Forstærk gipsvæggen med træ

Gipsvæggen er forstærket med en træplade, så du uden videre kan skrue selv ganske tunge ting op på den uden at bekymre dig om specialplugs eller andre forstærkende foranstaltninger. Hele væggen er langt mere solid end en gipsvæg, der kun er bygget af gipsplader.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 uge
Pris
300 kr/m2

Intro

Gipsplader er lette, nemme at arbejde med, og de giver en fin, glat flade, der kan spartles eller tapetseres og males.

Men en væg, der alene er beklædt med ét eller to lag gips, har en afgørende ulempe: Den er ikke overvældende stærk.

Du kan ganske vist skrue selv ret tunge ting op på en gipsvæg, men det kræver specialplugs, eller at du under opbygningen af væggen indbygger forstærkende lægter.

LÆS OGSÅ: Det skal du vide inden du køber lægter

En træplade giver styrke

Derfor er løsningen her smart: I stedet for to lag gips bruger du ét lag krydsfiner- eller OSB-plade og uden på et lag gipsplade.

Nu kan du skrue snart sagt hvad som helst op på din væg. Og du behøver ikke på forhånd at spekulere på, om du med tiden vælger at rykke rundt i stuen, så fladskærmen skal op på en anden væg end i dag. Væggen kan bære på hele fladen.

Under opbygningen vil du også opdage, at det er superlet at skrue gipspladerne fast, fordi du ikke skal tage hensyn til, hvor skelettets lægter er placeret.

Inden du går i gang, skal du træffe et par valg, både i forhold til skelettet og træpladen.

Vejledning

01
Du kan bygge skelettet i træ eller stål 4 Trin

Med skillerumslægter i træ og skruer er det meget nemt at bygge et skelet til fx en skillevæg. Dette er klart den klassiske gør det selv-version - og klart den billigste løsning.

1

Skelettet bygges op af lægter. I princippet bygger du blot en ramme med top, bund, sider og lodrette lægter med 45 cm’s afstand fra center til center (til 90 cm brede gipsplader).

2

Saml med skruer. Du kan bruge byggevinkler, men skråtstillede skruer placeret som vist her kan sagtens holde skelettet samlet.

Et skelet af stålprofiler giver dig en meget præcis og lige konstruktion. Stålprofilerne er en del dyrere end skillerumslægter, men for en professionel håndværker er det den hurtigste løsning, og profilerne er lette og præcise.

1

Profilerne skrues til underlaget, når der som her er tale om en forsatsvæg. Til en fritstående skillevæg er det kun top- og bundprofiler, der skrues fast i underlaget.

2

Samlingen sker med fiksertang. Blot ved at trykke tangen omkring de to tynde flanger af profilerne bliver stålprofilerne samlet. Det tager kun få sekunder.

02
Det er træpladen, der giver styrke 3 Trin

En 15-mm-krydsfinertagplade danner første lag af vægkonstruktionen. Pladen skrues fast til stålskelettet med gipspladeskruer til stål. Bygger du et træskelet, kan du bruge spunskruer.

Da træpladerne skal skjules under et lag gips, behøver du ikke at spekulere på æstetikken. Du kan fx fint bruge korte og lange pladestykker, så du udnytter materialerne optimalt.

1

Træpladen skrues fast til skelettet med gipsskruer til stål. Sæt en skrue for hver 20 cm i kanterne og for hver 30 cm på midten.

2

Byg op til loftet. Her sættes pladerne på en skillevæg, hvor princippet i opbygningen er det samme.

3

Sav pladerne til med dyk- eller rundsav. Hvis der opstår skævheder eller sprækker, kan det skjules af gipspladerne efterfølgende.

03
Gipsplader danner det glatte og brandsikre lag 2 Trin

Yderste lag af væggen er selve gipspladen. Den solide træplade gør, at du frit kan placere gipsskruerne, hvor du vil. Langs kanterne skal du skrue for hver 20 cm og i øvrigt for hver 30 cm.

1

Sæt gipspladerne op på træpladerne. Her er det en fordel at arbejde i hele plader eller i hvert fald med færrest mulige samlinger. Samlingerne skal jo spartles efterfølgende.

2

Skru pladerne fast. Her er det en fordel at bruge en gipsskruemaskine, alternativt en almindelig skruemaskine med en gipsskruebit, så du undgår at skrue for dybt.

Materialer

Med træskelet

  • 38 x 57-mm-skillerumslægter
  • 15-mm-tagkrydsfinereller OSB-plade
  • 13-mm-gipsplader - 4 x 50-mm-spunskruer
  • Gipspladeskruer til træ

Med stålskelet

  • Stålprofiler
  • 15-mm-tagkrydsfinereller OSB-plade
  • 13-mm-gipsplader
  • Gipspladeskruer til træ
  • Gipspladeskruer til stål

Specialværktøj

  • Gipsskruemaskine eller -automat
  • Fiksertang

Tidsforbrug

Et 15 kvm stort rum kan beklædes på en uges tid plus tørretider.

Pris

Ca. 2-300 kr. pr. kvm.

Sværhedsgrad

Hvis du gør dig umage med skelettet, er resten ikke svært. Bare mål præcist op.

Tegning

Sådan skal væggen bygges op

Her bygger vi en for-satsvæg, altså en væg bestående af isolering ud mod en ydermur, og herpå et skelet med træplader beklædt med gipsplader.

Du kan også bruge konstruktionen i en skillevæg med eller uden isolering. Her vil der blot være en træplade på hver side af væggen, beklædt med ét eller to lag gips, der nemt skrues ind i træpladen.

Efterfølgende er det også meget nemt at skrue fodlister fast.

Sådan skal væggen bygges op

3D-model

3D-model

Skruefast gipsvæg

Her kan du se opbygningen af en typisk skruefast gipsvæg.

Åbn 3D-model

3D-model

Husk dampspærren

Bygger du ud mod en ydermur, skal du placere dampspærren mellem gips- og træpladen.

Åbn 3D-model

Video

TEKNIK: Deling af gipsplader

Med en skarp hobbykniv går det nemt og hurtigt

TEKNIK: Gipsvæg klar til maling

Samlinger og skruehuller spartles og slibes helt i plan

VÆRKTØJ: Sådan bruger du gipsskruemaskinen

Gipsskruemaskinen kan kun én ting. Til gengæld gør den det til perfektion. Skal du sætte mange gipsplader op, kan du indstille den til at sætte skruerne i præcis den rette dybde, og herefter kan du arbejde lynende hurtigt. I denne video kan du lære alt om maskinens indstilingsmuligheder og om, hvordan du arbejder med den.

TIPS: Løft gipspladen helt tæt op mod loftet

TIPS: Gipsbit sikrer korrekt skruedybde

Tips & Tricks

Gør arbejdet nemmere med den rigtige gipsskruemaskine

Gipsskrueautomaten er den ultimativt mest effektive måde at skrue gipsplader op på. Den skal forsynes med skruer, der sidder fast i et plastikbånd. Skruerne skubbes automatisk frem og bliver skruet i, hvorefter du blot flytter den altid snurrende maskine og trykker endnu en skrue fast. Kan købes fra ca. 2.000 kr. og opefter.

Gipsskruemaskinen fås med ledning eller på batteri og er designet til netop at sætte gipsskruer i den rette dybde. Fås fra ca. 300 kr.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...