Intro
Vejledning
01
Gør væggen klar
3
Trin
Multipuds er supernemt at arbejde med, og du kan sagtens få et flot resultat - selv hvis du ikke tidligere har arbejdet med materialet. Det kræver kun én ting, men den er til gengæld også vigtig, nemlig at fliserne, som multipudsen skal trækkes oven på, sidder urokkeligt fast.
Så inden du går i gang, skal du en tur rundt i badeværelset og banke let på alle fliser. Lyder det hult, sidder flisen ikke godt nok fast. Og så må du hugge den ud med hammer og mejsel, hvorefter hullet pudses op med gipspuds, så det kommer i plan med de omgivende fliser.
Endelig skal de gamle fliser rengøres grundigt, inden pudsen trækkes på. Det gør du med grundrens.
Der må ikke stikke noget ud fra væggene, når du skal i gang med at pudse. Når du har taget diverse ting fra væggen, skal murbøsninger og lignende derfor pilles ud eller - hvis det er nemmere - bankes ind med en dyknagle.
Huller i væggen skal spartles ud. Til større huller eller eventuelle riller fra nye kabler kan du bruge gipspuds eller multipuds blandet med sand. Til mindre huller kan du klare dig med multipuds alene.
02
Puds væggen
6
Trin
Multipudsen påføres ad to omgange med cirka et døgns mellemrum - begge gange i millimetertynde lag. Den færdigrørte blanding skal bruges inden for to timer. Så bland hellere mindre portioner ad flere omgange.
En halv spand er en passende mængde. Efter 28 døgn er pudsen gennem-hærdet, men du kan sagtens begynde at male den over efter cirka en uge. Inden maling primes overfladen med hæftegrunder for at forhindre, at pudsen trækker fugten ud af malingen.
Herefter skal væggene have mindst to lag maling - glans 25 eller højere. Så bliver overfladerne rengøringsvenlige og vand- og smudsafvisende.
Multipudsen røres op med vand. Start med at blande i forholdet 5 kg puds til 1 liter vand. Konsistensen skal være som luftigt flødeskum, så ved behov kan du hælde op til 2 dl ekstra vand i. Bland mindst 5 minutter med piskeris i boremaskinen.
Pudsen trækkes på væggen i et passende tykt lag med et stålbræt. Du skal arbejde i diagonale bevægelser, så alle fugerne bliver fyldt op.
VIGTIGT! Sørg for at dosere mængden af puds, så den dækker fliserne helt.
Eventuelle ujævnheder glattes ud, når multipudsen har sat sig lidt - regn med cirka en halv times tid. Brug en blød, tør pensel eller en hvidtekost, og pas på ikke at trykke for hårdt.
Andet lag puds trækkes på dagen efter. Har du sørget for, at første lag dækker helt, er det supernemt at påføre andet lag. Brug et stålbræt til arbejdet.
Efter cirka et kvarter er pudsen stivnet let, og du kan glatte eventuelle ujævnheder forsigtigt ud med en hårdt opvredet svamp. Husk at “rengøre” svampen ofte i vand.
03
Væg- og gulvfliser
9
Trin
Vi bruger den samme type mosaikfliser til gulvet og til endevæggen. Og når du bruger gamle fliser som underlag, kan du i princippet bare klæbe de nye fliser ovenpå. Også her kræver det dog, at de gamle fliser sidder godt fast. Gør de ikke det, skal de hakkes ud, og overfladen skal spartles i niveau på samme måde som inden multipudsen.
Inden du går i gang, kan du med fordel lave en prøveoplægning af fliserne, så du får det hele til at gå op og se pænt ud.
Klæberen trækkes på med et stålbræt. Derefter trækker du med en tandspartel med 4 mm tænder. På den måde sikrer du, at klæberlaget bliver lige tykt overalt.
Når tænderne skraber tæt til væggen, vinklen er fast, og rillerne er fyldte, bliver laget helt jævnt.
Sæt fjiserne på plads i klæberen. Dernæst trykkes de ind til væggen/ ned mod gulvet med et gummibræt. Det er den nemmeste måde at få de små fliser trykket lige hårdt mod klæberen - og glattet ud i samme plan.
Med plastbrikker, små stykker masonit e.l. holdes en afstand mellem gulv og vægfliser, så der bliver plads til en fuge.
Dagen efter blandes fugemassen forskrifterne efter forskrifterne på emballagen. Lad den stå færdigblandet i 5 minutter, inden du tager den i brug.
Fugemassen presses ned i fugerne med et gummibræt. Før brættet med diagonale bevægelser, så du undgår at presse fugemassen op af fugerne igen. Fugerne skal fyldes helt op.
Vask overskydende fugemasse af gulvet/væggen. Du kan sagtens klare dig med en almindelig svamp, men du får lidt bedre fat, hvis du bruger et skumgummibræt med håndtag og en spand med valse (købes som sæt).
Fjern det sidste fugeslør med en tør klud. Vent et døgn, og vask alle overflader med klinkerens.
Mange flere flotte detaljer
Lige så snart du begynder at fjytte på af øb og sanitet, kommer en badeværelsesrenovering hurtigt til at løbe op. Det ville vi gerne undgå. De pudsede vægge og fjiserne er begge økonomisk overskuelige projekter. Her får du mere inspiration til, hvordan du kan forandre rummet - til en fornuftig pris.
BESKYT BORDPLADEN. For at undgå, at bordpladens skillevæg skades af vand på gulvet, har vi hævet den lidt med et dørstop af rustfrit stål, der er kortet af og skruet op under skillevæggen.
“GULVFLISER” OP AD VÆGGEN Vi har valgt at føre gulvfliserne 10 cm op ad væggen. Det skåner vægfladen - især når du gør rent. Og så giver det samtidig en flot eff ekt. Hvis du vil kopiere ideen, skal du huske at lave plads til en fuge mellem gulv- og vægfliserne.
BILLIG BORDPLADE I METERMÅL En lang bordplade giver masser af bordplads og samling på rummet. Her har vi brugt en 40 mm stavlimet asketræsplade, som jævnligt fås på tilbud i byggemarkedet. Pladen er monteret til væggen med vinkelbeslag - tre i hver ende. For at undgå, at pladen buer, støttes den af et stykke plade, der ligeledes er gjort fast med tre vinkelbeslag. Det maksimale spænd uden understøtning er 150 cm.
Materialer
- Grundrens
- Multipuds (fra Skalfl ex)
- Evt. gipspuds
- Hæftegrunder
- Akrylmaling (her glans 25)
- Mosaikfliser på net (fra Evers)
- Klæber (fx multiklæber fra Lip)
- Fugemørtel
Specialværktøj
- Piskeris, svamp, stålbræt, gummibræt og tandspartel med 4 mm tænder
Tidsforbrug
Cirka to dage for multipuds af et almindeligt badeværelse. Oveni kommer en dags tid til priming og maling.
Pris
Multipuds koster cirka 60 kroner pr. m2 væg. Fliser på væg og gulv koster fra 250 kroner pr. m2.
Sværhedsgrad
Opgaven kræver ikke de store håndværksmæssige forudsætninger. Følger du anvisningerne nøje, kan det ikke gå galt.