Hvad bruges gipsplugs til?
Tv, hylder og skabe.
Det kan være en udfordring at hænge tunge ting op i en pladevæg. Mange plugs vil vride sig løs, fordi de har for lidt at holde i. Der skal specialplugs til – hellere for mange end for få.
Knager og billeder.
Når det gælder ophængning af ting, der ikke vejer særlig meget, og som ikke belastes af stort tryk eller træk, er der mange løsninger at vælge imellem til gipsunderlag.
Bæreevne
Varianter af gipsplugs
KILEFORMET CLIPS.
Billig og supernem at bruge, men med begrænset bæreevne og derfor kun egnet til lette ophæng. Typen fås hos flere producenter. Den viste er Arrow Anchor fra Essve.
Bæreevne: 10 kg i et lag gips og 15 kg i to lag gips.
HULRUMSPLUG.
En meget solid løsning til gipsvægge med hulrum bagved. Fås i forskellige dimensioner til et- og tolags-gipsvægge – og både med skrue som her og med krog.
Bæreevne: (Ø 6) 18 kg i et lag gips og 28 kg i to lag gips.
GIPSROSET.
Til gipsvægge med hulrum bagved. Pluggen trækker sig sammen til en roset på bagsiden og kan bære tunge emner, fx hylder, skabe og tunge lamper. Fås både til et- og tolagsgips og med krog til loftmontering.
Bæreevne: (Ø 10) 38 kg i et lag gips og 70 kg i to lag gips.
PLUG MED SELVSKÆRENDE GEVIND.
Er velegnet, hvor der kun er lidt plads bag væggen, eller hvor man ikke kender pladetykkelse og hulrumsdybde. Typen fås både i plast og metal til forskellige skruer og kroge.
Bæreevne: 10 kg for både plastudgaven og metaludgaven.
DUCK FOOT.
En to i en-løsning, hvor ankeret fungerer som sit eget bor. Den er ikke så nem at montere, men når den først er på plads, har den en høj bæreevne.
Bæreevne: 25 kg i et lag gips og 40 kg i to lag gips.
UNIVERSALPLUG.
Som navnet antyder, kan denne type bruges i alle materialer. Når skruen skrues i, udvider pluggen sig, og er der et hulrum bag væggen, danner den en lille knude. Begrænset bæreevne i gips.
Bæreevne: (10 x 10) 10 kg i både et og to lag gips.