1. SPIDS: Spidsen på boret afslører, hvilket materiale boret kan bruges til. Her har boret en lang centerspids. Det fortæller, at det er et træbor.

2. SKÆR: Spiralen på et bor kaldes for skæret. Kanterne skal være skarpe, så boret efterlader en helt lige kant i det materiale, du borer i.

3. BUNDSKÆR: Bunden i spiralen skal ikke skære, men transportere borestøvet væk.

LÆS OGSÅ: Test af borehamre

4. SKAFT: Skaftet afslører, hvilken type boremaskine boret er beregnet til. Et helt glat skaft fortæller, at boret ikke er beregnet til borehamre – kun til boremaskiner og slagboremaskiner.

5. METAL: En god bit er fremstillet af mindst to slags metal. Hårdt metal på spidsen så den ikke slides i stykker, og blødere, mere fleksibelt metal i kroppen, så bitten ikke knækker.

6. NAVN: Kærvtype og størrelse bør altid fremgå, så du nemt kan finde den rigtige bit.

SPECIALISTER: TRE BOR TIL SÆROPGAVER

SNEGLEBOR: Snegleboret har spiralformet skruespids, der borer sig ned i træet og trækker boret indad. Boret bruges til at bore præcise huller i træ – fx til dyvler. Størrelser: 6-32 mm.

Tallet angiver størrelsen på boret.

Tallet angiver størrelsen på boret.

SPADEBOR (FLADBOR): Spadeboret bruges også til store huller i træ. Det arbejder hurtigere, men ikke så præcist som et sneglebor. Størrelser: 6-40 mm.

BETONBOR (SDS-FÆSTE): Til sten og beton er en borehammer det bedste værktøj. Borehamre kræver bor med den specielle SDS-kobling. Almindelige bor med glat skaft dur ikke.

TIPS: VÆLG SÆT

Både bor og bits kan med fordel købes i hele sæt. Så får du mest for pengene. I det lange løb er det også billigere at købe sæt i en god kvalitet. Ofte kan billige bor og bits kun bruges nogle få gange. Så er de lige til at kassere.