Få styr på sandpapiret

Store flader, små kanter, krumme flader ... på beton, metal, træ eller spartlede overflader. Næsten uanset hvilken gør det selv-opgave du kaster dig ud i, er der brug for sandpapir. Det findes i mange forskellige former, størrelser, grovheder og kvaliteter.

Få styr på sandpapiret

Få styr på sandpapiret

HVAD BRUGES SANDPAPIR TIL?

TRÆ, DER SKAL MALES/OLIERES
Langt det meste sandpapir bruges til slibning af træ – fra råt, uhøvlet træ, der skal gøres klar til maling, til overflader, der skal friskes op med ny maling eller olie.

STØBEPROJEKTER I BETON
De værste ujævnheder kan fjernes med en vinkelsliber, men vil man have en fin, blød og glat overflade, kræver det slibning med vådslibepapir.

SPARTLEDE OVERFLADER
Fuldspartlede vægge og spartelsamlinger af gips glattes med sandpapir minimum korn 100. Skal der glasfilt udenpå, anbefales det at bruge korn 120-150.

Hvordan bruges sandpapir?

Til slibning af træ skal man ofte bruge grovere sandpapir, end man tror. Særligt til flader, der skal males, er det spild af tid at starte med for fint papir. Start hellere groft, fx korn 60-80, og fortsæt til 120 og evt. til 180, hvis træet skal være helt glat.

Mellem hver gang maling/lak betaler det sig at mellemslibe. Fibrene i træet vil nemlig rejse sig en smule på grund af den fugt, som maling/lak tilfører. Det samme gælder, hvis man har tørret en umalet overflade med en fugtig klud. Får man ikke slebet de små fibre væk, vil den færdige overflade blive ujævn.

Vær i øvrigt opmærksom på, at håndslibning sætter slibespor. Derfor skal den sidste slibning altid foregå på langs af træets årer

LÆS OGSÅ: Derfor er et værktøjsbælte smart!

Sandpapir: Det er vigtigt at slibe på langs af træets årer. Håndslibning sætter nemlig slibespor.

Det er vigtigt at slibe på langs af træets årer. Håndslibning sætter nemlig slibespor.

VARIANTER AF SANDPAPIR

SANDPAPIR TIL TRÆ.
Fås typisk fra korn 40 til korn 400, men findes også i meget grove udgaver helt ned til korn 12. Farven afhænger af producenten, men
rød, gul og brun er det mest almindelige.

SMERGELLÆRRED.
Meget fint “slibelærred” til metal, der efterlader så fine slibespor, at de kan fjernes ved polering. Fås både i ark og på rulle fra korn 40 til grov rust til korn 400 til den sidste finish.

VANDSLIBEPAPIR.
Bruges typisk til slibning, hvor man tilfører vand (eller olie). Velegnet til meget fine poleringsopgaver, fx olierede træbordplader. Fås i mange kornstørrelser og er for det meste sort.

SLIBEPUDE.
Særlig velegnet til krumme emner og svært tilgængelige steder. Består af skumgummi belagt med slibemateriale på to eller fire sider og fås typisk med korn 60-280.

SANDPAPIR: MÆNGDER OG LÆNGDER

Sandpapir beregnet til håndslibning fås både i ark (typisk 23 x 28 cm) og på ruller fra 5 meter og helt op til 50 meter.

Sandpapir til slibemaskiner er som regel forsynet med huller, der skal sørge for at transportere slibestøvet væk under arbejdet. Her skal man være opmærksom på, at de forskellige producenter kører med forskellige størrelser.

Både når det gælder håndslibepapir og sandpapir til slibemaskiner, er der masser af penge at spare ved at købe store mængder ind.

På billedet her ser du sandpapir til trekantssliber, båndpudser og excentersliber.


Grovheder på sandpapir

Kornstørrelsen på sandpapir måles efter en international standard (den såkaldte FEPA-skala). Korn 40 betyder fx, at kornene er løbet igennem en si med 40 huller pr. kvadrattomme, og korn 60 gennem en si med 60 huller pr. kvadrattomme osv.

  • Korn 40-100:
    Grovslibning af træ, metal og spartelmasse og fjernelse af gammel maling.
  • Korn 120-180:
    Finslibning af træ og metal og mellemslibning af spartlede overflader.
  • Korn 220-280:
    Ekstra fin slibning af træ og metal, færdigslibning af spartlede overflader og grovslibning af karrosseri.
  • Korn 320-400:
    Mellemslibning af lakerede og malede flader samt karrosseri.
  • Korn 400-600:
    Polering af metal samt afsluttende slibning af karrosseri og lakeret træ.
Sandpapir findes i adskillige kornstørrelser.

Sandpapir findes i adskillige kornstørrelser.

Vigtigt om sandpapir

Brug aldrig vådslibepapir og vand i forbindelse med slibemaskiner. De er ikke beregnet til at arbejde med vand, og det kan derfor resultere i kortslutninger med risiko for elektriske stød.

REDAKTIONEN ANBEFALER: Her er den bedste værkstedsstøvsuger

Særligt ved sandpapir

Sandpapir findes i mange forskellige priser og kvaliteter. Vi anbefaler, at man går uden om de helt billige slibeark/ruller på blødt og sprødt papir. De folder og krøller let og går meget hurtigt i stykker og bliver dermed totalt set ofte lige så dyre i drift som kvalitetspapir.

LÆS OGSÅ: Rystepudseren kan stadigvæk

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Værktøj