Stærke plugs til gipsvægge

I gips dur det ikke med almindelige plugs. Der skal særlige plugs til, der er beregnet til gips- og pladevægge. Her kan du læse om de forskellige varianter.

Gipsplugs: I gips dur det ikke med almindelige plugs. Der skal særlige plugs til, beregnet til gips- og pladevægge.

I gips dur det ikke med almindelige plugs. Der skal særlige plugs til, beregnet til gips- og pladevægge.

En gipsvæg er for porøs til almindelige plugs, især hvis der skal hænges tunge ting op. Her skal der specielle løsninger til. Udvalget er stort og dækker alt fra plugs, der er nemme at montere, men med begrænset bæreevne, til dyre plugs, der kan klare op til 70 kg.

Hvad bruges gipsplugs til?

Tv, hylder og skabe.

Det kan være en udfordring at hænge tunge ting op i en pladevæg. Mange plugs vil vride sig løs, fordi de har for lidt at holde i. Der skal specialplugs til – hellere for mange end for få.

Knager og billeder.

Når det gælder ophængning af ting, der ikke vejer særlig meget, og som ikke belastes af stort tryk eller træk, er der mange løsninger at vælge imellem til gipsunderlag.

Lamper.

Her gælder det om at kende lampens vægt og om at finde ud af, om der er et eller to lag gips. Ved meget tunge lamper anbefales det at montere i bagvedliggende forskallingsbrædder eller spær.

Bæreevne

De opgivne vægtangivelser kan variere fra producent til producent og skal derfor kun betragtes som vejledende.

Læs altid på emballagen, eller spørg i byggemarkedet.

Tallene handler om træklasten, dvs. det direkte træk væk fra pluggen.

Varianter af gipsplugs

KILEFORMET CLIPS.

Billig og supernem at bruge, men med begrænset bæreevne og derfor kun egnet til lette ophæng. Typen fås hos flere producenter. Den viste er Arrow Anchor fra Essve.
Bæreevne: 10 kg i et lag gips og 15 kg i to lag gips.

HULRUMSPLUG.

En meget solid løsning til gipsvægge med hulrum bagved. Fås i forskellige dimensioner til et- og tolags-gipsvægge – og både med skrue som her og med krog.
Bæreevne: (Ø 6) 18 kg i et lag gips og 28 kg i to lag gips.

GIPSROSET.

Til gipsvægge med hulrum bagved. Pluggen trækker sig sammen til en roset på bagsiden og kan bære tunge emner, fx hylder, skabe og tunge lamper. Fås både til et- og tolagsgips og med krog til loftmontering.
Bæreevne: (Ø 10) 38 kg i et lag gips og 70 kg i to lag gips.

PLUG MED SELVSKÆRENDE GEVIND.

Er velegnet, hvor der kun er lidt plads bag væggen, eller hvor man ikke kender pladetykkelse og hulrumsdybde. Typen fås både i plast og metal til forskellige skruer og kroge.
Bæreevne: 10 kg for både plastudgaven og metaludgaven.

DUCK FOOT.

En to i en-løsning, hvor ankeret fungerer som sit eget bor. Den er ikke så nem at montere, men når den først er på plads, har den en høj bæreevne.
Bæreevne: 25 kg i et lag gips og 40 kg i to lag gips.

UNIVERSALPLUG.

Som navnet antyder, kan denne type bruges i alle materialer. Når skruen skrues i, udvider pluggen sig, og er der et hulrum bag væggen, danner den en lille knude. Begrænset bæreevne i gips.
Bæreevne: (10 x 10) 10 kg i både et og to lag gips.

KIPPLUG MED KROG.

Velegnet til ophæng af lamper i et gipspladeloft, hvor der er hulrum ovenover. Vippearmen stikkes igennem hullet i loftet, folder sig ud på bagsiden og danner dermed modhold.
Bæreevne: 25 kg i to lag gips.

Hvordan bruges en metalplug til hulrum?

Skal man hænge noget meget tungt op i en pladevæg (gips, fibergips, spånplade m.m.), hvor der er hulrum inde bagved, er en metalplug med skrue en oplagt løsning.

Når den rigtige pluglængde er fundet, bores et hul i væggen svarende til diameteren på pluggens glatte stykke. Herefter bankes pluggen så langt ind, at “tænderne” på flangen borer sig helt ind i pladen.

Pluggen er lettest at sætte op med en speciel tang, der klemmer, så pluggens “ben” bliver spredt på bagsiden og sidder helt tæt op ad pladen. Det kan være nødvendigt at skrue skruen lidt ud og gentage processen – især ved lange plugs.

Man kan også klare arbejdet med en skruetrækker, men der skal skrues længe, før pluggen udvider sig på bagsiden.

LÆS OGSÅ: Hvilken rawplug skal jeg vælge?

    Andre læser lige nu ...