af med at fjerne beskyttelsesfolien fra pladerne.

Materialer

Til 400 x 510 cm overdækning:
Limtræsstolper 10 x 10 cm

 • 2 stolper fortil (A) a 210 cm
 • 1 stolpe bagtil (B), 215 cm*

Limtræsbjælke 8 x 16 cm

 • 1 frontspær (C), 510 cm

Limtræsbjælker 6 x 16 cm

 • 1 vægplanke (D1), 230 cm*
 • 1 vægplanke (D), 510 cm
 • 1 tværplanke (E), 238 cm*
 • 2 spær, korte, (F) a 280 cm*
 • 3 spær, lange, (G) a 400 cm
 • 2 spær, lange, (G1) a 400 cm

Desuden

 • 4 tagplader, 120 x 400 cm
 • 2-3 H-jern m. bolte
 • 3 karmdyvler, 10 x 140 mm
 • 30 SPAX-skruer, 6 x 220 mm
 • 4 sække støbebeton a 40 kg

Ting markeret med skal kun bruges, hvis du bygger overdækningen rundt om en altan.*

Specialværktøj

 • Borehammer

Tidsforbrug

2-3 dage, så er du færdig.

Pris

8.500 kr. for overdækningen med kraftige, klare trapezplader til ca. 20 m². Vil du have tolagsplader som dem, der er vist i artiklen, skal du regne med en merpis på ca. 8.000 kr.

Sværhedsgrad

Følg vores anvisninger, så er der intet svært ved at bygge denne langtidsholdbare overdækning.

Tegning

3D-model

3D-model

Simpel konstruktion

Det er ekstremt nemt at bygge overdækningen længere og bredere.

Åbn 3D-model

3D-model

Stolper med hak i

Helt tæt på, kan du se, at der er savet ud i stolperne til den forreste rem

Åbn 3D-model

3D-model

Nedfældede stolpesko

Der er også skåret ud i stolperne til stolpeskoene.

Åbn 3D-model

3D-model

Nem at tilpasse hak og hjørner

Som du kan se på 3D-tegningen i venstre inderste hjørne kan du frit placere stolperne, så overdækningen følger huset.

Åbn 3D-model

Video

TEKNIK: Stolpesko støbt i rør

Så får du nemt stolpeskoene i vater og til at flugte hinanden

VÆRKTØJ: Sådan bruger du rundsaven

I videoen her lærer du alt om om rundsavens muligheder, klinger og funktioner. Rundsaven er bomstærk og kan med den rigtige indstilling klare alt fra grove til helt fine snit - både lige og forskellige vinkler. Og med den rigtige klinge kan du bruge saven i både træ, metal, gasbeton og kunststof.

TIPS: Dybdestop til håndsaven

VÆRKTØJ: Sådan bruger du borehammeren

Borehammeren er en stærk makker til en række tunge renoveringsopgaver. Forsynet med det rigtige tilbehør kan du fx bruge den til at lave riller i muren og fjerne fliser fra badeværelsesgulvet. Lær maskinen bedre at kende i videoen her.

Tips & Tricks

Tagplader til overdækning af terrassen

Der er mange typer og fabrikater at vælge imellem. Her er tre af de mest almindelige, der alle passer til denne overdækning. Vores erfaring er, at pris, udseende og holdbarhed hænger sammen, når det gælder tagplader. På www.plastmo.dk kan du nemt selv beregne prisen på trapez- og termotage.

TRAPEZPLADER. Fås i forskellige kvaliteter med varierende holdbarhed. Falmer med tiden, men er til gengæld ikke voldsomt dyre at udskifte. Kondens på undersiden kan forekomme.

FASTLOCKPLADER. En dyrere løsning end trapezpladerne, men meget mere holdbar. Let at lægge med de specialbeslag, der medfølger. Kondens på undersiden kan forekomme.

TERMOPLADER. Fås også i forskellige udgaver med helt op til otte lag, der dog kun har værdi i en lukket udestue. Tolagsversionen, som anvendes her, er dyr, men har 15 års garanti, og der dannes ikke kondens.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

  Andre læser lige nu ...

  Mere fra kategorien Overdækket terrasse