Intro
Vejledning
01
Forbered loftet til gipspladerne
5
Trin
Start med et fjerne alle skyggelister, og hvad der er skruet i loftet af kroge og lignende. Gipspladerne skal skrues direkte på det gamle loft af profilbrædder. Derfor skal det skrues godt fast til spær/bjælker, så det helt sikkert kan bære vægten af gipspladerne. For at kunne lokalisere spær/bjælker er det ofte nødvendigt at fjerne et bræt i begge ender af rummet. Her er væggen efterisoleret indvendig, efter at loftet er sat op, så vi skærer et bræt frit ude ved væggen.
Bræk skyggelisterne ned, uden at skade tapetet. Brug et koben til opgaven. Fjern med det samme dykkere og lignende fra skyggelisten, hvis listen skal op igen.
Bank et stemmejern eller et koben op mellem profilbrædderne. Og bræk det bræt ned, der er skåret fri. Fer og not bliver ødelagt, men det betyder ikke noget. Du kan nu se en evt. dampspærre.
Marker placeringerne af spær/bjælker midt ud for hvert spær. Fjern så et bræt i den anden ende af loftet, og markér. Slå en streg med en kridtsnor mellem de to mærker. Gentag ved hvert spær.
Sæt 5 x 60 mm skruer i kridtstregen, gennem profilbrædderne og op i spæret. Du kan nøjes med at skrue i hvert andet bræt. Så sidder brædderne godt fast og kan danne solidt underlag for gipsplader.
02
Sæt dampspærren op og gør den tæt
4
Trin
Klip en bane dampspærre ud, 20 cm bredere end rummet. Fold banen ud, og hæft den fast i de to hjørner, så den hænger ca. 10 cm ned ad endevæggen. Stram ud i midten, og gør den fast med hæfteklammer.
Læg folieklæber i hjørnet mellem væg og loft. Forinden har du strammet hjørnerne ud, så hele folien er stram, og hæftet dampspærren fast til loftet. Hold en afstand fra hæfteklammer til væg på ca. 10 cm.
Frigør det ombukkede stykke, og tryk det fast i folieklæberen. Med en spartel kan du trykke nedefra og op, så folieklæberen ikke bliver trykket for langt ned på væggen.
03
Sæt gipspladerne op på loftet
5
Trin
Da væggen sjældent er helt lige, er det smartest at montere anden række gipsplader først. Så kan første række gipsplader skæres præcist til mod væggen. Gipspladerne monteres på tværs af profilbrædderne.
Mål op, hvor mange plader der skal til at dække loftet på hver led. Husk at regne spartelkanterne ind mod væggene fra. De skal nemlig fjernes.
En gipspladehejs er et uundværligt værktøj til at holde pladerne, mens du skruer dem fast. Kan lejes.
Spænd en snor ud fra væggen. Den viser bredden af den første gipsplade. Målet skal passe til rummets bredde, men må maks. være 80 cm, så du kan skære spartelkanten på første række plader ind mod væggen af.
Kør gipspladehejsen i bund, så det er nemt at lægge gipspladen på. Hejs pladen op mod loftet. Kør med hejsen, til gipspladen støder op til snoren og holder gipspladen støder op til snoren og holder en afstand til endevæggen på 5-8 mm.
Kortkanterne forstærkes med båndstål for at forhindre revnedannelse. Det 8 cm brede stålbånd skubbes halvt ind under endekanten og skrues fast med gipsskruer.
Tag målene til gipspladerne i første række meget præcist fra kanten af den anden række gipsplader. Kortkantsamlingerne skal forskydes min. 50 cm fra række til række.
04
Spartl samlinger og luk kanterne
4
Trin
Nu er den grove del af arbejdet lavet, og du kan gå i gang med finpudsningen af gipsloftet: fugning rundt i kanten, grunding, montering af armeringstape, spartling og slibning.
De fire spartelkanter gør det let at få et pænt resultat.
Hvis du grunder gipspladerne med akrylgrunding (mikrodisperser), inden du spartler, er det meget lettere at spartle, fordi pladerne ikke “rejser sig”. Ved at grunde først får du en mere jævn overflade og et flottere loft.
Skær dampspærren af ved væggen med en skarp hobbykniv, når alle gipsplader er sat op. Træk ned i dampspærren, mens du skærer den af med et skråt snit. Der må ikke stikke dampspærre ned ad væggen.
Luk sprækken hele vejen rundt langs væggen med akrylfugemasse. Vær omhyggelig med at presse den godt op i sprækken. Fordelen ved at vælge fugemasse er, at den, i modsætning til spartelmasse, ikke revner.
Sæt armeringstape over samlingerne. Sæt armeringstape over samlingerne. Start med de korte kanter, hvor spartel-forsænkningen er dybest. Bagefter taper du langkanterne. Du kan sagtens lade tapen i de to samlinger overlappe.
Materialer
- 13 mm gipsplader (Plan-4 Board fra Danogips)
- 35 mm gipsskruer til træ
- Gipsspartelmasse
- Armeringstape
- 0,2 mm dampspærrefolie
- Folieklæber
- Dampspærretape
- Akrylfugemasse
- Plastmaling
- 5 x 60 mm skruer
- Båndstål
Specialværktøj
- Gipspladehejs (lejes)
- Evt. gipsskruemaskine
Tidsforbrug
3-5 dage for et rum på 20 m2. Plus tørretid.
Pris
Ca. 180 kr. pr. kvadratmeter.
Sværhedsgrad
Spartlearbejdet bliver meget nemmere og pænere, når du bruger de dyrere gipsplader med fire “spartelkanter”.