Sådan vådrumssikrer du korrekt

Selv de mindste utætheder i vådrummet kan lave alvorlige skader på husets konstruktion. Læs her, hvordan du vådrumssikrer korrekt med en flydende vådrumsmembran.

Vådrumssikring sørger for, at fugt og damp fra dine vådrum ikke trænger ind i husets konstruktion.

Det er vigtigt, så der ikke kommer råd eller skimmelsvamp.

Der skal både laves vådrumssikring i gulve og vægge.

Læs her, hvordan du selv laver korrekt vådrumssikring.

Gulvet samt væggene i alle vådzoner skal være vådrumssikret.

Sådan vådrumssikrer du med flydende vådrumsmembran

Vådrumsmembran 1

Først skal alle samlinger armeres. Det gøres med en armeringsstrimmel, der klistres fast. Der smøres et tykt lag vådrumsmembran på begge sider af samlingen, og armeringen trykkes fast.

Vådrumssikring: Flydende vådrumsmembran 2

Når armeringsstrimlen sidder fast, dækkes den af endnu et lag vådrumsmembran. Det er vigtigt at komme godt ind i alle hjørner og kroge med penslen.

Vådrumssikring: Flydende vådrumsmembran 3

Alle rør og afløb, der går igennem gulvet og væggene, sikres med manchetter. De klistres fast som armeringsstrimlerne i vådrumsmembranen og dækkes af yderligere et lag.

Vådrumssikring: Flydende vådrumsmembran 4

I hjørnerne anvendes særlige hjørnearmeringer, der limes fast oven på armeringsstrimlerne. Alle kanter dækkes omhyggeligt af et lag vådrumsmembran.

Vådrumssikring: Flydende vådrumsmembran 5

Når alle armeringerne er tørre, er det tid til at dække væggene med vådrumsmembranen. Brug en malerrulle, og påfør membranen ad 2 gange, så alt er dækket, og laget bliver min. 1 mm tykt.

Værktøj og tilbehør

MALERRULLE ELLER SPARTEL
Afhængigt af hvor tyktflydende produktet er, skal membranen enten påføres med en malerrulle eller med en bred spartel. Er det første gang, du prøver, bør du vælge den nemme rulleversion.

PENSEL
Alle samlinger og rørgennemføringer skal sikres ekstra med armeringsvæv. Det klistres fast med vådrumsmembran, og her er en pensel uundværlig, da den let kan komme ind i alle hjørner og kroge.

ARMERINGSVÆV
Alle samlinger i hjørner og på vægge/ gulv skal sikres med væv, der klistres fast med den flydende membran. Armeringen sikrer, at membranen ikke revner i samlingerne med tiden.

HJØRNEARMERING
I stedet for at fumle med at lave en tæt hjørnesamling af armeringsvæv bør du købe færdigproducerede hjørner. Det er ti gange lettere, og du er 100 % sikker på, at armeringen holder i længden.

RØR- OG AFLØBSMANCHETTER
Der, hvor rør og afløb kommer igennem vægge og gulve, skal der tætnes med særlige manchetter med en gummikrave, som slutter helt tæt. Manchetterne klistres fast med membranen.

FLYDENDE MEMBRAN
Der findes færdigblandede membraner, og nogle du selv skal røre op. Vi anbefaler et system med en færdigblandet og ikke for tyk vådrumsmembran, så den er let at påføre ensartet med en rulle.

Love og regler

  • Undgå to lag fugtspærre. Er den ene væg i vådrummet en ydervæg med dampspærre, må der ikke sættes vådrumsmembran på den, da der så vil være to lag fugtspærre, der kan ophobes fugt imellem.

  • Væghængt toilet. Rummet inde i væggen bag det væghængte toilet – der, hvor cisternen og vandtilførslen sidder – er også vådzone og skal sikres. Det er et sted, der ofte bliver glemt, også af håndværkerne desværre.

Læs Vådrumsanvisning 252 fra SBI, før du bygger eller renoverer vådrum.

LÆS OGSÅ: Hvornår er det nødvendigt med vådrumsspartel?

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Murer