Intro
Vejledning
01
Forberedelse
2
Trin
Tjek væggen. Før du går i gang, er det vigtigt, at væggen er jævn, tør og ens sugende på hele fladen. Giv den evt. en grundmaling eller en primer, før du går i gang.
02
1. lag spartelmasse
3
Trin
Når du har sikret, at væggen er i god stand, skal du dække af med tape, inden du begynder spartelarbejdet.
Du skal bruge to spartler. En på 15 cm og en på 35 cm. Brug den smalle spartel til at “læsse” på den brede.
Dæk hele området i en arbejdsgang, vådt i vådt, så du undgår overgange. Undgå at pletspartle. Det vil tydeligt kunne ses på det færdige resultat.
Brug to håndspartler. Den lille bruges til at fylde den store. Den lille er uundværlig til at styre mængden og placeringen af spartelmassen på arbejdsspartlen. Du får hurtigt styr på teknikken.
Træk på i et jævnt lag. Massen trækkes på i et jævnt lag i et par millimeters tykkelse. Det er vigtigt at arbejde i bløde buer og i forskellige retninger. Det er mønsteret, du spartler i, som giver den endelige effekt.
03
Slibning og næste lag spartelmasse
5
Trin
Spartelmassen skal tørre i cirka 16 timer, før du kan genoptage arbejdet med næste lag. Når massen er helt tør, slibes klatter og kanter ned i niveau. Det støver enormt meget, så sørg for at dække grundigt af, så du ikke får støv i hele huset. Væggen støves af og dækkes igen af med tape.
Herefter skal væggen have endnu en gang spartelmasse, på samme måde som første gang.
Slib væggen glat. De klatter og kanter, som spartlen har efterladt, slibes ned i niveau. Brug slibepapir korn 180, og kør i cirkelbevægelser. Brug IKKE slibemaskine til arbejdet.
Støv væggen grundigt af. Brug en blød støvekost til at feje væggen oppefra og ned. Brug maske for at beskytte lungerne mod de fine støvpartikler.
Dæk af med tape. Arbejdsområdet dækkes igen af med tape, så der ikke kommer spartelmasse ved siden af. Vær omhyggelig med at sætte tapen helt op til kanten af det første lag spartelmasse hele vejen rundt.
Påfør endnu et lag spartelmasse. Væggen spartles igen med et lag på et par millimeters tykkelse. Vær opmærksom på at trække spartelmassen på i bløde buer og arbejde den i forskellige retninger.
04
Afslut med topcoat
7
Trin
Der følger en topcoat med spartelmassen. Den fremhæver strukturen og sikrer, at den færdige overflade bliver modstandsdygtig og smudsafvisende.
Inden du påfører topcoaten, skal spartelmassen slibes til en ensartet overflade på samme måde som i det tidligere trin.
Derefter skal der støves af igen, og endnu en gang skal arbejdsområdet dækkes af med tape. Husk at tildække møbler og andet. Slibearbejdet støver en hel del.
Slib igen væggen. Brug slibepapir korn 180. Hele væggen håndslibes til en ensartet overflade. Slib i cirkelbevægelser.
Støv væggen af igen. Når du er helt færdig med at slibe, skal der støves af og gøres rent. Fej igen væggen grundigt ned. Fjern støvet fra afdækningen på gulvet, og slut af med at støvsuge.
Få alt støvet med. Der bliver rigtig, rigtig meget støv, når du sliber. Derfor er det vigtigt med god og omhyggelig afdækning.
Afdæk med tape for sidste gang. Før du kommer topcoaten på, skal arbejdsområdet afdækkes med tape igen. Lad også afdækningen ligge på gulvet. Pletter fra topcoaten kan være svære at fjerne.
Spray topcoaten på. Brug en håndsprøjte. Spray et mindre område ad gangen, og dup topcoaten med en klud. Topcoaten påføres mindst to gange. Lad den tørre et par timer mellem hver påføring.
Slib en sidste gang. Når den sidste gang topcoat er helt tør, efter 2-3 timer, finslibes hele væggen ganske let til en helt glat overflade. Brug slibepapir korn 220.
Materialer
- Spartelmassse og topcoat fra Kabe
- Afdækningstape (bred)
- Afdækning til gulv
- Slibepapir korn 180 og 220
Specialværktøj
- Bred håndspartel (35 cm)
Tidsforbrug
Påregn ca. en time pr. m².
Pris
1.500 kr. for 15 m².
Sværhedsgrad
Hvis du har prøvet at spartle en væg, burde Kabe-spartel ikke være en stor udfordring.