Få helt lige gulv med et laservaterpas

Laservaterpasset gør det langt lettere at lægge et gulv og en indkørsel med det rigtige fald end klassiske vaterpas. For at få fuld glæde af krydslinjelaseren skal du oprette et måleplan, som du arbejder op og ned fra.

Skal strøernes overside ligge fx 12 cm under laserstrålens plan, så kan du lynhurtigt tjekke højden overalt, hvor strålen er kraftig nok til at kunne ses på din tommestok.

Det gamle vaterpas har fået en kollega, der supplerer det perfekt og gør det langt lettere at sikre vandrette og lodrette linjer over store afstande. Med den rette teknik kan krydslinjelaseren også sikre dig linjer med et bestemt fald. Og ja, krydslinjelaseren kræver lidt teknik, før du får fuld glæde af det.

Først må du acceptere, at du sjældent kan placere krydslinjelaseren, så den skyder sin røde linje ud i præcis den højde, du ønsker. Brug linjen som et måleplan, du måler op og ned fra.

Og så betaler det sig ofte – især ude i solen – at erstatte linjen med streger eller snore, du så bruger som måleplan. Med eller uden fald.

LÆS OGSÅ: Test af krydslasere

Få smart linjelaser sammen med Gør Det Selv

Med en 180 grader linjelaser er du sikret et godt resultat hver gang. Måleren er nem og enkel at bruge. Når du har valgt en vinkel mellem 1 og 180 angiver linjelaseren din linje, så du altid får boret eller savet det helt rigtige sted.

Klik her og læs mere om den uundværlige lasermåler, som du kan få sammen med Gør Det Selv

Sådan bruger du krydslinjelaseren

Det vandrette måleplan
Straks din krydslinjelaser er stillet op og er faldet til ro, har du et vandret plan. Så afgør du, hvor fx oversiden af strøerne til en terrasse skal ligge i forhold til laserlyset, og den afstand kan du til hver en tid måle ned fra lyset. Du kan også ud fra laserstrålen spænde snore ud, så de danner et nyt måleplan, som ikke er afhængigt af laseren.

Måleplanet med fald
Vil du sikre et præcist fald på din terrasse, starter du med at etablere det vandrette plan med laserlyset. Ud fra det kan du så markere et måleplan med det ønskede fald, fx ved at opsætte snore med faldet indbygget. Ud fra snorene måler du så ned til den ønskede højde på de forskellige lag i konstruktionen.

4 andre typer vaterpas

SNOREVATERPASSET
Er billigt, nemt og kun præcist nok til at klippe hækken efter. Sælges ofte i sæt af to, og når du hænger begge på samme snor cirka en tredjedel fra hver ende, kan du hurtigt se, om snoren er spændt ordentligt ud.

VATERPASSET
Kan lynhurtigt tjekke, om to strøer ligger lige højt, og om de hver ligger vandret. Men selv lange vaterpas giver kun styr på et par meter ad gangen. På større afstand er det derfor ideelt at supplere med krydslinjelaseren.

SLANGEVATERPASSET
Udnytter, at vandet står lige højt i begge ender af en vandslange og viser meget præcist samme højde over store afstande. Det kræver en hel del øvelse at bruge slangevaterpasset hurtigt og sikkert, men det er billigt.

ROTATIONSLASEREN
Giver dig med sin roterende laserstråle overblik over terrassen og indkørslen, også i fuldt dagslys. Den er de professionelles svar på krydslinjelaseren og alt for dyr for os at købe. Så lej den et par timer, og brug den til at sætte snore op med.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Vaterpas