Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vælg det rigtige bor og bit

Print Gem artikel

En bore- eller skruemaskine er aldrig bedre end det bor eller den bit, du sætter i maskinen. Selv med de bedste maskiner får du et dårligt resultat, hvis du har valgt en dårlig bit eller det forkerte bor. Her viser vi, hvordan du finder det rigtige bor og den rigtige bit til den opgave, du skal løse.

1. SPIDS: Spidsen på boret afslører, hvilket materiale boret kan bruges til. Her har boret en lang centerspids. Det fortæller, at det er et træbor.

2. SKÆR: Spiralen på et bor kaldes for skæret. Kanterne skal være skarpe, så boret efterlader en helt lige kant i det materiale, du borer i.

3. BUNDSKÆR: Bunden i spiralen skal ikke skære, men transportere borestøvet væk.

LÆS OGSÅ: Test af borehamre

4. SKAFT: Skaftet afslører, hvilken type boremaskine boret er beregnet til. Et helt glat skaft fortæller, at boret ikke er beregnet til borehamre – kun til boremaskiner og slagboremaskiner.

5. METAL: En god bit er fremstillet af mindst to slags metal. Hårdt metal på spidsen så den ikke slides i stykker, og blødere, mere fleksibelt metal i kroppen, så bitten ikke knækker.

6. NAVN: Kærvtype og størrelse bør altid fremgå, så du nemt kan finde den rigtige bit.

STANDARD: FIRE ALMINDELIGE TYPER AF BOR

TIL TRÆ
Alle bor til træ kan kendes på den spids, der er i centrum. Den skal forhindre, at boret glider, når de skarpe sideskær tager fat. Det mest almindelige bor til træ er det klassiske spiralbor. Boret kan ikke bruges til andre materialer end træ.

TIL METAL
Metalbor er normalt sorte, og de er slebet, så skærene danner en spids. Det betyder, at boret modsat træbor starter med at skære i centrum. Boret er af ekstra hårdt stål og kan sagtens bruges til andre materialer end metal – fx træ og plast.

TIL MUR OG STEN
På spidsen af bor til mursten, beton og sten sidder der en lille, hård plade. Den er loddet på, og på et godt bor er den fremstillet af HM-stål, der næsten ikke kan slides op. Resten af boret er fremstillet af blødere stål ellers ville det hurtigt knække.

UNIVERSALBOR
Universalboret (også kaldet multibor) samler egenskaber fra de tre andre bor-typer. Det har murborets hårde spids og de to andres skarpe kanter. Derfor kan det bore i mange forskellige materialer, også keramiske fliser. Bruges ofte uden slagfunktion.

SPECIALISTER: TRE BOR TIL SÆROPGAVER

SNEGLEBOR: Snegleboret har spiralformet skruespids, der borer sig ned i træet og trækker boret indad. Boret bruges til at bore præcise huller i træ – fx til dyvler. Størrelser: 6-32 mm.

Tallet angiver størrelsen på boret.

SPADEBOR (FLADBOR): Spadeboret bruges også til store huller i træ. Det arbejder hurtigere, men ikke så præcist som et sneglebor. Størrelser: 6-40 mm.

BETONBOR (SDS-FÆSTE): Til sten og beton er en borehammer det bedste værktøj. Borehamre kræver bor med den specielle SDS-kobling. Almindelige bor med glat skaft dur ikke.

LÆS OGSÅ: Hvornår skal jeg bruge betonbor?

TÆT PÅ: DE MEST ALMINDELIGE TYPER KÆRVE PÅ BITS

LIGEKÆRV
Ligekærv er den ældste type kærv. Ses sjældent på nye produkter.

KRYDSKÆRV (PH)
Stjerneformet kærv. Det er kærven, vi bruger en stjerneskruetrækker til.

KRYDSKÆRV (PZ)
Kærv med dobbelt stjerneform – en stor og en ganske lille stjerne.

TORXKÆRV
Efterhånden den mest udbredte kærv – ikke mindst til skruer, der bruges udendørs.

SEKSKANT
Også kaldet Unbraco. Bruges ofte på fx møbler, cykler og værktøj.

TIPS: VÆLG SÆT

Både bor og bits kan med fordel købes i hele sæt. Så får du mest for pengene. I det lange løb er det også billigere at købe sæt i en god kvalitet. Ofte kan billige bor og bits kun bruges nogle få gange. Så er de lige til at kassere.

TÆT PÅ: HOLDERE TIL BITS

BITHOLDER MED LÅS
Når din bit sættes i, låser holderen den fast. For at få bitten ud, skal den sorte ring trækkes frem. Denne type giver det bedste greb om bitten.

BITHOLDER MED MAGNET
Magneten holder bitten fast, mens du arbejder – dog ikke når du trækker skruemaskinen tilbage. Denne type holder er normalt billigere at fremstille.

Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.

Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
De er ved at købe adgang til:
null: Vælg det rigtige bor og bit
Total pris: 149 kr
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kr.
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage