SÅDAN! Flot fliseterrasse med pergola

Fliseterrassen bliver et endnu mere anvendeligt uderum, hvis du bygger en pergola. Med et fleksibelt solsejl som tag vælger du selv, om du vil have sol eller skygge i hyggekrogen. Og når duggen falder, generer den ikke dine udeaftener.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
4 weekender
Pris
8.000 kroner
Hyggekrog med fliser

Det fleksible solsejl kan trækkes for, når solen bliver for skarp, eller regnen falder midt i grillfesten.

Intro

Det blev en større makeover, da der skulle laves en hyggekrog i baghaven. I stedet for at have en skrånende grund blev haven delt op i to niveauer. Så kan der spilles fodbold på den første del og hygges på den bagerste, når du går et par trin ned på en stor fliseterrasse med pergola.

Herunder kan du se et billede af den tidligere have.

Hyggekrog med fliser: Sådan så haven ud før.

Den tidligere køkkenhave lå bare urørt hen. Men efter en større makeover blev dette hjørne meget mere indbydende.

Solid kantsikring

De to niveauer i haven er adskilt med en solid mur bygget af kantblokke. Den fungerer samtidig som kantsikring på fliseterrassen og sørger for, at fliserne ikke kan skride ud til siden.

Når du bygger en fliseterrasse, er det vigtigt, at underlaget er i orden, så fliserne ikke synker.

Normalt giver det den bedste stabilitet, at fliserne lægges forskudt i såkaldt forbandt. Men når fliserne er så store som her, er det ikke nødvendigt.

Se hvordan du laver en hyggekrog i haven

Den store fliseterrasse med pergola er et stort og tidskrævende projekt, men det er ikke svært. Sørg for at lave en solid kantsikring og et underlag med det rette fald og komprimering.

I denne gør det selv-vejledning får du en fuld materialeliste, og så viser vi, trin for trin, hvordan du:

  • opbygger underlaget
  • lægger fliseterrassen
  • bygger pergolaen

God fornøjelse!

Vejledning

01
Terrassen 11 Trin

Haven her ligger på en skrånende grund, som deles op med en mur, så græsplænen ligger i samme niveau som huset, og terrassen for enden af haven ligger lidt nede. Muren fungerer samtidig som en solid kantsikring, så terrassens fliser ikke kan skride ud til siden.

Muren laves af kantblokke, der sættes i forbandt tre rækker oven på hinanden. Det er vigtigt, at du er grundig med at sætte den første række helt lige, så muren ikke bliver skæv.

Inden du lægger fliserne, skal du sørge for at lave fald på underlaget og komprimere det godt, så fliserne ikke synker.

1

Der sættes kantblokke til en mur, som adskiller terrassen fra græsplænen. Vi har gravet en rende til kantblokkene og spændt en snor ud, som kantblokkene sættes efter.

2

Støbebeton hældes i renden, som den første række sten skal stå i. Så er vi sikre på, at de står ordentligt fast. Her er brugt støbebeton, der tilsættes vand og blandes godt.

3

Kantblokkene bankes på plads i betonen. Det er vigtigt, at den første række sten står fuldstændig lige, så din mur ikke bliver skæv. Tjek flittigt med vaterpasset, så du sikrer dig, at stenene står præcist.

4

De to næste rækker sten klæbes fast med fliseklæber. Smør det på med en murske, og sæt den næste række i forbandt, altså forskudt i forhold til første række. Overskydende fliseklæber kan vaskes af med vand.

5

Jorden bankes på plads omkring muren, efterhånden som kantblokkene er på plads. Med en mur af kantblokke sat i beton får du en meget stærk kant ved terrassen, så du sikrer, at fliserne ikke skrider ud.

6

Nu skal der fyldes stabilgrus på underlaget (15 cm), som komprimeres med en pladevibrator. Forinden har vi lavet fald på underlaget på 1-2 cm pr. meter, så vandet bliver ledt væk fra terrassen.

7

Fyld afretningsgrus oven på stabilgruset i et lag på ca. 2-3 cm. Til en stor flade som her er det nemmest med en asfaltrager.

8

Afretningslaget rettes af, så underlaget bliver helt jævnt og følger det rigtige fald. To lige rør lægges ned i belægningen i den rigtige højde, og en retskinne køres henover, så det overskydende grus fjernes.

9

Spænd en snor ud, der markerer kanten af belægningen. Så har du en tydelig rettesnor, du kan lægge den første række fliser efter.

10

De næste rækker fliser lægges. Her har vi valgt, at den yderste og tredjeyderste række fliser er mørke, så den grå flade ikke kommer til at virke for massiv.

11

Fugerne fyldes med fugegrus, når alle fliser er lagt. Fej diagonalt på fugerne, så du er sikker på, at de bliver fyldt op. Kør fliserne over med pladevibratoren, og fyld fugerne efter.

02
Pergolaen 7 Trin

I den ene ende af fliseterrassen bygges en pergola, så der er mulighed for at sidde i skygge under et solsejl.

Pergolaen består af fem stolper - en i hvert hjørne samt en midterstolpe på den ene langside. På toppen af begge sæt endestolper placeres en tværgående overligger. Den stabiliserer konstruktionen og er samtidig underlag for de langsgående reglar, der placeres med lidt afstand, så “taget” bliver luftigt. I hvert hjørne af pergolaen monteres en øjebolt til fastgørelse af solsejlet.

Bagsiden af pergolaen bliver her lukket af med to hegnsmoduler.

1

Grav huller til stolperne (A og B), fem i alt. Vi starter med at grave ud til den ene af de to stolper, der skal placeres i flisebelægningen. Et pælebor er klart det smarteste at lave huller med, når de skal laves i en flisebelægning.

2

Hjørnestolpen (A) støbes fast. Det er vigtigt, at den står helt lige. Søm evt. et par støttebrædder på, der kan holde den imens. I bunden lægger vi grus, så stolpen ikke står direkte på den fugtige jord.

3

Den midterste stolpe (B) placeres i en stolpesko. Afstanden mellem stolperne i den ene langside er her tilpasset, så der kan være to hegnsfag på 180 cm mellem stolperne.

4

Stolperne (A og B) saves af, så de har en højde på 230 cm over jorden. Oven på de to forreste og de to bagerste stolper placeres en overligger (C), der stikker 10 cm ud over stolpeenderne.

5

Fastgør en understøttende reglar (D) på overliggeren (C), så den ikke kommer til at “hænge”. Det er nemmest at samle de to dele på jorden først, inden du monterer overliggeren på stolperne.

6

Overliggeren (C) fastgøres til stolperne med 6 x 100 mm skruer. Den understøttende, lodrette reglar (D) placeres mellem stolperne (A), så den flugter med yderkanten.

7

De langsgående reglar (E) monteres. Sav først hak i dem, så de kan placeres 4 cm nede over overliggerne (C). De syv langsgående reglar placeres med en afstand på 62 cm.

Materialer

  • Kantblokke, 12 x 12 x 21 cm
  • Fliser, 5 x 40 x 49 cm
  • Fliser, 5 x 30 x 30 cm
  • Støbebeton til kantblokke
  • Fliseklæber
  • Stabilgrus
  • Afretningsgrus
  • Fugegrus
  • 4 stolper (A), 10 x 10 x 330 cm
  • 1 stolpe (B), 8 x 8 x 230 cm
  • 2 overliggere (C), 5 x 10 x 400 cm
  • 2 støttereglar (D), 5 x 10 x 360 cm
  • 7 reglar (E), 5 x 10 x 440 cm
  • 4 sække stolpebeton
  • 1 stolpespyd
  • 2 hegnsfag, 180 x 180 cm
  • 8 store vinkelbeslag
  • Rustfri skruer, 6 x 100 mm
  • 4 øjebolte, 8 x 100 mm
  • 4 karabinhager
  • Solsejl, 360 x 360 cm

Specialværktøj

  • Afrettersæt
  • Asfaltrager
  • Pladevibrator (250 kg)
  • Pælebor

Tidsforbrug

3-4 weekender.

Pris

Ca. 8.000 kr.

Sværhedsgrad

Det er et stort og tidskrævende projekt, men ikke svært. Sørg for at lave en solid kantsikring og et underlag med det rette fald og komprimering.

Tegning

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Overdækket terrasse