Byggevejledning
Let
Svær
Høje paneler

Der er mange gode grunde til at rejse høje paneler til vægge. De beskytter fx væggen og skjuler ledninger. Men først og fremmest er de utrolig flotte.

Høje vægpaneler med elegante fyldninger kan give spisestuen en unik personlighed og få rummet til at ligne en million.

Stilen skal passe til huset

For at du får succes med de høje paneler i dit hjem, skal de passe til husets stil. Det er oplagt i en herskabslejlighed med højt til loftet og sildebensparket på gulvet. Her skal vægpanelerne have fyldninger.

I en murermestervilla er det måske et enkelt mønster af lodrette perlestafbrædder, der giver liv uden at bryde stilen.

En nyere villa kan løftes med enkle, rene flader, og i det gamle bondehus er en højde til oversiden af dørene måske det perfekte valg for vægpaneler.

Arbejdet med høje vægpaneler er dog det samme, uanset hvilken stil, du vælger.

Det rette værktøj

Du kan spare masser af tid, hvis du forbereder dig godt og bruger det rigtige værktøj, når du laver paneler til vægge. Du skal blandt andet save mange skrå snit til rammerne.

Det kan hurtigt tage en dag eller to ekstra, hvis du skal save listerne i en skærekasse og få det pænt bagefter. Derfor er kap-/geringssaven en næsten uundværlig maskine.

En sømpistol kan heller ikke undervurderes. Den giver dig en hånd fri til at holde listerne, så det går langt hurtigere og resultatet bliver mere nøjagtigt.

Kom godt i gang

I gamle dage byggede snedkerne høje paneler med ægte fyldninger for at skabe flader af træ. Du kan i stedet bruge en mdf-plader, der er som skabt til at bygge høje paneler af. Mønsteret bygger du selv af lister og pladestykker på bagpladen.

Du kan hente “Genvej til høj klasse”, der er en komplet vejledning til, hvordan du selv bygger høje vægpaneler på en weekend. Artiklen indeholder også en komplet beskrivelse af, hvilke materialer vi har brugt. Du skal regne med en pris på cirka 300 kroner pr. meter. Prisen omfatter også maling.