Terrasse med sildeben

Det ser svært ud, men du kan godt selv slippe afsted med at lave en terrasse med sildebensmønster, så længe du laver skelettet rigtigt, så du kan skrue brædderne pænt fast i en 45-graders vinkel.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
5 dage
Pris
8.000 kroner
Terrasse med sildeben

Du kan godt selv lægge en terrasse med sildebensmønster.

Intro

Skal terrassen have lidt mere karakter, end den får af trykimprægnerede fyrretræsbrædder, så kan du lægge brædderne i et sirligt sildebensmønster uden at få grå hår af arbejdet.

I denne artikel viser vi dig, hvordan du ombygger en gammel stenterrasse til en flot ny træterrasse med sildebensmønster.

Vi starter med at fjerne den gamle belægning og gøre klar til den nye med et solidt skelet, der er bygget i et særligt mønster, så du har det underlag, der skal til for at understøtte de korte terrassebrædder, som møder reglarskelettet på en 45-graders vinkel.

Vi viser dig, hvordan belægningen skal håndteres trin for trin, og så illustrerer vi de vigtigste pointer med principtegninger, som viser dig, hvordan underlag, skelet og belægning hænger sammen.

Vejledning

01
Underlaget 4 Trin

Sildebensterrassen skal erstatte en gammel terrasse i sten. Under den gamle stenbelægning hælder grunden, en smule tæt ved huset og betragtelig mere længere fra facaden.

Det første, vi gør, er at fjerne stenbelægningen, og så opdaterer vi det gamle afretningslag med nyt grus, som vi stamper. Derefter lægger vi betonfliser ud på det nynivellerede afretningslag.

Den nye terrasse er større end den gamle, og den del af den nye terrasse, der rager ud over det planede afretningslag, skal stå på stolpesko i stedet for fliser og kiler.

1

Fjern de gamle sten først. Den gamle stenterrasse er i vejen, så det første, der skal ske, er, at de gamle sten skal løftes forsigtigt væk.

2

Genetablér afretningslaget. Lige under de gamle fliser ligger der et kompakt, men ujævnt lag af afretningsgrus, som suppleres med ekstra grus og trækkes af og planes.

3

Sæt terrassen på fliser og kiler. Selvom underlaget er blevet jævnet ud, skal skelettet stå på fliser og klodses op med kiler, så overfladen bliver helt plan. Her bruger vi Knudsen Kilen.

4

Supplér med stolpesko. Den nye terrasse er lang, og i den ene ende er det ikke realistisk at plane underlaget. Derfor bæres strøerne af nedstøbte stolpesko.

02
Skelettet 4 Trin

Når der skal laves sildebensmønster, skal skelettet laves meget præcist, så reglarne ligger med samme afstand fag for fag og løber parallelt; ellers vil sildebensmønsteret stille, men sikkert blive skævt.

Skelettet bygges i to dele. Først lægges alle strøerne ud, og der laskes forlængere på enderne. Hovedparten af strøerne hviler på fliser og kiler, men enderne skal understøttes med stolpefødder, der støbes ned med stolpebeton.

Endelig forbindes de lange reglar med korte tværgående træstykker.

1

En rem og reglar. Læg en reglar langs facaden, og klods den op til den ønskede højde. Spænd derefter reglaren fast til facaden med karmskruer. Læg resten af reglarne ud. Brug så lange reglar som muligt.

2

Forlæng reglarne. Der, hvor reglarne ikke er lange nok, skal de forlænges. Forlængelserne laskes på de hele reglar med bygningsbeslag og skruer. Forlængelserne skal ikke klodses op. De støbes fast i stedet.

3

Lås rammen i enden. Når alle de forlængede reglar er lasket sammen, forbindes enderne med en reglar i samme bredde som hele skelettet, og den skrues fast til enden af hver enkelt reglar. Du har nu en lukket ramme, som du kan klodse op i hjørnerne og sætte i vater.

4

Understøt rammen med stolpesko. I den ende, hvor skelettet nu svæver, skal det understøttes med stolpesko, som støbes fast i 90 cm dybe huller fyldt op med stolpebeton.

03
Beklædningen 6 Trin

Når du skal lægge et sildebensmønster, kræver processen tålmodighed og præcision. Jo større en flade der skal lægges, desto vigtigere er det at tage sig god tid.

Arbejdet starter med en lille prøveoplægning af en håndfuld sildebenssamlinger. Med udgangspunkt i prøveoplægningen er det nemt at se, om mønsteret er rigtigt på skelettet.

Når de første brædder ligger, som de skal på skelettet, skrues de fast i de rigtige strøer, og så er det ellers bare et spørgsmål om at arbejde støt fremad.

1

Lav en lille prøveoplægning. Læg de første 8-10 stave (5 i hver retning) på en af de to midterste dobbeltreglar. Start fra facaden, så spidsen af sildebenssamlingen peger væk fra facaden.

2

Samlingen skal ligge på begge reglar. Men hver reglar bærer kun det bræt, der starter på samme side af samlingen. Skruerne skal sidde to ad gangen på en lige linje, der følger skelettet.

3

Læg de første ti samlinger op, og skru dem fast. Lav en samling ad gangen, og tag dig tid til at være grundig, så hver bane brædder ligger parallelt, og så du har en 90graders vinkel i spidsen.

4

Byg på lidt efter lidt. Når du har skruet de første 10-15 samlinger fast, kan du begynde at bygge ud til siderne, så du hele tiden har øje for det totale resultat.

5

Skær kanterne til løbende. I takt med at du bygger de to yderste baner op, skal brædderne skæres til. Selvom du ved, at de spidse vinkler skal være 45 grader, så bør du skære brædderne til et ad gangen.

6

Indram belægningen med terrassebrædder. Til sidst monteres to lag brædder på højkant langs kanten af terrassen. Den øverste kant af brædderne skal sidde i niveau med sildebensbelægningen og danne en ramme omkring kanten af terrassen.

Materialer

45 x 95 mm reglar, trykimprægneret

 • Til skelettet ca. 120 m

12,5 mm fyrrebrædder, trykimprægneret

 • Til belægningen ca. 240 m
 • Til rammen ca. 20 m

Diverse

 • Stolpebeton, 40 kg
 • Stolpesko, 14 stk.
 • 20 x 20 betonfliser
 • Afretningsgrus
 • Knudsen Kilen, en kasse med 220 stk.
 • Terrasseskruer, rustfri, ca. 1.400 stk.

Tidsforbrug

4-5 dage til 20 m².

Pris

Ca. 8.000 kr. for 20 m².

Sværhedsgrad

Du skal være grundig med alle vinkler, når brædderne saves ud.

Tegning

Lige terrasse på en skrå grund

Terrassen er anlagt på en skrå grund, og konstruktionen er delvist båret oppe af kiler og fliser, der står på en bund af grus og jord på den flade del af grunden. I den anden ende, hvor underlaget hælder mere, er terrassen holdt oppe på stolpesko støbt ned i beton.

Lige terrasse på en skrå grund

Et særligt skelet

Forudsætningen for, at du kan lave et sildebensmønster, er, at skelettet er lavet korrekt og med ekstra mange reg lar. De skal ligge dobbelt i hver anden række af to grunde.

Terrassebrædderne er korte, så der skal et solidt underlag til at afstive konstruktionen. Desuden skærer brædderne skelettet på en 45-graders vinkel. Det betyder, at to brædder, der mødes fra hver sin retning, ikke kan skrues fast i samme reglar, selvom de begge rører den. Derfor skal der ligge to reglar tæt ved hinanden.

Et særligt skelet

Video

Stolpesko støbt i rør

Så får du nemt stolpeskoene i vater og til at flugte hinanden

Sådan bruger du kap-geringssaven

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger saven, så du får fuld udnyttelse af den. Kapsaven er genial, når du skal save mange ens, korte snit på tværs af brædder og reglar. Du kan både save lige, vinklede og tiltede snit i bl.a. træ, metal, fibercement og laminat - gennemgående eller i præcis den dybde, du ønsker.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

  Andre læser lige nu ...

  Mere fra kategorien Træterrasse