Skær og form gipsplader

Gipspladen er et fantastisk byggemateriale og da også det mest brugte til indvendig beklædning af vægge og lofter. Det er også forholdsvis nemt at arbejde med gipsplader, men kun hvis man bruger det rigtige værktøj og ved, hvordan man opnår de pæneste resultater. Her vil fagmanden vise, hvor lidt værktøj der skal bruges, og hvordan det skal bruges.

En tommestok, en gipsrasp, en tømrerblyant, et målebånd, en tømmervinkel og en hobbykniv. Mere skal man ikke bruge for at skære og forme pladen, som man ønsker det. Det er fx meget lettere at skære et pænt lige snit i en gipsplade end i en finérplade.

Når du har målt op og markeret, hvor pladen skal skæres, er det bare om at fatte tømmervinklen og hobbykniven og skære igennem det tynde lag pap på den ene side af pladen. Når det er gjort, holder du bare pladen over en kant, der hvor snittet er, og trykker let ned. Pladen knækker præcist, hvor du ønsker det.

Med hobbykniven skærer du igennem pappet på den anden side af pladen, og nu har du præcis den størrelse plade, du skal bruge.Hvis pladen skal have helt rene og pæne kanter, klarer du let det med gipsraspen. Den tager godt af, uden du skal trykke for hårdt, og resultatet bliver pænt.

Skal pladen fx bruges til en væg, skal du lige affase kanten, og det gøres også nemt med hobbykniven. Hold den i den ønskede vinkel, og træk den i et jævnt træk hen over hjørnekanten. Begge plader skal affases, og pladerne monteres op mod hinanden med 1-2 mm’s mellemrum, så spartelmassen kan komme ned mellem pladerne og derved give en stærk samling.

LÆS OGSÅ: Opsætning af gipsplader

Hvis der skal skæres så lidt af pladen, at du ikke kan knække det af, skal hobbykniven erstattes af en almindelig håndsav. Det er heller ikke svært. Håndsaven går let igennem den sprøde gips og er meget nem at holde til stregen. Pappet kan flosse lidt, men det skærer du bare rent med hobbykniven. Hvis du skal skære et hjørne af gipspladen, er det også bedst at bruge en håndsav.

Men kun til den ene skæring. Den anden skæring klarer du meget nemmere med tømmervinklen og hobbykniven. Når den er skåret, trykker du let ned og skærer af i den anden side, og også her skærer du rent med hobbykniven.

Det er også nemt at skære rundt i en gipsplade. Når snittet er tegnet, kan du med stor fordel bruge stiksaven. Brug en slank klinge, så er du sikker på et godt resultat. Gipspladen kan også formes ved hjælp at lidt sulfovand. Bland lidt opvaskemiddel i vandet, og smør det ud over hele pladen med en god, stor pensel. Sulfoen gør, at vandet ikke straks løber af, og dermed holder pladen sig længere fugtig.

LÆS OGSÅ: Gipsplader: Vælg den rigtige gipsplade

Efter et kort stykke tid begynder pladen at bukke, og du kan nu vælge, hvor meget du vil have den rundet, ved enten at stille pladen op på højkant, når formen er passende, eller ved at give den endnu mere sulfovand og vente, til den har den passende bøjning. Denne gipsplade er 12,5 mm tyk, men du kan også bruge en 6,5 mm, som er lidt hurtigere at få i rette form.

LÆS OGSÅ: Gipsloft på profilbrædder - sådan gør du!

    Andre læser lige nu ...