Sådan bygger du høje paneler

Høje vægpaneler med elegante fyldninger kan give spisestuen en unik personlighed og få rummet til at ligne en million.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 dage
Pris
300 kr/m

Intro

Der er mange gode grunde til at rejse høje paneler til vægge. De beskytter fx væggen og skjuler ledninger. Men først og fremmest er de utrolig flotte.

Høje vægpaneler med elegante fyldninger kan give spisestuen en unik personlighed og få rummet til at ligne en million.

LÆS OGSÅ: Vores bedste tips til at skjule ledninger og kabler i hjemmet

Stilen skal passe til huset

For at du får succes med de høje paneler i dit hjem, skal de passe til husets stil. Det er oplagt i en herskabslejlighed med højt til loftet og sildebensparket på gulvet. Her skal vægpanelerne have fyldninger.

I en murermestervilla er det måske et enkelt mønster af lodrette perlestafbrædder, der giver liv uden at bryde stilen.

En nyere villa kan løftes med enkle, rene flader, og i det gamle bondehus er en højde til oversiden af dørene måske det perfekte valg for vægpaneler.

Arbejdet med høje vægpaneler er dog det samme, uanset hvilken stil, du vælger.

Det rette værktøj

Du kan spare masser af tid, hvis du forbereder dig godt og bruger det rigtige værktøj, når du laver paneler til vægge. Du skal blandt andet save mange skrå snit til rammerne.

Det kan hurtigt tage en dag eller to ekstra, hvis du skal save listerne i en skærekasse og få det pænt bagefter. Derfor er kap-/geringssaven en næsten uundværlig maskine.

En sømpistol kan heller ikke undervurderes. Den giver dig en hånd fri til at holde listerne, så det går langt hurtigere og resultatet bliver mere nøjagtigt.

Kom godt i gang

I gamle dage byggede snedkerne høje paneler med ægte fyldninger for at skabe flader af træ. Du kan i stedet bruge en mdf-plader, der er som skabt til at bygge høje paneler af. Mønsteret bygger du selv af lister og pladestykker på bagpladen.

Vejledning

01
Bagpladerne tilpasses 6 Trin

MDF-plader er som skabt til at bygge høje paneler af. De er nemme at skære til, er stabile - og så har de en overflade, som er lige til at male, og som giver en skinnende effekt.

Bagpladen, som vi sætter over det gamle fodpanel, limer vi fast med montagelim. Kun hvor væggen slår sig, støtter vi med skruer.

1

Mål op til bagpladerne (A). Vi retter til i bredden et felt ad gangen. Det er smart at begynde i et hjørne og arbejde sig ud.

2

Bagsiderne skærer vi til. Hjørner i ældre huse er næsten altid runde, så du kan lige så godt tage højde for det fra starten.

3

Næste plade (A) i hjørnet rettes til. Væggene er sjældent helt lige. Med støtte fra første plade mærker vi op til snittet.

4

Pladerne (A) limes på væggen med montagelim i lodrette striber. Vi har mærket op, hvor pladen skal være, så vi ved, hvor limen skal smøres på. Det er vigtigt, at du ikke limer i vandrette striber, for så kan luften ikke presses ud.

5

Den lodrette kant skæres til. Hvor fladen er så bred, at vi må støde to plader sammen, spartler vi med kemisk træ.

6

Samlingerne spartles. Når pladerne er oppe, spartles samlingerne med kemisk træ. Det tørrer hurtigt, så du har travlt!

02
Rammerne monteres 5 Trin

Rammerne bygger vi op af en 56 mm bred vægliste med dobbeltstaf. Listerne samles på gering - med snit på 45 grader - rundt om de små pladestykker, vi siden sætter som “spejle”.

Det kan være svært at få rammerne til at passe til væggene. Her må du måle op og justere og få det til at passe bedst muligt sammen.

1

Listerne skæres i 45°. De lodrette lister skal alle være 57 cm på den lange kant. De vandrette skal være 72 cm.

2

To styrelinjer tegnes op for hvert felt. Når der er målt ud til felternes placering, tegnes der streger til at styre placeringen. Vi trækker her en vandret streg 13 cm fra overkanten af pladen (A), og ved det højre hjørne sætter vi en lodret streg. Ved de øvrige kanter rettes nemlig ind efter de første lister.

3

Listerne (B) limes med trælim. Montér først den øverste vandrette liste, så den lodrette liste langs opstregningen, så den anden lodrette liste.

4

Hver liste (B) skydes fast med en enkelt dykker. Når vi har sat den sidste vandrette liste på feltet og fået det hele til at passe sammen, skyder vi flere 20 mm dykkere i alle listerne, så de sidder ordentligt fast.

5

Samlingerne spartles. Når rammerne er samlet og sat fast med dykkere, spartler vi efter med kemisk træ.

03
Overlister og spejle limes på 5 Trin

Det er tid til at montere spejlene (C), de glatte områder inden for rammerne. Dem laver vi ved at lime en 10 mm tyk pladestump på bagpladen (A) inden for hver ramme. Vi retter kanterne af med et skråt 45°-snit.

Det kan du lave ved at save i smig ved udskæringen, men fasen bliver flottest, hvis du fræser den.

1

Spejlene (C) skæres til med en rundsav med føringsskinne. Vi fik styr på målene på spejlene, da vi monterede felterne.

2

Kanterne rettes af med en overfræser med et 45 graders fasjern. Jernet styres af et kugleleje, der skal køre på kanten. Da vi fjerner det meste af kanten, spændes to plader sammen, så styret kan følge den nederste. Kanterne spartles efter med kemisk træ.

3

Spejlene (C) limes og skydes fast på bagpladen (A). Smør trælim på bagsiden af spejlene. Når de sidder, som de skal i fyldningerne, stifter du dem fast med 20 mm dykkere.

4

Toplisten (D) rettes til. Vi skærer lidt af toplisten de steder, hvor den støder på et blødt hjørne.

5

Toplisten (D) limes og dykkes. Smør lim på listen, og tryk den fast på bagpladen (A). Skyd den fast med 20 mm dykkere. Derefter skal panelerne males.

Materialer

  • 10 mm MDF-plader (A + C)
  • 9 x 56 mm vægliste, dobbeltstaf (B)
  • 21 x 36 mm overliste til fodpanel (D)
  • MS Montagelim Ekstra (Dana Lim)
  • Snedkerlim Akrylfugemasse 20 mm stifter til sømpistol

Specialværktøj

  • Sømpistol Kap-/geringssav Overfræser Fugebrikker

Tidsforbrug

Et par dage.

Pris

Ca. 300 kr. pr. meter væg, inkl. maling.

Sværhedsgrad

Når du har en plan for, hvordan panelerne skal sidde, er de lette og hurtige at sætte op.

3D-model

3D-model

Høje paneler på væggene

Høje paneler, resultatet er smukt og elegant.

Åbn 3D-model

3D-model

Bagpladerne tilpasses

Bagpladen består af MDF-plader og er limet op med montagelim.

Åbn 3D-model

3D-model

Rammerne monteres

Rammerne er bygget op af lister skåret i 45 grader smig.

Åbn 3D-model

3D-model

Overlister og spejle limes på

Spejlene er sat inden for rammerne, og overlisten er monteret på bagpladens øverste kant.

Åbn 3D-model

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du dykkerpistolen

I videoen her lærer du om dykkerpistolens funktioner og indstillingsmuligheder. Pistolen er en stor hjælp til en lang række opgaver, hvor du gerne vil sømme hurtigt og med en hånd fri til at holde på emnet, fx ved montering af fodpaneler, gerigter, skyggelister, forskallingsbrædder og udhængsbrædder.

TIPS: Præcis opmåling med tre kontrolpunkter

TIPS: Luk for varmen når du maler

TIPS: "Arbejdsbord" til to-komponente masser

VÆRKTØJ: Sådan bruger du kap-geringssaven

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger saven, så du får fuld udnyttelse af den. Kapsaven er genial, når du skal save mange ens, korte snit på tværs af brædder og reglar. Du kan både save lige, vinklede og tiltede snit i bl.a. træ, metal, fibercement og laminat - gennemgående eller i præcis den dybde, du ønsker.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...