Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kvikguide til stemmejern

Print Gem artikel

Selvom stemmejernet kan spores flere hundrede år tilbage, er det langtfra et fortidslevn. Det er et værktøj, der kan klare en lang række situationer, uanset om man bygger møbler og fine billedrammer eller laver grovere tømmersamlinger. Her gennemgår vi stemmejernets forskellige størrelser og varianter, og så kan du se, hvordan du bruger stemmejernet til forskellige opgaver.

Med et skarpt stemmejern kan man arbejde så præcist, at en samling i to stykker træ slutter 100 procent tæt.

Med et skarpt stemmejern kan man arbejde så præcist, at en samling i to stykker træ slutter 100 procent tæt.

3 TYPISKE OPGAVER MED STEMMEJERN

Stemmejern: Tømmer og møbelsamlinger med stemmejern

TØMMER- OG MØBELSAMLINGER MED STEMMEJERN Med stemmejernet kan man lave helt præcise og solide samlinger i træværk.

Stemmejern: Stemmejern til finpudsning

FINPUDSNING MED STEMMEJERN Stemmejernet kan stemme propper i trægulv eller terrasse af i plan med fladen.

Stemmejern: Stemmejern til grovere renoveringsarbejde

GROVERE RENOVERINGSARBEJDE MED STEMMEJERN Skal fx et stykke træ eller en hærdet fuge fjernes, klarer stemmejernet opgaven.

3 FORSKELLIGE SKAFTER TIL STEMMEJERN

Stemmejern: Stemmejern med skaft af plastik.

STEMMEJERN MED SKAFT AF PLAST
Det er typisk de helt billige stemmejern – ofte solgt i sæt – der har skafter af plast. Der findes dog også enkelte kvalitetsjern med plastskaft. Plast kan tåle de hårde slag fra en hammer.

Stemmejern: Stemmejern med skaft af to plast- eller gummimaterialer, kaldes tokomponente

STEMMEJERN MED ET TOKOMPONENTSKAFT
Skafter, der består af to plast- eller gummimaterialer, kaldes tokomponente. Hovedparten af skaftet er slagfast og solidt, mens den anden del er blødere og giver et godt greb.

Stemmejern: Stemmejern med skaft af træ

STEMMEJERN MED SKAFT AF TRÆ
Stemmejern med skafter af træ var tidligere det mest almindelige. Men da de koster mere at producere end skafter af plast, er det efterhånden kun for feinschmeckere.

VARIANTER AF STEMMEJERN

Stemmejern med facet

STEMMEJERN MED FACET De absolut mest almindelige stemmejern er dem, der har en plan bagside og en forside med skrå kanter. Disse stemmejern bruges til alt fra hårdere huggearbejde til arbejde med at fjerne helt fine spåner.

Stemmejern uden facet

STEMMEJERN UDEN FACET Stemmejern uden facet – altså uden skrå kanter på siderne – kaldes også for tømrerjern eller afbindingsjern. Disse stemmejern er specialister til huggearbejde og kan tåle endda meget hårde slag.

Stemmejern i forskellige størrelser

  • Stemmejern med facet findes i mange forskellige bredder – typisk fra 3 mm til 38 mm. De allermindste stemmejern på 3 mm er mest til hobbybrug. Den 25 mm brede variant er meget alsidig og kan bruges til det meste.
  • Stemmejern uden facet fås fra 6 mm til 32 mm. Varianterne på 28 mm og 32 mm er de mest almindelige.

Sådan arbejder man med stemmejern

Et stemmejern skal være velslebet for at arbejde effektivt og præcist.

Stemmejernet et uundværligt stykke værktøj, når der fx skal laves præcise snedkersamlinger. Stemmejernet bruges til at hugge med (lave huller) og til at stikke med (høvle tynde spåner af). Her kan du læse, hvordan du bruger stemmejernet til tapsamlinger, udstemning til hængsler og hak i hak-samlinger.

TAPSAMLING

Tapsamling med stemmejern: Streg først tappen op med en blyant, og sav den så ud med en fintandet sav. Sav på ydersiden af stregerne, så tappen ikke bliver for lille, og sørg for ikke at save ind i tappen.

1. Streg først tappen op med en blyant, og sav den så ud med en fintandet sav. Sav på ydersiden af stregerne, så tappen ikke bliver for lille, og sørg for ikke at save ind i tappen.

Tapsamling med stemmejern: Streg taphullet (her 5 x 5 cm) op med en blyant, og rids i stregerne med hjørnet af stemmejernet. Det sikrer, at jernet ikke skrider, når taphullet skal hugges ud.

2. Streg taphullet (her 5 x 5 cm) op med en blyant, og rids i stregerne med hjørnet af stemmejernet. Det sikrer, at jernet ikke skrider, når taphullet skal hugges ud.

Tapsamling med stemmejern: “Hug” først lodret ned med den flade side af stemmejernet – 1 mm inden for opstregningen. Vend stemmejernet med den flade side nedad, og hug skråt ud imod kanterne. Fortsæt igennem træet.

3. “Hug” først lodret ned med den flade side af stemmejernet – 1 mm inden for opstregningen. Vend stemmejernet med den flade side nedad, og hug skråt ud imod kanterne. Fortsæt igennem træet.

Tapsamling med stemmejern: Lav en prøvesamling, for at se om tappen passer. Er den for stor, så læg stemmejernet med den flade side nedad, og “stik” overskydende træ væk. Tjek jævnligt; tappen skal passe stramt.

4. Lav en prøvesamling, for at se om tappen passer. Er den for stor, så læg stemmejernet med den flade side nedad, og “stik” overskydende træ væk. Tjek jævnligt; tappen skal passe stramt.

Tapsamling med stemmejern: Når tappen passer perfekt i hullet, smøres den ind i trælim og bankes på plads. Er tappen gennemgående, stikker man eventuelt overskydende træ af, når limen er tør.

5. Når tappen passer perfekt i hullet, smøres den ind i trælim og bankes på plads. Er tappen gennemgående, stikker man eventuelt overskydende træ af, når limen er tør.

UDSTEMNING TIL HÆNGSEL

Udstemning til hængsel: Streg op efter hængslet, nøjagtig hvor det skal sidde.

1. Streg op efter hængslet, nøjagtig hvor det skal sidde. Hug stemmejernet så langt ned, som hængslet er tykt. Hug 1-2 mm inden for kanten på tværs af årerne.

Udstemning til hængsel: Hug på tværs i hele hængslets længde ved at slå på stemmejernet med hammeren.

2. Hug på tværs i hele hængslets længde ved at slå på stemmejernet med hammeren. Stik de små riller væk ved at skubbe med hænderne på stemmejernet.

Udstemning til hængsel: Tjek, at hængslet passer nøjagtigt i udstemningen, og fjern lidt mere træ, hvis det er for langt, bredt eller tykt.

3. Tjek, at hængslet passer nøjagtigt i udstemningen, og fjern lidt mere træ, hvis det er for langt, bredt eller tykt. Til finjusteringen bruges kun håndkraft.

HAK I HAK-SAMLING

Hak i hak-samling: Sav to parallelle snit i en planke med en afstand, der svarer til tykkelsen på den planke, som den skal samles med.

1. Sav to parallelle snit i en planke med en afstand, der svarer til tykkelsen på den planke, som den skal samles med.

Hak i hak-samling: Brug stemmejernet til at hugge hakkene fri. Slå et par mm fra bunden af hakket, og stik så hullerne rene i bund og sider uden at bruge hammer.

2. Brug stemmejernet til at hugge hakkene fri. Slå et par mm fra bunden af hakket, og stik så hullerne rene i bund og sider uden at bruge hammer.

Hak i hak-samling: Plankerne samles hak i hak. Det er vigtigt, at hakkene passer stramt, hvis samlingen skal være stabil.

3. Plankerne samles hak i hak. Det er vigtigt, at hakkene passer stramt, hvis samlingen skal være stabil.

OPBEVARING AF STEMMEJERN: BESKYT DE SKARPE SKÆR

Stemmejern opbevaring: Ligger stemmejernene løst i værktøjskassen, vil de med garanti få grove hak og hurtigt blive sløve. Så det kan klart anbefales at opbevare dem i en rullemappe eller i de skeder, som kvalitetsjern som regel købes i.

Ligger stemmejernene løst i værktøjskassen, vil de med garanti få grove hak og hurtigt blive sløve. Så det kan klart anbefales at opbevare dem i en rullemappe eller i de skeder, som kvalitetsjern som regel købes i. Alternativt kan man lave sine egne hjemmelavede beskyttere af skumplast og lidt gaffatape.

Stemmejern opbevaring: Hjemme på værkstedet hænges stemmejernene bedst enkeltvis og med afskærmede skær – klar til brug

Hjemme på værkstedet hænges stemmejernene bedst enkeltvis og med afskærmede skær – klar til brug.

TIPS: Pas på de billigste stemmejern

Billige stemmejern er typisk sænksmedet og hærdet i koldt vand. Det betyder, at der lettere springer stykker af jernet, og at jernene skal slibes oftere end kvalitetsjern. De billige stemmejern kan dog være en udmærket løsning til meget grove opgaver og til de størrelser jern, man sjældent bruger.

Slibning af stemmejern: Sådan sikres den rigtige vinkel

Et stemmejern skal skærpes med jævne mellemrum. Det gøres på en karborundumsten med en grov og en finere side. Først slibes groft og dernæst fint.

For at beholde den rigtige vinkel på æggen (den korte facet) – typisk 25 grader – kan man med fordel bruge en slibelære, som stemmejernet lægges op imod. Slib først æggen, vend jernet, og fjern de sidste ruheder.

Er der hak i skæret, skal der en bænksliber eller en vådsliber til. Jernet må endelig ikke blive for varmt, så det skal køles jævnligt ned med vand.

Et stemmejern skal skærpes med jævne mellemrum.
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.

Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
De er ved at købe adgang til:
Artikel: Kvikguide til stemmejern
Total pris: 149 kr
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kr.
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage