Vaterpas

Vaterpasset er uundværligt, når ting skal være i vatter. Udviklingen indenfor vaterpas går rigtig hurtig, især med de nye digitale vaterpas. Vi giver dig overblikket og tester de forskellige modeller vaterpas.

  Vaterpas – når det skal være helt lige

  Et vaterpas er ikke længere kun en stang med en boble i et lille vindue. Det er også digitale tal og laserlinjer. Men fælles for dem alle er, at de hjælper dig med at få snorlige og helt præcise resultater.

  Vaterpas med klassisk libelle

  Som gør det selv’er skal du have minimum ét klassisk vaterpas med den lille boble (libelle). Det er og bliver det nemmeste at gribe ud efter, når du bygger, retter et underlag op, eller af andre grunde har brug for at få styr på, om noget er i vater – altså vandret eller i lod – lodret.

  Vaterpasset kan også bruges til lidt mere avancerede manøvrer. Lægger du fx en 5 mm klods under den ene ende af et én meter langt vaterpas, kan du bruge det til at skabe en hældning på 5 mm pr. meter (og er vaterpasset kortere eller længere, skal du bare forkorte eller forlænge regnestykket).

  Vaterpas med digitalt display

  De fleste vaterpas med libelle er ganske præcise. Men det er lidt bøvlet at bruge dem til de vinkler, der ikke er 0° eller 90°. Her er de digitale vaterpas en fordel. De viser den præcise hældning i grader, så du fx kan måle vinklen på en skråvæg, der skal beklædes med gips eller hældningen på taget, der skal have nye vindskeder.

  Mange af de digitale vaterpas kan låses, så du kan fastholde et mål – også et mål, du ikke har kunne aflæse, fordi det er taget med vaterpasset holdt ude i strakt arm.

  Vaterpas med laser

  De nyeste drenge i vaterpas-klassen skyder med laser. De sender en laserlys-prik eller en -streg ud. De er næsten alle selvnivellerende. De regulerer sig selv i vandret plan, uden at du skal stille på noget som helt. Når prikken eller stregen rammer din væg, pæl eller andet, har du et vandret udgangspunkt, som du kan måle op eller ned fra. Du kan gøre noget tilsvarende i lodret plan.

  REDAKTIONEN ANBEFALER: Laservaterpas lægger gulvet helt lige

  Vaterpas hele vejen rundt

  En kombination af laser og rotation giver dig, ikke overraskende, rotationslaseren. Når den lille lysende prik roterer med høj fart, tegner den en streg på alle flader 180 grader rundt. Så slipper du for selv at dreje laservaterpasset. Den vandrette streg er overalt.

  ….og alle de andre vaterpas

  Der udvikles løbende nye vaterpas, også til opgaver, der før krævede håndværktøj og større udregninger. For eksempel linjelaseren, der kan drejes på en skala:

  REDAKTIONEN ANBEFALER: Få 180 graders linjelaser!

  Eller vaterpasset, der kan sikre dig, at en snor kommer til at sidde … nå ja, snorlige: Vaterpas til snor.