Skal strøernes overside ligge fx 12 cm under laserstrålens plan, så kan du lynhurtigt tjekke højden overalt, hvor strålen er kraftig nok til at kunne ses på din tommestok.

Skal strøernes overside ligge fx 12 cm under laserstrålens plan, så kan du lynhurtigt tjekke højden overalt, hvor strålen er kraftig nok til at kunne ses på din tommestok.

Det gamle vaterpas har fået en kollega, der supplerer det perfekt og gør det langt lettere at sikre vandrette og lodrette linjer over store afstande. Med den rette teknik kan krydslinjelaseren også sikre dig linjer med et bestemt fald. Og ja, krydslinjelaseren kræver lidt teknik, før du får fuld glæde af det.

Først må du acceptere, at du sjældent kan placere krydslinjelaseren, så den skyder sin røde linje ud i præcis den højde, du ønsker. Brug linjen som et måleplan, du måler op og ned fra.

Og så betaler det sig ofte – især ude i solen – at erstatte linjen med streger eller snore, du så bruger som måleplan. Med eller uden fald.

LÆS OGSÅ: Test af krydslasere

Få smart linjelaser sammen med Gør Det Selv

Med en 180 grader linjelaser er du sikret et godt resultat hver gang. Måleren er nem og enkel at bruge. Når du har valgt en vinkel mellem 1 og 180 angiver linjelaseren din linje, så du altid får boret eller savet det helt rigtige sted.

Klik her og læs mere om den uundværlige lasermåler, som du kan få sammen med Gør Det Selv

Sådan bruger du krydslinjelaseren
Vandret måleplan Det vandrette måleplan Straks din krydslinjelaser er stillet op og er faldet til ro, har du et vandret plan. Så afgør du, hvor fx oversiden af strøerne til en terrasse skal ligge i forhold til laserlyset, og den afstand kan du til hver en tid måle ned fra lyset. Du kan også ud fra laserstrålen spænde snore ud, så de danner et nyt måleplan, som ikke er afhængigt af laseren.
Måleplan med fald Måleplanet med fald Vil du sikre et præcist fald på din terrasse, starter du med at etablere det vandrette plan med laserlyset. Ud fra det kan du så markere et måleplan med det ønskede fald, fx ved at opsætte snore med faldet indbygget. Ud fra snorene måler du så ned til den ønskede højde på de forskellige lag i konstruktionen.
4 andre typer vaterpas
Snorevaterpas SNOREVATERPASSET er billigt, nemt og kun præcist nok til at klippe hækken efter. Sælges ofte i sæt af to, og når du hænger begge på samme snor cirka en tredjedel fra hver ende, kan du hurtigt se, om snoren er spændt ordentligt ud.
Vaterpas VATERPASSET kan lynhurtigt tjekke, om to strøer ligger lige højt, og om de hver ligger vandret. Men selv lange vaterpas giver kun styr på et par meter ad gangen. På større afstand er det derfor ideelt at supplere med krydslinjelaseren.
Slangevaterpas SLANGEVATERPASSET udnytter, at vandet står lige højt i begge ender af en vandslange og viser meget præcist samme højde over store afstande. Det kræver en hel del øvelse at bruge slangevaterpasset hurtigt og sikkert, men det er billigt.
Rotationsvaterpas ROTATIONSLASEREN giver dig med sin roterende laserstråle overblik over terrassen og indkørslen, også i fuldt dagslys. Den er de professionelles svar på krydslinjelaseren og alt for dyr for os at købe. Så lej den et par timer, og brug den til at sætte snore op med.