Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvordan pudser man en væg?

Print Gem artikel

Mange tror, at pudsning af vægge er et hårdt og svært arbejde, men med multipuds og gipspuds er det ikke svært. Det kræver bare omhyggelighed. Vi viser dig, hvordan man pudser en væg.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 dage
Pris
27 kr/m2

Intro

Hvordan pudser man ujævne vægge

Hvis du har et rum, hvor der er stor niveauforskel mellem to vægge, for eksempel hvis den ene er af mursten, og den anden er af gips, kan det være en svær opgave at pudse væggene op, så de bliver helt jævne.

Hvordan man pudser en væg er generelt en udfordrende opgave, fordi det kan være svært at få pudset til at sidde fast på væggen. Men der findes to smarte materialer, der gør det meget lettere: Gipspuds og multipuds.

LÆS OGSÅ: Sådan bruger du pudsemørtel

Gipspuds er genialt

Til pudsning af vægge er gipspuds et fantastisk materiale at arbejde med. Det er let at røre op, og det er let at trække på væggen i et tyndt lag. Med gipspuds undgår du også, at der opstår svindrevner, når pudset tørrer.

Du skal dog vide, at der skal bruges en del gipspuds til at klare en hel væg. Man køber det i sække, og en sæk med 30 kilo gipspuds bliver, når det er rørt op, til 36 liter puds. Så hvis du skal pudse en kvadratmeter væg med et lag på én centimeter på, skal du bruge ti liter puds.

LÆS OGSÅ: Gipspuds er genialt

Multipuds er stærkt

Når du pudser vægge med gipspuds, får du en meget glat væg. Men den er ikke så stærk. Hvis du vil have mere styrke, kan du tilføje et tyndt lag multipuds fra Skalflex. Det trækkes på i et meget tyndt lag på væggen, når du har pudset den med gipspuds.

Multipuds tørrer hurtigt, og det giver flotte og ensartede vægge. Det trækkes på med et stålbræt i et så tyndt lag, at det med nød og næppe dækker væggen. Når multipudsen har fået lov til at sætte sig lidt, glatter du med et skumgummibræt og rigeligt med vand. Sådan pudser du vægge!

Det er selvfølgelig vigtigt at gøre et grundigt forarbejde, så pudset kan sidde ordentligt fast på væggene. Du skal bruge en primer, og du skal bruge ledere, så du kan styre tykkelsen på pudset.

LÆS OGSÅ: Puds hjørnet op i én arbejdsgang

I Pdf-artiklen her på siden kan du læse alt om, hvordan du pudser en væg, og du får den rette vejledning trin for trin.

Vejledning

Tykt gipslag

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Gipspuds kan uden videre påføres i op til 50 mm’s tykkelse uden at synke sammen og falde ud i hovedet på dig, som du risikerer med traditionel puds. Bare du har primet overfladen først, kan du få gipspudsen til at hænge på stort set hvad som helst. Og så skal gipspuds ikke kastes på som traditionel puds - det kræver håndelag - mens gipsen bare trækkes på med et stålbræt.

Her skal vi fjerne forskellen på cirka 15 mm mellem to vægge. Niveauspringet er opstået, da der blev bygget om og en dør blev muret til.

1

Start med at prime væggen. Når evt. løs puds er banket af, skal væggen rulles over med primer.

VIGTIGT! Sørg for at bruge primer, som passer til det fabrikat gips, du bruger, så du er sikker på, de kan arbejde sammen.

2

Skru ledere op med en meters mellemrum. Lederne skal du bruge til at trække pudslaget rent efter. Her skrues lister på, som ikke er tykkere end niveauspringet på 15 mm.

3

Tjek med loddestokken, at alle lederne er helt i lod. Måske skal der skrabes lidt af væggen nogle steder, før der er plads til lederne.

4

Rør en portion gipspuds op med piskeris på boremaskinen. Rør ikke mere op, end du kan nå at bruge på en halv time, og afpas konsistensen efter, hvor tykt lag der skal på.

Jo tykkere lag, desto tykkere konsistens

5

Træk gipspudsen på mellem første leder og niveauspringet. Start ved gulvet, og træk kun en kvadratmeter på. Træk ikke mere på, ellers kan pudsen nå at tørre, før du skal rette den af.

6

Ret af med et lige, høvlet bræt. Det skal være så langt, at det når ud over både leder og niveauspring. Hold det lidt skråt, og træk overskydende puds af ved at zigzagge brættet opad.

7

Fjern lederen, når pudsen er fast, men endnu ikke hærdet af - dvs. inden for en times tid. Puds nu hen til næste leder, og glat efter med et vådt stålpudsebræt. Slib til sidst, når gipspudsen er tør.

Tyndt pudslag

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

1

Start med primer. For at sikre god vedhæftning skal væggene stryges med primer, før du pudser. Her er væggen af letbetonelementer, og klæber i samlingerne er først slebet af med slibebræt.

2

Træk multipuds på væggen med et stålbræt. Pudsen skal være så tynd, at den kun lige med nød og næppe bliver på brættet. Træk pudsen så tyndt ud, at væggen akkurat er dækket.

3

Glat med et skumgummibræt. Når multipudsen har sat sig lidt, trækker du forsigtigt kanten af skumgummibrættet i lige træk over væggen, så den bliver helt glat.

4

Dyp skumgummibrættet i vand ofte, så du får det puds af, som du trækker af væggen. I byggemarkedet kan du købe en rullespand som den på billedet.

Tidsforbrug

Ca. 2 dage for 30 m2 væg. Plus tørretider.

Pris

Knauf Gipspuds: ca. 7 kr. pr. mm lagtykkelse pr. m2. Skalflex Multipuds: ca. 20 pr. mm lagtykkelse pr. m2.

Sværhedsgrad

Arbejdet kræver kun omhyggelighed, ingen håndværksmæssige forudsætninger.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.

Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
De er ved at købe adgang til:
Byggevejledning: Hvordan pudser man en væg?
Total pris: 149 kr
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kr.
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage