Stærke plugs til gipsvægge

En gipsvæg er for porøs til almindelige plugs, især hvis der skal hænges tunge ting op. Her skal der specielle løsninger til. Udvalget er stort og dækker alt fra plugs, der er nemme at montere, men med begrænset bæreevne, til dyre plugs, der kan klare op til 70 kg.

Gipsplugs: I gips dur det ikke med almindelige plugs. Der skal særlige plugs til, beregnet til gips- og pladevægge.

I gips dur det ikke med almindelige plugs. Der skal særlige plugs til, beregnet til gips- og pladevægge.

VARIANTER AF GIPSPLUGS

Bæreevne

De opgivne vægtangivelser kan variere fra producent til producent og skal derfor kun betragtes som vejledende. Læs altid på emballagen, eller spørg i byggemarkedet. Tallene handler om træklasten, dvs. det direkte træk væk fra pluggen.

KILEFORMET CLIPS.
Billig og supernem at bruge, men med begrænset bæreevne og derfor kun egnet til lette ophæng. Typen fås hos flere producenter. Den viste er Arrow Anchor fra Essve.
Bæreevne: 10 kg i et lag gips og 15 kg i to lag gips.

HULRUMSPLUG.
En meget solid løsning til gipsvægge med hulrum bagved. Fås i forskellige dimensioner til et- og tolags-gipsvægge – og både med skrue som her og med krog.
Bæreevne: (Ø 6) 18 kg i et lag gips og 28 kg i to lag gips.

GIPSROSET.
Til gipsvægge med hulrum bagved. Pluggen trækker sig sammen til en roset på bagsiden og kan bære tunge emner, fx hylder, skabe og tunge lamper. Fås både til et- og tolagsgips og med krog til loftmontering.
Bæreevne: (Ø 10) 38 kg i et lag gips og 70 kg i to lag gips.

PLUG MED SELVSKÆRENDE GEVIND.
Er velegnet, hvor der kun er lidt plads bag væggen, eller hvor man ikke kender pladetykkelse og hulrumsdybde. Typen fås både i plast og metal til forskellige skruer og kroge.
Bæreevne: 10 kg for både plastudgaven og metaludgaven.

DUCK FOOT.
En to i en-løsning, hvor ankeret fungerer som sit eget bor. Den er ikke så nem at montere, men når den først er på plads, har den en høj bæreevne.
Bæreevne: 25 kg i et lag gips og 40 kg i to lag gips.

UNIVERSALPLUG.
Som navnet antyder, kan denne type bruges i alle materialer. Når skruen skrues i, udvider pluggen sig, og er der et hulrum bag væggen, danner den en lille knude. Begrænset bæreevne i gips.
Bæreevne: (10 x 10) 10 kg i både et og to lag gips.

KIPPLUG MED KROG.
Velegnet til ophæng af lamper i et gipspladeloft, hvor der er hulrum ovenover. Vippearmen stikkes igennem hullet i loftet, folder sig ud på bagsiden og danner dermed modhold.
Bæreevne: 25 kg i to lag gips.

Hvordan bruges en metalplug til hulrum?

Skal man hænge noget meget tungt op i en pladevæg (gips, fibergips, spånplade m.m.), hvor der er hulrum inde bagved, er en metalplug med skrue en oplagt løsning.

Når den rigtige pluglængde er fundet, bores et hul i væggen svarende til diameteren på pluggens glatte stykke. Herefter bankes pluggen så langt ind, at “tænderne” på flangen borer sig helt ind i pladen.

Pluggen er lettest at sætte op med en speciel tang, der klemmer, så pluggens “ben” bliver spredt på bagsiden og sidder helt tæt op ad pladen. Det kan være nødvendigt at skrue skruen lidt ud og gentage processen – især ved lange plugs.

Man kan også klare arbejdet med en skruetrækker, men der skal skrues længe, før pluggen udvider sig på bagsiden.

LÆS OGSÅ: Hvilken rawplug skal jeg vælge?

Vigtigt om plugs!

Hvis der er borestøv i det hul, som en plug skal sættes i, er der stor risiko for, at pluggen ikke kommer til at sidde ordentligt fast. Derfor skal hullet støvsuges eller pustes fri for støv med et sugerør, inden pluggen sættes i.

Særligt ved gipsplugs

Når der bores hul i en gipsvæg, risikerer man at perforere en dampspærre inde i væggen. Det er umuligt at undgå. Men det betyder, at man skal lappe hullet, hvis pluggen fjernes permanent på et senere tidspunkt.

LÆS OGSÅ: Plugs - overblik på 5 minutter

    Andre læser lige nu ...