Hul i væg med to lag gips

Hak og huller i en gipspladevæg med to lag gips er irriterende, men ikke nogen katastrofe. Reparationerne er nemlig relativt nemme. Vi viser, hvordan du gør.

Sådan reparerer du huller i væg med to lag gips

Gips er både nemt at arbejde med, nemt at slå i stykker og nemt at reparere igen.

Hak og huller i en gipspladevæg med to lag gips er irriterende, men ikke nogen katastrofe. Reparationerne er nemlig relativt nemme. Den største udfordring ligger i at arbejde så præcist som muligt, så der bliver mindst muligt arbejde med efterfølgende at camouflere reparationen.

LÆS OGSÅ: Hvad er gips?

Metoden for reparationen afhænger af størrelsen på hullet i din gipsvæg. Derfor gennemgår vi herunder fremgangsmåden for henholdsvis små og store huller.

Små huller

Sådan reparerer du små huller i væg med to lag gips: To kopbor, der kan bruges på samme måde som et propborsæt, kan klare opgaven 1

To kopbor, der kan bruges på samme måde som et propborsæt, kan klare opgaven. Hullet i yderste lag bores ud med det mindste bor. Med et lidt større bor laves en prop i et nyt stykke gips.

Sådan reparerer du små huller i væg med to lag gips: Det ødelagte stykke bores ud med det lille kopbor, og gipsstykket fjernes 2

Det ødelagte stykke bores ud med det lille kopbor, og gipsstykket fjernes. Brug evt. et stykke træplade med hul i til at styre kopboret og dermed sikre et lige snit.

Sådan reparerer du små huller i væg med to lag gips: Lav en prop i et nyt stykke gips med det største bor, så proppen passer til hullet. 3

Lav en prop i et nyt stykke gips med det største bor, så proppen passer til hullet. Der går nemlig et par millimeter fra til et savspor, når man borer. Et stykke træplade med hul styrer kopboret perfekt.

Sådan reparerer du små huller i væg med to lag gips: Flossede kanter på den nye gipsprop skal fjernes med en skarp hobbykniv. 4

Flossede kanter på den nye gipsprop skal fjernes med en skarp hobbykniv. Kanten på hullet i væggen skal også skæres ren og pæn. Sørg også for at fjerne alt støv fra både prop og hul.

Sådan reparerer du små huller i væg med to lag gips: Læg gipspladelim i hullet, og tryk proppen forsigtigt i. 5

Læg gipspladelim i hullet, og tryk proppen forsigtigt i. Lad det tørre et døgns tid. Derefter kan man spartle og efterbehandle reparationen.

Store huller

Sådan reparerer du store huller i væg med to lag gips: Tegn en vinkelret firkant op omkring hullet, fx med et vaterpas. 1

Tegn en vinkelret firkant op omkring hullet, fx med et vaterpas. Mål diagonalt fra hjørne til hjørne på alle fire hjørner for at tjekke, at firkanten er helt vinkelret.

Sådan reparerer du store huller i væg med to lag gips: Det firkantede stykke skæres væk med en skarp hobbykniv. 2

Det firkantede stykke skæres væk med en skarp hobbykniv. Med en metallineal sikrer man, at snittet bliver meget præcist. Skær fra hulsiden – så gør det ikke så meget, hvis kniven smutter.

Sådan reparerer du store huller i væg med to lag gips: Det yderste gipslag fjernes med et gammelt (ikke alt for skarpt) og bredt stemmejern. 3

Det yderste gipslag fjernes med et gammelt (ikke alt for skarpt) og bredt stemmejern. Pas på ikke at ødelægge det inderste lag gips, da det skal bruges som underlag for reparationen.

Sådan reparerer du store huller i væg med to lag gips: Mål op til reparationsstykket – 1 mm mindre end hullet på hver led er det optimale. 4

Mål op til reparationsstykket – 1 mm mindre end hullet på hver led er det optimale. Så er der god plads til gipspladelimen. Gipsen skæres til med en skarp hobbykniv.

Sådan reparerer du store huller i væg med to lag gips: Smør et tyndt lag gipspladelim rundt i kanterne af hullet og på et par punkter midt på den inderste plade. Herefter trykkes det nye gipsstykke forsigtigt fast, til det er plant med væggen. 5

Smør et tyndt lag gipspladelim rundt i kanterne af hullet og på et par punkter midt på den inderste plade. Herefter trykkes det nye gipsstykke forsigtigt fast, til det er plant med væggen.

Sådan reparerer du store huller i væg med to lag gips: Overgangen mellem gipsvæggen og det nye stykke gips slibes let, når limen er blevet tør. 6

Overgangen mellem gipsvæggen og det nye stykke gips slibes let, når limen er blevet tør. Brug meget fint slibepapir, korn 180-240.

Efterbehandling

Gipsplader kan ikke tåle at stå rå og ubehandlede. De fleste vælger derfor at beklæde med filt, glasvæv eller tapet. Så alt efter yderlaget må man forsøge at tilpasse reparationen, så den syner mindst muligt.

Først og fremmest handler det om at måle op, skære til og klæbe op, så reparationen skjules bedst muligt.

Så kan man være heldig at kunne klare sig med maling. Ellers må man i gang med spartelmasse og ny filt, nyt væv eller nyt tapet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Gipsvæg