Sådan skifter du mørtelfuger

Skift dine mørtelfuger, før det er for sent. Revner, huller efter beslag, søm eller murbier kan medføre fugt og frostsprængninger i murværket, og det bliver hurtig en dyr fornøjelse.

Med tiden bliver de porøse. Og nedbrydningen forstærkes af revner efter gamle søm og beslag, murbier eller forkerte reparationer. Revner giver fugten mulighed for at trænge ind i murværket med efterfølgende risiko for frostsprængninger. Så det betaler sig at sætte ind i tide – enten på hele muren eller på dele af muren.

LÆS OGSÅ: Skift de ødelagte mursten

Udfræsning af de gamle fuger

1. Først fjernes søm, beslag og lignende fra muren. Herpå indstilles fugefræseren til at fræse i en dybde, så al gammel, løs fuge fjernes. 20-25 mm er som regel en passende dybde.

2. Start oppefra med fræsningen. Så undgår man unødig støv i fugerne. Først køres i de vandrette fuger og derefter i de lodrette fuger. Meget hårde fuger fjernes med hammer og mejsel.

3. Alle fugerne fejes grundigt rene med en stiv kost. Sav evt. en gammel kost over, så det er muligt at få rigtig godt fat. Til sidst spules muren ren for støv med en vandslange.

Nemmere arbejde med smart værktøj

Udskiftning af fuger er et tidskrævende stykke arbejde. Men der er rigtig mange timer at spare ved at investere i eller leje det rigtige værktøj.

Redaktionen anbefaler: Skift silikonefugen i badeværelset

FUGEFRÆSER. Med en fugefræser, som man sætter på vinkelsliberen, får man et stærkt stykke værktøj, når de gamle fuger skal fræses ud. Fræsersættet består af en stift i fugens bredde og en adapter til vinkelsliberen.

MØRTELSPRØJTE. Fugerne kan sagtens fyldes med håndkraft, men det går uendelig meget hurtigere med en mørtelsprøjte. Sådan en kan man leje for ca. 100 kroner pr. dag.

Fugning med ny mørtel

1. Mørtlen skal have en vis stivhed, så den er til at få op på fugeskeen. Bland ikke mere, end man kan nå at bruge inden for den anbefalede anvendelsestid.

2. De værste/dybeste huller fyldes først, så der til sidst er en nogenlunde ensartet fugedybde over hele muren. Fugerne skal tørre ca. et døgn.

3. Muren fugtes med en vandslange. Den skal ikke være dyngvåd, men blot have en overrisling. Det sikrer, at vandet ikke trækkes for hurtigt ud af mørtlen.

4. Placér brættet tæt på fugen, og pres mørtlen godt ind med jævne, langsgående strøg. Start oppefra, så allerede fugede områder ikke svines til.

5. Når ca. 1/2 m2 er fuget, efterfuges de lodrette fuger (studsfugerne). Tryk godt til, og læg så meget på, at det hænger “ud over kanten”.

6. Overskydende mørtel trækkes af med en tværgående bevægelse. Inden mørtlen hærder for meget, fejes de sidste rester bort med en halvstiv kost.

Efterbehandling

1. Efter et døgns tid vandes det fugede område med haveslangen. Det sikrer, at den efterfølgende afsyring ikke angriber murstenene.

2. En let afsyring fjerner det sidste kalkslør på muren. Bland saltsyre i et svagt blandingsforhold – en del 30-%-saltsyre til 30 dele vand.

3. Når muren har fået lov at tørre et par dage, kan den med fordel beskyttes med en let coating med kalkvand. Den skal kun mættes – det må ikke løbe ned.

    Andre læser lige nu ...