Slip for giftig imprægnering med supertræ

Robust træ til udendørs brug behøver ikke at være fyldt med farlig kemi. Nye teknikker gør det muligt at lave miljøvenligt træ med en holdbarhed som imprægneret træ og tropiske træsorter.

Trykimprægneret fyrretræ har i årtier været populært til alle slags udendørs projekter – og det med god grund. Det er billigt, og træet holder rigtig længe i vores fugtige klima takket være de kemiske stoffer, som er blevet presset ind i træet under tryk.

LÆS OGSÅ: Trykimprægneret træ - godt eller skidt?

Desværre er det traditionelle trykimprægnerede træ også fyldt med miljøskadelige stoffer – fx tungmetaller – og det har givet de miljøvenlige alternativer mere vind i sejlene.

Redaktionen anbefaler: Genial teknik giver træet superkræfter

Super holdbart – men uden gift

Træ, som via en behandling ændrer egenskaber uden at blive giftigt, kaldes for “modificeret træ”, og det er altid dyrere end det trykimprægnerede. Det skyldes, at det er mere omstændeligt at fremstille og producere i en langt mindre skala.

LÆS OGSÅ: Terrassebrædder - hvilket træ er bedst?

Der findes forskellige teknikker og kvaliteter, men der er tre arketyper: furfurylering, hvor træet tilføres et stof, der udfylder hulrum i træet, så vand ikke kan trænge ind (fx Kebony); acetylering, en kemisk proces, hvor træets alkoholgrupper ændres, så de ikke længere binder vand (fx Accoya); og endelig varmebehandling (fx ThermoWood), hvor træet opvarmes, så de alkoholgrupper, der binder vand, brændes af eller omdannes.

1. Kebony

EGENSKABER:
Kebony Fyr-terrassebrædder er et bæredygtigt alternativ til tropisk hårdttræ, som får en flot grå patina med tiden. Brædderne er lavet af skovfyr fra svenske skove, og de kan let holde 25-30 år på terrassen uden nogen form for overfladebehandling. Takket være imprægneringen har træet en god form- og vridningsstabilitet, og det er særdeles modstandsdygtigt over for råd og svamp, da træets vandoptag er minimeret kraftigt.

TEKNIKKEN:
Teknologien er udviklet i Norge og er en imprægnering med furfurylalkohol i kombination med en katalysator - efterfulgt af tørring og hærdning ved lige over 100 °C. Furfurylalkohol er et affaldsprodukt fra sukkerproduktion og er helt ugiftig. Processen ændrer træets cellevægge permanent og giver træet dets hårde egenskaber.

PRIS:
Kebony Fyr i dimensionen 28 x 120 mm koster ca. 50 kr. pr. løbende meter.

2. Accoya

EGENSKABER:
Accoya-terrassebrædder har en flot og helt unik lys farve. Træet er mærket med en klasse 1-holdbarhed, idet det har en garanteret holdbarhed på 50 år over jorden og 25 år i jord eller under vand. Træet er samtidig fra bæredygtige skove og 100 % genanvendeligt.

TEKNIKKEN:
Brædderne er lavet af fyrretræ (Radiata Pine), der har gennemgået en såkaldt acetylering. Det er en modificering helt ind til kernen med naturlig syre (eddike-syreanhydrid) efterfulgt af en varmehærdning. Modificeringen gør træet hårdt, tungere, mindre tilbøjeligt til at flække - og nærmest resistent over for råd og svamp.

PRIS:
Accoya-terrassebrædder ligger fra 110 og 130 kr. pr. løbende meter, afhængigt af hvor meget du køber

3. Thermowood

EGENSKABER:
ThermoWood-terrassebrædder har en flot, lysebrun lød, som minder om sydlige træsorter. Brædderne har én rillet og én glat flade, hvilket giver mulighed for at vælge mellem to forskellige udtryk. Træet er formstabilt, har en lav vægt og er rigtig nemt at save, bore og skrue i.

TEKNIKKEN:
Allerede vikingerne behandlede deres træ med ild og vand for at gøre det mere holdbart, og det er også teknikken her. Høj varme forandrer nemlig træets cellestruktur og gør det modstandsdygtigt over for råd og svamp. I praksis bliver ThermoWood varmet op til 220 °C, samtidig med at der bliver tilført vanddamp. Vanddampen sørger for, at træet ikke begynder at brænde. Træet til ThermoWood er fyrretræ produceret i finske skove.

PRIS:
Et ThermoWood Fyr-terrassebræt koster omkring 33 kr. pr. løbende meter..

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Træterrasse