Sav dine lister selv og spar masser af penge

Det er nemt at købe fodpaneler og glaslister færdige, men du kan spare mange penge ved selv at save og fræse dem.

Lister

Der er masser af penge at spare, hvis du saver dine lister selv. Vi viser, hvordan du gør.

Intro

Byggemarkedets reoler bugner af høvlede lister i utallige dimensioner. De findes smalle og kraftige, rektangulære og kvadratiske samt nogle med finurlige profiler. Og det er selvfølgelig nemt at købe de fodlister eller glaslister, du skal bruge, færdige i byggemarkedet. Men det betaler du også for. Især hvis du skal bruge høje fodpaneler med mange fræsede kanter.

LÆS OGSÅ: Vælg den rigtige fodliste

Tager du i stedet nogle standardlister i nogenlunde samme mål, som du skal bruge, og selv fræser dem til, er der rigtig gode penge at spare. Det kræver, at du har en bordrundsav og en overfræser med de rigtige profiljern, men så kan du sagtens selv save og formgive dine lister, så de bliver magen til dem, du kan købe i byggemarkedet.

REDAKTIONEN ANBEFALER: Sådan bruger du overfræseren

Her viser vi, hvordan du saver ud til:

Vejledning

01
Klassisk fodpanel 4 Trin

Et klassisk fodpanel kan du nemt selv fræse og save til ud af en 21 x 92 mm standardliste i høvlet fyr. Et fodpanel har typisk en lille runding foroven, som fremhæves, hvis den har to små kanter på begge sider. Det kan du nemt lave med et kvartstaffræsejern i overfræseren.

Hvis du fræser to riller på bagsiden af panelet, får du et fodpanel, der er mere føjeligt, når du skal montere det til væggen. Laver du ikke rillerne, kan du risikere, at listen vil “krumme” nogle steder, fordi den er for stiv til at slutte tæt ved væggen. Rillerne fræses med et notjern.

Sav også listen til med et skråt snit forneden, et 10­15­graders snit, så kan du nemmere få fodpanelet til at slutte tæt ved gulvet.

Priseksempel

  • 21 x 92 mm færdigt fodpanel 65,00 kr. pr. meter
  • 21 x 92 mm høvlet liste 54 kr. pr. meter

SPARET ved at fræse selv: 11 kr. pr. meter.

Et kvartsstaffræsejern med kuglestyr, 12,7 mm, er det, der bruges til dette fodpanel. Det indstilles i en fræsedybde, så der bliver to små opkanter.

Fræs den forreste kant på listen, når du har spændt den fast. Kør overfræseren frem med en jævn bevægelse.

Vend listen rundt, og fræs to riller på bagsiden med et 4-5 mm notjern i listens tred je dels-punkter. Fræseren føres langs listekanten med parallelanslag.

Panelet saves til med et skråt snit forneden (15 grader), så får det en pænere kontakt med gulvet. Sav ikke helt ud til forkanten, der så bliver for sårbar.

02
Højt fodpanel 5 Trin

Herskabelige villaer og lejligheder er ofte udstyret med ekstra høje fodpaneler. De er dyre, hvis du skal købe dem færdige, så derfor er der rigtig god økonomi i at lave dem selv. Og det er ikke så svært.

Dem, vi laver her, består af en overliste, 21 x 43 mm høvlet fyr, og en underliste, 21 x 92 mm høvlet fyr, som fræses til med et almueprofil. De findes i mange varianter, så det er smart at lave et par prøver først, så du finder det, du bedst kan lide.

Den ekstra højde på panelet fås ved at sætte et stykke MDF-plade fast mellem de to fræsede lister. Her er stykket 12 cm højt, så det færdige, høje fodpanel får en samlet højde på ca. 25 cm.

Priseksempel

  • Færdigfræset overliste 21 x 43 mm 41,00 kr. pr. meter
  • Færdigfræset underliste 21 x 92 mm 70,00 kr. pr. meter
  • 21 x 43 mm høvlet fyrreliste 21,00 kr. pr. meter
  • 21 x 92 mm høvlet fyrreliste 54,00 kr. pr. meter

SPARET ved at fræse selv: 36,00 kr. pr. meter. Dertil skal lægges prisen til MDF-plade.

Et almueprofilfræsejern med kuglelejestyr bruges til at fræse listernes forreste kanter. Der findes mange almueprofiljern, så lav gerne en prøve først.

Fræs først den lille overliste på begge fremadvendte kanter. Den spændes fast med den større liste ved siden af som hjælpeunderlag for fræseren.

Fræs den store underliste på den øverste kant med almueprofilet og midt på forsiden, fx med et 20 mm hulkelfræsejern som ekstra “pynt”.

Bag på listerne skal der fræses en fals til et stykke MDF-plade. Den laves med et falsfræsejern, der har samme tykkelse som MDF-pladen, 9 mm.

Sæt et stykke MDF-plade fast mellem de to lister til sidst. Det skæres til og fastgøres med trælim i falsen og stifter eller som her hæfteklammer.

03
Hulkelliste 3 Trin

En hulkelliste er den klassiske afslutning mellem køkken­ bordpladen og væggen. Den er typisk fremstillet i samme træsort som bordpladen, og den findes i to varianter: én, der fastgøres oven på bordpladen, og en lidt bredere mo­ del, der fastgøres til bordpladens bagkant. Det er sådan en, vi laver her.

Hulkellisten her er lavet af en rest egetræsbordplade, 28 mm tyk, 240 cm lang. Skal du bruge meget hulkellis­ te, vil det kunne svare sig at købe en hel bordplade og fræse og save lister ud af den. En hulkelliste i egetræ på 28 x 28 mm koster 250 kr. pr. m. En egetræsbordplade kan fås til 700 kr., og den kan der saves mange lister af.

Priseksempel

  • En færdig, bred hulkelliste i egetræ ca. 300 kr. pr. meter
  • 28 x 620 x 2.400 mm egetræsbordplade kan fås på tilbud til 700 kr.
  • Hvis pladen saves ud til 10 lister, svarer det til 24 meter og 30 kr. pr. m.

SPARET ved at fræse selv: 270 kr. pr. meter.

Listen fræses med et hulkel-fræsejern med kuglelejestyr. Der fræses i to omgange for at få hulningen dyb nok som på en typisk hulkelliste.

Hulkellisten saves ud på bordrundsaven. Hvis du skal bruge mere hulkelliste, kan du fræse igen og save ud bagefter.

Slib hulkellisten med fint slibepapir. Det giver det lækreste resultat, selvom skarpe fræsejern efterlader snit i en kvalitet, der minder om høvlet træ.

04
Glasliste 1 Trin

Du kan også med fordel købe et bredt, høvlet bræt og fræse og save flere sæt lister ud af det. I eksemplet her laver vi glaslister ud af et 21 x 110 mm bræt, som vi først fræser i begge sider. Bagefter skæres listerne fri på bordrundsaven. Processen gentages, og vi får i alt seks lister ud af det. Metoden kan også bruges, hvis du fx skal bruge pyntelister eller firkantlister.

Priseksempel

  • Færdige lister, 15 x 21 mm 25,00 kr. pr. meter
  • 21 x 110 mm (saves til seks glaslister) 70,00 kr. pr. meter

SPARET ved at fræse selv: 13 kr. pr. meter.

De fræsede kanter saves af i begge sider, så du får to glaslister. Fræs nu igen med almuejernet i begge sider, og sav af, så du får et sæt glaslister til. Der kan laves seks i alt.

Tips & Tricks

Klassisk fodpanel

Klassisk fodpanel

Højt fodpanel

Højt fodpanel

Hulkelliste

Hulkelliste

Glasliste

Glasliste

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...