Nemme nye overflader i badeværelset

Vil du slippe nemmest muligt om ved renoveringen af badeværelset? Så dæk de gamle, grimme fliser med et lag multipuds og flotte nye fliser.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
3 dage
Pris
300 kr./m2

Intro

En gennemgribende forandring af badeværelset behøver hverken at være svær eller dyr. På bare et par dage kan du nemlig slippe af med de gamle, grimme fliser – uden først at skulle slide med at hakke dem ned. Løsningen er et lag puds, der trækkes på væggene direkte oven på de gamle fliser.

LÆS OGSÅ: Det bør du gøre i stedet for at male fliser

Forandringen er til at få øje på!

Multipudsen hænger fast på selv de glatteste vægfliser. Og når den er hærdet, skal den blot mættes med en gang spærregrund og to lag maling, og så er overfladen
lige så robust og rengøringsvenlig, som var det en flisevæg.

På gulvet og den ene væg er der også kommet nye fliser – direkte oven på de gamle. Det arbejde viser vi dig også, hvordan du udfører.

LÆS OGSÅ: Nyt badeværelse

Vejledning

01
Gør væggen klar 3 Trin

Multipuds er supernemt at arbejde med, og du kan sagtens få et flot resultat - selv hvis du ikke tidligere har arbejdet med materialet. Det kræver kun én ting, men den er til gengæld også vigtig, nemlig at fliserne, som multipudsen skal trækkes oven på, sidder urokkeligt fast.

Så inden du går i gang, skal du en tur rundt i badeværelset og banke let på alle fliser. Lyder det hult, sidder flisen ikke godt nok fast. Og så må du hugge den ud med hammer og mejsel, hvorefter hullet pudses op med gipspuds, så det kommer i plan med de omgivende fliser.

Endelig skal de gamle fliser rengøres grundigt, inden pudsen trækkes på. Det gør du med grundrens.

1

Der må ikke stikke noget ud fra væggene, når du skal i gang med at pudse. Når du har taget diverse ting fra væggen, skal murbøsninger og lignende derfor pilles ud eller - hvis det er nemmere - bankes ind med en dyknagle.

2

Huller i væggen skal spartles ud. Til større huller eller eventuelle riller fra nye kabler kan du bruge gipspuds eller multipuds blandet med sand. Til mindre huller kan du klare dig med multipuds alene.

3

Gør fjiserne rene. For at multipudsen kan hæfte ordentligt til væggen, er det vigtigt at rengøre denne grundigt for sæbe, snavs og kalk. Så skrub godt med grund rens blandet med vand i den rette blanding, og vask efter med rent vand.

02
Puds væggen 6 Trin

Multipudsen påføres ad to omgange med cirka et døgns mellemrum - begge gange i millimetertynde lag. Den færdigrørte blanding skal bruges inden for to timer. Så bland hellere mindre portioner ad flere omgange.

En halv spand er en passende mængde. Efter 28 døgn er pudsen gennem-hærdet, men du kan sagtens begynde at male den over efter cirka en uge. Inden maling primes overfladen med hæftegrunder for at forhindre, at pudsen trækker fugten ud af malingen.

Herefter skal væggene have mindst to lag maling - glans 25 eller højere. Så bliver overfladerne rengøringsvenlige og vand- og smudsafvisende.

1

Multipudsen røres op med vand. Start med at blande i forholdet 5 kg puds til 1 liter vand. Konsistensen skal være som luftigt flødeskum, så ved behov kan du hælde op til 2 dl ekstra vand i. Bland mindst 5 minutter med piskeris i boremaskinen.

2

Pudsen trækkes på væggen i et passende tykt lag med et stålbræt. Du skal arbejde i diagonale bevægelser, så alle fugerne bliver fyldt op.

VIGTIGT! Sørg for at dosere mængden af puds, så den dækker fliserne helt.

3

Eventuelle ujævnheder glattes ud, når multipudsen har sat sig lidt - regn med cirka en halv times tid. Brug en blød, tør pensel eller en hvidtekost, og pas på ikke at trykke for hårdt.

4

Andet lag puds trækkes på dagen efter. Har du sørget for, at første lag dækker helt, er det supernemt at påføre andet lag. Brug et stålbræt til arbejdet.

5

Efter cirka et kvarter er pudsen stivnet let, og du kan glatte eventuelle ujævnheder forsigtigt ud med en hårdt opvredet svamp. Husk at “rengøre” svampen ofte i vand.

6

Overfladen primes med hæftegrunder, når pudsen er tør (tidligst efter en uge). Ellers vil pudsen suge al fugten ud af den afsluttende maling og dermed resultere i dårlig vedhæftning. Efter cirka et døgns tørretid kan du male.

03
Væg- og gulvfliser 9 Trin

Vi bruger den samme type mosaikfliser til gulvet og til endevæggen. Og når du bruger gamle fliser som underlag, kan du i princippet bare klæbe de nye fliser ovenpå. Også her kræver det dog, at de gamle fliser sidder godt fast. Gør de ikke det, skal de hakkes ud, og overfladen skal spartles i niveau på samme måde som inden multipudsen.

Inden du går i gang, kan du med fordel lave en prøveoplægning af fliserne, så du får det hele til at gå op og se pænt ud.

1

Klæberen trækkes på med et stålbræt. Derefter trækker du med en tandspartel med 4 mm tænder. På den måde sikrer du, at klæberlaget bliver lige tykt overalt.

Når tænderne skraber tæt til væggen, vinklen er fast, og rillerne er fyldte, bliver laget helt jævnt.

2

Sæt fjiserne på plads i klæberen. Dernæst trykkes de ind til væggen/ ned mod gulvet med et gummibræt. Det er den nemmeste måde at få de små fliser trykket lige hårdt mod klæberen - og glattet ud i samme plan.

Med plastbrikker, små stykker masonit e.l. holdes en afstand mellem gulv og vægfliser, så der bliver plads til en fuge.

3

Dagen efter blandes fugemassen forskrifterne efter forskrifterne på emballagen. Lad den stå færdigblandet i 5 minutter, inden du tager den i brug.

4

Fugemassen presses ned i fugerne med et gummibræt. Før brættet med diagonale bevægelser, så du undgår at presse fugemassen op af fugerne igen. Fugerne skal fyldes helt op.

5

Vask overskydende fugemasse af gulvet/væggen. Du kan sagtens klare dig med en almindelig svamp, men du får lidt bedre fat, hvis du bruger et skumgummibræt med håndtag og en spand med valse (købes som sæt).

Fjern det sidste fugeslør med en tør klud. Vent et døgn, og vask alle overflader med klinkerens.

Mange flere flotte detaljer

Lige så snart du begynder at fjytte på af øb og sanitet, kommer en badeværelsesrenovering hurtigt til at løbe op. Det ville vi gerne undgå. De pudsede vægge og fjiserne er begge økonomisk overskuelige projekter. Her får du mere inspiration til, hvordan du kan forandre rummet - til en fornuftig pris.

BESKYT BORDPLADEN. For at undgå, at bordpladens skillevæg skades af vand på gulvet, har vi hævet den lidt med et dørstop af rustfrit stål, der er kortet af og skruet op under skillevæggen.

“GULVFLISER” OP AD VÆGGEN Vi har valgt at føre gulvfliserne 10 cm op ad væggen. Det skåner vægfladen - især når du gør rent. Og så giver det samtidig en flot eff ekt. Hvis du vil kopiere ideen, skal du huske at lave plads til en fuge mellem gulv- og vægfliserne.

BILLIG BORDPLADE I METERMÅL En lang bordplade giver masser af bordplads og samling på rummet. Her har vi brugt en 40 mm stavlimet asketræsplade, som jævnligt fås på tilbud i byggemarkedet. Pladen er monteret til væggen med vinkelbeslag - tre i hver ende. For at undgå, at pladen buer, støttes den af et stykke plade, der ligeledes er gjort fast med tre vinkelbeslag. Det maksimale spænd uden understøtning er 150 cm.

HYLDE MED SKJULT OPHÆNG Mellem to vægge i badeværelset er det oplagt med en hylde. Her er den konstrueret helt uden synlige beslag. I hyldens ender fræses et spor, hvorefter hylden skubbes ind over to lister, som forinden er monteret til væggen.

Materialer

  • Grundrens
  • Multipuds (fra Skalfl ex)
  • Evt. gipspuds
  • Hæftegrunder
  • Akrylmaling (her glans 25)
  • Mosaikfliser på net (fra Evers)
  • Klæber (fx multiklæber fra Lip)
  • Fugemørtel

Specialværktøj

  • Piskeris, svamp, stålbræt, gummibræt og tandspartel med 4 mm tænder

Tidsforbrug

Cirka to dage for multipuds af et almindeligt badeværelse. Oveni kommer en dags tid til priming og maling.

Pris

Multipuds koster cirka 60 kroner pr. m2 væg. Fliser på væg og gulv koster fra 250 kroner pr. m2.

Sværhedsgrad

Opgaven kræver ikke de store håndværksmæssige forudsætninger. Følger du anvisningerne nøje, kan det ikke gå galt.

Video

TEKNIK: Spartling med multipuds

Hæfter på næsten alle overflader

TIPS: Slå pluggen ind i væggen

TEKNIK: Fugning af fliser

Arbejd diagonalt på fliserne, så bliver fugerne flot fyldte.

TIPS: Den rigtige fugemasse til fliserne

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...