Intro
Vejledning
01
Klargøringen
5
Trin
Inden du går i gang med at bygge med letbetonplader, skal du have styr på præcis, hvor du vil bygge en væg op. Det er en fordel at tegne det op, både på gulv og væg, så du har nogle faste lige streger at rette dig efter undervejs.
I brusenichen her kommer der ikke til at være afløb inde i selve nichen. Afløbet er på den anden side af den væg, der bygges. Men det er for dyrt og besværligt at flytte afløbet. I stedet laver vi et hak i den nederste plade, hvor der sættes en rist i, så vandet kan løbe igennem til afløbet. Det er intet problem, fordi letbeton er et fleksibelt materiale, der er let at tilpasse.
Streg op efter et vaterpas, hvor væggen til brusenichen skal være. Brusenichen skal starte lige efter vinduet og gå vinkelret over til den kant, der allerede findes.
Sav pladen til, så den passer på længde og højde mellem væggen og kanten på gulvet. Pladerne saves til med en grovtandet sav.
Der streges her op til en rist i den plade, der skal være mellem væg og kant. Så kan vandet komme om på den anden side af væggen, hvor afløbet er.
Skær hakket i pladen. Her bliver vi nødt til at bruge en vinkelsliber for at kunne komme til at lave det lange snit. Pladen med hullet til risten er en overligger, der er armeret, så styrken i stykket ikke forringes, når der laves et hak i den.
02
Soklen
2
Trin
Når du skal i gang med selve byggearbejdet, skal du blande noget porebetonlim, så pladerne kan limes fast. Her er det også nødvendigt med afretningsmørtel, som lægges på gulvet under den første plade, så den står helt lige.
Det er vigtigt, at du er omhyggelig med placeringen af pladerne til soklen, så de står helt præcist. Når det indledende arbejde er i orden, går det meget lettere med resten.
Smør lim under pladen, og fordel det så jævnt som muligt. Her skal der også afretningsmørtel på gulvet, for at pladen kommer til at stå lige.
03
Væggen
5
Trin
Byg den første række oven på soklen. Smør lim på fladerne, og sæt blokken ved væggen på plads. Tjek, at den står lige.
Smør lim på næste plade, og sæt den op. Limen smøres her på med en tandspartel, så den bliver fordelt ligeligt over hele fladen. Samlingerne forstærkes med bølgesøm, der slås i med en hammer.
Fortsæt med de næste plader, som skæres til, så du hele tiden bygger med forbandt. Det er vigtigt, at samlingerne sidder forskudt, for at væggen bliver så stærk som muligt.
04
Den sidste finish
4
Trin
Nu er væggen omkring brusenichen færdig, og den skal have den sidste efterbehandling. Der er mange valgmuligheder. Den kan beklædes med fliser, spartles, pudses eller males.
Her vælger vi at sandspartle, inden vi til sidst maler væggen på den udvendige side. Indvendigt sættes der fliser op, men det viser vi ikke her. Fugerne langs kanterne fyldes med akrylfugemasse, så der ikke er nogen synlige revner, og resultatet bliver flot.
Væggen sandspartles, så den bliver jævn og ensartet. Træk massen på med en bred spartel i et tyndt, dækkende lag. Lad massen tørre, og giv evt. væggen en tur mere, hvis der stadig er ujævnheder.
Slib væggen, når spartelmassen er tør, så overfladen bliver så ensartet som mulig. Her bruger vi en rystepudser. Du kan også bruge fx slibepapir på en klods eller en girafsliber. Det er en god idé at bruge en støvmaske.
Luk alle sprækker med akrylfugemasse. Der vil altid være revner langs kanterne, som tydeligt vil ses, hvis ikke du lukker dem. Akrylfugemassen sprøjtes på i et passende lag og glattes ud, så samlingen ikke ses.
Materialer
• 22 multiplader a 40 x 60 cm (hvoraf nogle skal skæres til)
• 1 armeret letbetonplade, 10 x 15 x 100 cm, til en rist
• Evt. 1 rist
• Afretningsmørtel
• Porebetonlim
• Bølgesøm
• Sandspartelmasse
• Akrylfugemasse
• Hvid vægmaling
• Evt. primer
Specialværktøj
• Gasbetonsav
• Tandspartel (10 mm)
• Spartel
• Piskeris til boremaskine
Tegning
Video
Tips & Tricks
Materialet
Sand, vand og kalk er ingredienserne i letbeton. Det kan altså ikke rådne eller angribes af svamp. Derfor er det et velegnet materiale til fugtige miljøer som fx badeværelser. Letbeton er også diffusionsåbent og tillader fugten at passere igennem materialet, så der ikke opstår fugtproblemer på pladerne.
Tilskæringen
Det er nemt at skære pladerne til på præcis de mål, du ønsker. Det er lettest med en grovtandet sav, en såkaldt gasbetonsav, der er lavet specielt til opgaven. Du kan også bruge en fukssvans, men tænderne bliver hurtigt slidt ned.
Limen
Letbetonplader limes sammen med en særlig lim. Der skal kun bruges et forholdsvis tyndt lag, så pladerne kommer til at stå så tæt sammen som muligt. Det giver et flot og ensartet resultat. Limen fordeles jævnt med en tandspartel eller en særlig limske, der har samme bredde som pladerne, så den kun kommer ud på én flade. Den fås i færdige blandinger, der blot tilsættes vand og røres godt med piskeris på boremaskine.
Samlingerne
For at styrke samlingerne mellem multiplader skal du bruge bølgesøm. De slås i med en hammer midt i samlingen mellem to plader.
Fastgørelsen
Til større konstruktioner er det nødvendigt med en solid fastgørelse til en eksisterende væg, fx med vinkelbeslag. De slås fast med søm. Hvis du fx laver en tilbygning med en ny indervæg af letbeton, er det en god idé at bruge såkaldte murbindere. Det er en lang jernstang, der gøres fast i væggen og fræses ned i letbetonpladen.
Hjørnebeskyttelse
Kanterne på letbetonplader er sårbare, men du kan sikre dem med gipshjørnebeskyttere. Stålskinnen klæbes fast på hjørnet med spartelmasse. Bagefter spartler du udenpå.
En anden mulighed, der gør kanterne mindre sårbare, er rundede hjørner. Det kan du gøre med et groft slibebræt eller almindeligt slibepapir, alt efter hvor meget du vil have fjernet.