Hul i væg med to lag gips

Hak og huller i en gipspladevæg med to lag gips er irriterende, men ikke nogen katastrofe. Reparationerne er nemlig relativt nemme. Den største udfordring ligger i at arbejde så præcist som muligt, så der bliver mindst muligt arbejde med efterfølgende at camouflere reparationen.

Sådan reparerer du huller i væg med to lag gips

Gips er både nemt at arbejde med, nemt at slå i stykker og nemt at reparere igen.

Metoden for reparationen afhænger af størrelsen på hullet i din gipsvæg. Derfor gennemgår vi herunder fremgangsmåden for henholdsvis små og store huller.

SMÅ HULLER

1. To kopbor, der kan bruges på samme måde som et propborsæt, kan klare opgaven. Hullet i yderste lag bores ud med det mindste bor. Med et lidt større bor laves en prop i et nyt stykke gips.

2. Det ødelagte stykke bores ud med det lille kopbor, og gipsstykket fjernes. Brug evt. et stykke træplade med hul i til at styre kopboret og dermed sikre et lige snit.

3. Lav en prop i et nyt stykke gips med det største bor, så proppen passer til hullet. Der går nemlig et par millimeter fra til et savspor, når man borer. Et stykke træplade med hul styrer kopboret perfekt.

4. Flossede kanter på den nye gipsprop skal fjernes med en skarp hobbykniv. Kanten på hullet i væggen skal også skæres ren og pæn. Sørg også for at fjerne alt støv fra både prop og hul.

5. Læg gipspladelim i hullet, og tryk proppen forsigtigt i. Lad det tørre et døgns tid. Derefter kan man spartle og efterbehandle reparationen.

LÆS OGSÅ: Hvad er gips?

STORE HULLER

1. Tegn en vinkelret firkant op omkring hullet, fx med et vaterpas. Mål diagonalt fra hjørne til hjørne på alle fire hjørner for at tjekke, at firkanten er helt vinkelret.

2. Det firkantede stykke skæres væk med en skarp hobbykniv. Med en metallineal sikrer man, at snittet bliver meget præcist. Skær fra hulsiden – så gør det ikke så meget, hvis kniven smutter.

3. Det yderste gipslag fjernes med et gammelt (ikke alt for skarpt) og bredt stemmejern. Pas på ikke at ødelægge det inderste lag gips, da det skal bruges som underlag for reparationen.

4. Mål op til reparationsstykket – 1 mm mindre end hullet på hver led er det optimale. Så er der god plads til gipspladelimen. Gipsen skæres til med en skarp hobbykniv.

5. Smør et tyndt lag gipspladelim rundt i kanterne af hullet og på et par punkter midt på den inderste plade. Herefter trykkes det nye gipsstykke forsigtigt fast, til det er plant med væggen.

6. Overgangen mellem gipsvæggen og det nye stykke gips slibes let, når limen er blevet tør. Brug meget fint slibepapir, korn 180-240.

LÆS OGSÅ: Hvad er gips?

Vigtigt!

Når man skal lave en reparation i en gipsplade, er det afgørende, at bore- og skærestøvet fjernes omhyggeligt – både fra huller og de nye reparationsstykker. Ellers vil limen ikke hæfte ordentligt.

Efterbehandling

Gipsplader kan ikke tåle at stå rå og ubehandlede. De fleste vælger derfor at beklæde med filt, glasvæv eller tapet. Så alt efter yderlaget må man forsøge at tilpasse reparationen, så den syner mindst muligt.

Først og fremmest handler det om at måle op, skære til og klæbe op, så reparationen skjules bedst muligt. Så kan man være heldig at kunne klare sig med maling. Ellers må man i gang med spartelmasse og ny filt, nyt væv eller nyt tapet.

    Andre læser lige nu ...