Læsernes bedste idéer til læ og ly på terrassen

Dårligt vejr behøver ikke hindre en hyggelig sommeraften på din terrasse. Et simpelt læhegn stopper vind, mens et halvtag giver ly for regn og dug. Her er seks gode byggeideer fra læserne.

terrasse japansk hegn

Der er boret hul i alle rafter, så de kan trækkes på wirerne.

1. Japansk inspireret hegn til din terrasse

"Jeg har bygget et hegn rundt om min terrasse i en luftig, japansk inspireret stil. Hegnet står oven i et stenbed rundt om min terrasse.

Stolperne er gravet 90 cm ned i jorden og afsluttet foroven med en tværstiver, så hegnet består af “rammer” ved siden af hinanden.

Hver ramme er fyldt med et fag af rafter, der hænger på en wire fastgjort til tværstiveren.

Rafterne går ikke helt ud til stolperne, så konstruktionen virker let. For enden af wirerne er monteret halvstore sten, som holder raftefagene på plads. L.G."

terrasse japansk hegn

Der er boret hul i stenen til en øsken, som wiren kan fastgøres til.

SE OGSÅ: Overdækket terrasse

2. Fleksibelt læhegn ta’r den kolde vind på din terrasse

"Det blæser ofte koldt ved det ene hjørne på min terrasse. Derfor har jeg bygget et fleksibelt hegn, der kan sættes op, når vi har brug for læ.

Hegnet er lavet af tre fag flethegn (180 x 120 cm), som jeg har sat sammen, så hvert modul let kan stilles, som det passer bedst.

Modulerne er samlet ved at bore huller i rammerne og binde dem sammen med flagline. Det gør også hegnet nemt at pakke væk igen. N.H."

Terrasse fleksibelt hegn

Flethegnet står fint uden pløkker eller barduner, når blot der er passende vinkler mellem de tre hegnsmoduler.

Terrasse fleksibelt hegn

Hegnet giver god læ ved et ellers vindomsust hjørne på terrassen.

3. Terrasse med læhegn og halvtag

"Jeg har bygget en terrasse på ca. 40 m² op ad gavlen på min maskinhal, der vender mod vest. Her var en lang mur uden vinduer, hvor det var nemt at sætte en rem op til tagspær, så terrassen kunne blive delvist overdækket.

Terrassen består af en stor fliseflade, som er omkranset af et punktfundament, hvorpå der er fastgjort en nedre rem. Rundt om terrassen er bygget et rækværk, som er monteret til den nedre rem.

I den ene ende af min terrasse har jeg lavet et halvtag og en lukket konstruktion med rammer og glas. Så er der læ for vestenvinden, men vi har stadig mulighed for at kigge ud i haven og nyde udsigten.

Halvtaget er et Fastlock Uni-tag, som er let at montere. Taget gør, at vi kan bruge vores terrasse i al slags vejr, og at vi rent faktisk gør det, fordi der både er læ og tørvejr. B.C."

LÆS OGSÅ: Det skal du vide, når du bygger rækværk til terrassen

Terrasse hegn halvtag

Flisebelægningen på terrassen består af rødbrune herregårdssten.

Terrasse hegn halvtag

Taget består af seks tagspær fastgjort med bjælkesko til en rem på væggen. Ovenpå er fastgjort lægter på tværs, som taget monteres til.

LÆS OGSÅ: Læhegn terrasse

4. Smart halvtag overdækker terrasse

"Vi ønskede os en overdækket terrasse, men havde ikke meget plads til at fastgøre et halvtag på væggen under udhænget.

I stedet fandt vi på at lade halvtaget gå op over husets tag, så vi sikrede os, at der var plads nok i højden under overdækningen.

Halvtaget er bygget med fire hjørnestolper. De tre er en integreret del af rækværket på terrassen, den fjerde er fastgjort med en stolpesko til gulvet. Taget er tagpap. B.V."

Terrasse halvtag

Halvtaget rækker ind over hustaget. Der er lukket af foroven, så vinden ikke suser ned her.

5. Læhegn med hyggehjørne

"Egentlig skulle jeg bare bygge et læhegn på vores terrasse. Men jeg opdagede, at der var brug for mere stabilitet i hegnet.

Løsningen blev at bygge en sofa op ad hegnet – det har givet meget stabilitet, da ryggen på sofaen stiver hegnet af.

Jeg har brugt overskydende terrassebrædder til både sokkel, sæde og armlæn på sofaen. Et sofabord kunne der også blive til, så udvidelsen af projektet har ikke kostet meget ekstra.

Hynderne i sofaen har vi skåret til af billige skummadrasser og syet nye betræk til. Og så er sofaen ellers blevet ud-styret med en masse puder fra IKEA.

Resultatet er både blevet praktisk og flot, og hyggehjørnet bruges nu flittigt gennem hele sommeren. Ja, faktisk er det blevet vores nye yndlingssted. B.V."

Terrasse læhegn

Sofahjørnet er blevet terrassens nye favoritsted.

Terrasse læhegn

Sofaen er bygget ind i læhegnet, og det meste af den er lavet af overskydende terrassebrædder.

6. Flot flet til havens hegn

"Der var lidt for åbent ind til naboen på vores nyanlagte terrasse, da bladene faldt af hækken. Jeg har derfor lavet et flethegn af træ – primært af rester, som jeg havde liggende.

Det består af 100 x 100 mm stolper, som jeg har høvlet hjørnerne af og slebet med excentersliberen, så de får en flot finish. Mellem stolperne er sat tværlister op (10 x 30 mm), som er snittet runde i enderne, så de kan fæstnes i huller i stolperne uden brug af beslag.

Lamellerne, der er flettet mellem tværlisterne, er savet ud af mahognibrædder med bordrundsaven i 4 mm’s tykkelse. Efter flettearbejdet savede jeg et spor i en liste, der kunne monteres øverst på hegnet, så alle træender er beskyttet mod fugt.

Hele hegnet har til slut fået træbeskyttelse og vil holde sig pænt i mange år. A.N."

Terrasse flethegn

Det flotte hegn skærmer effektivt af ind mod naboen, men er faktisk lige så flot på den anden side, da det er lavet uden beslag.

Terrasse flethegn

Hullerne i stolperne er lavet efter en skabelon, der sikrer, at der er den samme afstand mellem dem, så de tværgående lister sidder helt præcist. Der er savet et spor i den liste, der afslutter hegnet foroven. Så er alle træender beskyttet mod fugt.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Terrasse