Lækker lounge med overraskende detaljer

Solen er ved at gå ned, og mens naboen pakker sammen og trækker indendørs, kan I blot trække på smilebåndene, blive siddende og nyde solnedgangen. Her får du den komplette guide, til at bygge din egen overdækkede luksuslounge med hegn.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
5 dage
Pris
22.000 kroner
Overdækket terrasse med overraskende detaljer

Byg en overdækket terrasse med lækre loungemøbler. Du får detaljerede 3D-arbejdstegninger, grundige trin for trin-vejledninger og fotos af alle de svære detaljer.

Intro

En terrasse er en fantastisk tilføjelse til enhver bolig. Men det er intet imod, hvad en overdækket hyggekrog er. Her kan I nemlig blive siddende til langt ud på natten, fri for vind, dug og kulde, ligesom I også bare kan lade hynderne ligge frit fremme på møblerne.

I denne gør det selv-vejledning starter vi med at bygge skelettet til en 16 kvadratmeter stor overdækning. Dernæst lægger vi tag på og bygger et hegn for til sidst at lave en række bænke til at sidde på.

I dette tilfælde bygger vi oven på en eksisterende træterrasse. Men du kan selvfølgelig også bygge den oven på fliser, hvis det er den belægning, du har derhjemme, ligesom du frit kan tilpasse den i størrelsen.

Læs mere om: Overdækket terrasse

Det får du i Gør Det Selv-vejledningen

I denne gør det selv-vejledning får du:

 • en detaljeret arbejdstegning
 • fire ekstra-siders snittegninger
 • en udførlig trinvejledning
 • tips og tricks
 • inspiration og knowhow
 • rigtigt håndværk

Go’ arbejdslyst!

Vejledning

01
Sæt stolper, og støb 7 Trin

En af de virkelig snedige detaljer i dette projekt er, at de tre stolper, der senere skal holde tagkonstruktionen, monteres i yderkanten af den eksisterende træterrasse. Det giver en pæn og diskret løsning. Derfor starter vi med at pille de to yderste terrassebrædder forsigtigt op, inden der graves ud, og stolperne støbes fast. Vær meget omhyggelig med at måle ud til stolperne, så du er sikker på, at de kommer til at passe med spærene, som igen skal monteres i afstande, der passer til netop din tagløsning.

1

De to yderste terrassebrædder pilles forsigtigt op, så vi kan komme til at grave ud til stolperne. Pas på, at brædderne ikke knækker, da du skal bruge dem igen senere.

2

Grav cirka 90 cm ned med et pælebor, når du har målt ud, hvor stolperne skal placeres. Kommer terrassens strøer i vejen for stolperne, kan du overveje at save dem over. Husk at understøtte dem først.

3

Lav en betonblanding af 1 del cement til 6 dele støbemiks, og tilsæt lidt vand. Betonen skal have konsistens som fugtig jord. Husk at blande grundigt, evt. med din skruemaskine og et påmonteret piskeris.

4

Placér den første stolpe (A) i hullet, og fyld 10 cm beton ned rundt om bunden. Stamp betonen med en lægte. Læg derefter et 40 cm lag grus på, hæld endnu 10 cm beton i, stamp igen, og fyld så til sidst op med grus til jordniveau. Sørg for, at stolpen er i lod på begge sider.

5

Montér de øvrige stolper (A) efter samme fremgangsmåde - og husk, at afstandene mellem dem skal passe med tagkonstruktionen.

6

Gå alle stolperne efter med et vaterpas, og kontrollér endnu en gang, at de er i lod på begge sider. Er de skæve, må du rette op og stampe efter.

7

Når du er tilfreds med stolperne, afstiver du dem med forskallingsbrædder, eller hvad du ellers har af lange pinde eller lister. Nu lader du betonen hærde et døgn og holder velfortjent fyraften.

02
Montér tværbjælke, rem og spær 11 Trin

Betonen er hærdet, og stolperne står klippefast i lod. Nu er tiden kommet til anden del af projektet, nemlig at montere tværbjælken (B) og remmen (E) på husmuren og sætte spærene (C + D) på plads. I første omgang gælder det tværbjælken og de to yderste og det midterste spær, og til sidst kan du så montere de to sidste spær. Er muren på dit hus udsmykket med gesims eller andre detaljer i murværket, som det er tilfældet her, kan du løse udfordringen som vist, men hvis muren bare er flad, slipper du for snedkernørdede krumspring.

1

Spænd tværbjælken (B) op på stolperne i cirka den højde, der passer med det fald, taget skal have. Vi spænder bjælken fast med skruetvinger, så højden kan finjusteres senere.

2

Montér remmen (E) på husets mur. Højden fra terrassedækket og til undersiden af remmen er her 220 cm, og bredden er 391,5 cm, svarende til afstanden mellem stolpernes yderste sider. Vi må nøjes med en rem på 100 mm. 200 mm havde været at foretrække.

3

Bor ind i murstenene og ikke i fugerne - så sørg for at måle godt ud, inden du går i gang. Remmen skrues efterfølgende fast med en 7,5 mm karmskrue uden hoved for hver halve meter.

4

Overfør målene fra gesimsen til enderne, der støder ind mod muren på de to yderste spær (C), og sav dem til. Det er vigtigt, at spærenderne lukker helt tæt ind mod husmuren.

5

Montér nu de to yderspær (C) ved at skrue dem direkte ind i enderne på remmen (E) med to 5,0 x 100 mm skruer.

6

Kontrollér, at de to yderspær (C) er i vater i forhold til hinanden hele vejen ud til stolperne (A). Brug dit vaterpas, og justér højderne, hvor spærene er klemt midlertidigt fast med skruetvinger.

7

Skru spærene (C) ind i siderne på stolperne (A) med 4 stk. 5,0 x 100 mm skruer. Husk, at spærene skal have et fald inde fra husmuren og ud til stolperne (det er på den anden led, at spærene skal være i vater i forhold til hinanden).

8

Montér nu det antal bjælkesko, du skal bruge for at holde de inderste spær. Vi monterer her 3 stk. 45 x 88 mm bjælkesko på remmen (E) med 5 mm beslagskruer.

9

Spærenes (D) ender skæres i smig, og der laves et hak på undersiden. Hakket giver en bedre bæreevne i bjælkeskoene. Husk også at skære i smig i den anden ende, der støder ind mod tværbjælken (B).

10

Løft spærene (D) på plads i stolpeskoene, og fiksér dem midlertidigt ved at give dem en enkelt skrue gennem tværbjælken (B) i den anden ende. Dernæst skruer du spærene fast til skoene med 5 mm beslagskruer.

11

Alle indvendige spær (D) skrues nu fast i tværbjælken (B), så der er to 5,0 x 100 mm skruer i hver. Den midterste stolpe (A) er en smule kortere end de to yderste og skåret i smig, som passer med spærets hældning.

03
På med taget 3 Trin

Der findes tonsvis af forskellige tagløsninger, du kan vælge til din hyggekrog - fra de helt billige trapezplader eller en simpel sejldug til en isoleret Plastmo-løsning i luksusklassen. Uanset hvilken løsning du vælger, skal du følge producentens samleanvisninger og krav. Så er du nemlig sikker på, at resultatet bliver perfekt, og ikke mindst på, at garantien dækker.

1

Plastmo-taget monteres med et hav af forskellige endeprofiler, forhø-jelsesprofiler, lister og samlinger.

2

For at få plads til taget skal der blandt andet saves ud i sternbrædderne (F) til tagrender og gesims.

3

Under tagrenden, hvor samleprofilerne ligger, skæres et hak i topinddækningen. Under topinddækningen lægges en fuge, som følger med denne tagløsning.

04
Byg hegn og bænk 9 Trin

Skelettet og taget er bygget færdigt, og nu kommer vi til det sjove, hvor hegnet skal opføres, og bænkene planlægges. Der er frit slag for kreativiteten, og du kan bygge hegnet så højt eller lavt, som du ønsker, ligesom du kan nøjes med at bygge bænke i den ene eller anden side af loungeområdet. Hvis du er i humør til det, kan du også montere vinduer eller lukke arrangementet helt af.

I dette eksempel bygger vi for nemhedens skyld hegnet og siddearrangementet samtidig.

1

MONTÉR HJØRNEPROFIL
Start med at montere hjørneprofiler (J)** (lister på 25 x 50 mm i beklædningens højde) på stolperne (A), således at de danner en pæn afslutning der, hvor hegnets beklædning starter og slutter. Det er også vi startede med at pille op, skal skæres til og mon-teres igen.

2

LAV BÆNKENS BUNDPLADER
Mål ud til bænkene, og skær bund­ pladerne (K) til,** så de passer rundt om stolperne (A). Her bygges bænkene med en dybde på 80 cm. Pladerne bruges til både bund, sider og sæder.

3

MONTÉR BEKLÆDNINGEN
Klinkbeklædningen (G) skæres til** og skrues fast til stolperne (A) med to 4,2 x 56 mm skruer i hver stolpe (altså seks skruer i hvert bræt (G)). Start nedefra, og kontrollér for hvert tredje bræt, at hele arrangementet er i vater. Byg hegnet så højt, at det kan bruges som ryglæn på indersiden.

4

MONTÉR PLADER TIL BÆNKEN
Når første halvdel af hegnet er klar, begynder bænkbyggeriet.** Placér dine 45 x 45 mm lægter (L) oven på krydsfinerpladerne (K), og skru dem fast langs pladekanterne med 5,0 x 100 mm skruer. Husk at støde pladerne helt ind til hegnet. Montér også de lodrette plader (K) i den højde, du vil bygge bænken. Byg nu resten af hegnet færdigt, og fortsæt med pladerne til bænken.

5

BEKLÆD BÆNKEN
Når pladerne (K) er monteret, beklædes de med terrassebrædder (H). Start fra toppen, da dette vil give den pæneste afslutning, hvis der skal skæres til ned mod gulvet.

6

BEKLÆD BÆNKEN
Har du tænkt dig at male din hyggekrog i en bestemt farve, er et godt tip at male en stribe rundt på pladerne (K), hvor brædderne (H) vil støde sammen. Så er du sikker på, at det lyse træ ikke kigger frem, hvis det gaber en smule med tiden.

7

BEKLÆD BÆNKEN
Skru resten af brædderne (H) på. Er du alene om opgaven, er det en god idé at spænde brædderne op med skruetvinger, så de ikke skrider.

8

BYG SÆDER/LÅG
Du er næsten i mål, og nu gælder det sæderne/ lågene til bænkene.** Her kan du se, at vores låg er seks brædder i dybden og samlet på undersiden med en plade (K) samt tre tværgående lægter. Bemærk også, at der halvvejs på hver langbænk er forstærket med to brædder (H), så lågene har noget at hvile på.

9

MONTÉR HÆNGSLER
Spraymal alle hængslerne i samme farve, som du giver resten af arrangementet.** De fire af lågene monteres med tre hængsler hver, mens det sidste og midterste (største) monteres med fire. Nu mangler du bare at male resten af din nye og toplækre lounge, før du kan invitere familien på grillhygge.

Materialer

97 x 97 mm trykimp. stolper:

 • 3 stk. a 420 cm (A) (overmål, midterste stolpe skæres i smig)

47 x 200 mm spærtræ:

 • 1 stk. a 391,5 cm (tværbjælke) (B)
 • 2 stk. a 430,7 cm (enderne) (C)
 • 3 stk. a 406,7 cm (inde i ramme) (D)

47 x 100 mm spærtræ:

 • 1 stk. a 391,5 cm (rem på mur) (E)

25 x 125 mm trykimp. fyr:

 • 2 stk. a 470 cm (stern) (F) (vises ikke her, overmål afhængigt af din tagløsning)

25 x 125 mm trykimp. beklædning:

 • 56 stk. a 480 cm (G) (overmål)

32 x 125 mm terrassebrædder, lærk:

 • 32 stk. a 480 cm (H) (overmål)

25 x 50 mm trykimp. lægte:

 • 3 stk. a 175 cm (J) (overmål)

Østenkrydsfiner, 122 x 244 cm:

 • 7 stk. (sidder på indersiden af bænke) (K)

Tag:

 • Plastmo TwinLite, 16 mm, 99 cm

Desuden:

 • Lægter, 45 x 45 mm (L) (til bænken)
 • Vinkelbeslag, 90 x 90 x 2,5 mm
 • Bjælkesko, 45 x 88 x 1,5 mm
 • Hængsler til bænk
 • Skruer og karmskruer (vejrbestandige)
 • Cement + støbemiks

Tidsforbrug

3-5 dage

Pris

Ca. 22.000 kr. Bemærk, at det valgte Plastmo TwinLite-tag udgør lidt over halvdelen af den samlede pris. Vælger du eksempelvis at køre med en billigere tagløsning, bliver projektet markant billigere.

Sværhedsgrad

Det er et stort projekt, der kræver overblik. Men det er ikke svært, hverken at støbe stolper fast eller at bygge selve konstruktionen.

Tegning

Multimedia

Multimedia

Multimedia

Multimedia

3D-model

3D-model

Komplet lounge

Hele loungen er bygget sammen af tag, væg og møbler.

Åbn 3D-model

3D-model

Skelettet bygges

Det grundlæggende skelet består af 3 stolper, et par remme og langsgående spær.

Åbn 3D-model

3D-model

Detalje ved gesimsen

Spærene er skåret til, så de følger husets form (her gesimsen).

Åbn 3D-model

3D-model

Hegnet giver læ og rygstøtte

Mellem stolperne er der monteret brædder på begge sider. Både udad og indad.

Åbn 3D-model

3D-model

Bænk med opbevaring

Nede under bænken er der masser af plads til opbevaring.

Åbn 3D-model

3D-model

Spær skrues på stolper

De to yderste spær skrues ind på ydersiderne af stolperne.

Åbn 3D-model

Video

TEKNIK: Stolper på række

Med en hjælpesnor får du dem til at flugte præcist

Video

TIPS: Led vandet væk fra endetræet

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du skruemaskinen

I videoen her lærer du alt om det mest populære stykke gør det selv-værktøj. Ud over at skrue skruer i og bore huller i en lang række forskellige materialer, findes der masser af tilbehør, der gør dig i stand til at bore store huller, skrue møtrikker og franske skruer i, undersænke skruer, slibe, polere og meget mere.

Video

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

  Andre læser lige nu ...

  Mere fra kategorien Overdækket terrasse