Genial teknik giver træet superkræfter

Selvom Accoya lyder eksotisk, er det helt almindeligt fyrretræ. Næsten! Den store forskel er nemlig, at holdbarheden og levetiden er forbedret gevaldigt – med eddike.

Accoya - genial teknik giver træet superkræfter

I Holland ligger denne bro i Accoya-træ, som er nedsænket i vand året rundt. Det meste andet træ ville suge vand ind og langsomt begynde at rådne. Men ikke Accoya.

Teak, azobé og mahogni er eksotiske træsorter, som er kendt og elsket for deres hårdhed og lange levetid, der indtil nu har overgået det nordiske fyrretræ med flere længder. Men sådan er det ikke længere. I Holland har et firma nemlig opfundet en proces, der går ind og ændrer fyrretræets sammensætning til det bedre.

Processen hedder acetylering, og resultatet er, at det ellers ret bløde fyrretræ bliver hårdt, formstabilt og vejrbestandigt. Alt sammen egenskaber, der er med til at forlænge levetiden betydeligt. Producenten bag det nye supertræ garanterer en levetid udendørs på 50 år og 25 år, hvis det graves ned.

Ved acetylering ændres træets struktur helt ind til kernen. Det betyder, at Accoya har de samme gode egenskaber hele vejen gennem træet og ikke kun i de yderste millimeter, som det ellers er tilfældet med det meste imprægnerede træ.

Sådan fungerer acetylering

Træet behandles med eddikesyreanhydrid ved 100-120 grader. Eddikesyren binder sig til hydroxylgrupperne i træet og blokerer for optagelse af fugt, mens træets tæthed øges med omkring otte procent. Den øgede tæthed betyder, at træet ikke kan suge vand, og at det derfor heller ikke angribes af svamp og råd. Den øgede tæthed betyder også, at træet bliver ekstremt hårdt, og at det derfor holder formen og samtidig ikke angribes af insekter. Accoya kan både anvendes ubehandlet og under et lag træbeskyttelse.

Som klinkbrædder ligger prisen på Accoya omkring 700 kr. pr. m2.

7 steder hvor accoya er genialt

Jo hårdere omgivelserne er, jo bedre et valg er Accoya. Det er derfor perfekt som:

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Træ