Der findes nærmest ikke den have, der ikke har en plet med græs. Et grønt tæppe, der fylder fladerne ud mellem bede, buskadser og terrasser. Underlaget, der bliver brugt til leg og boldspil.
Formålene med en græsplæne kan være mange, og hvis plænen skal holde til det hele, kan det godt betale sig at kræse lidt om den, så den bliver slidstærk og modstandsdygtig over for mos og ukrudt.
LÆS OGSÅ: Effektiv mosfjerner
4 ting du skal nå, før plænen går i hi
Her sidst på efteråret er græsset på vej ind i en hvileperiode. Og inden den holder op med at vokse, er der nogle ting, du med fordel kan gøre, for at plænen klarer sig gennem vinteren på den bedste måde. Hvis du giver græsplænen optimale overvintringsmuligheder, bliver den flottere til foråret, og den vil have lettere ved at komme godt i gang, når det bliver varmt igen, og græsset begynder at gro.
Redaktionen anbefaler: Gør din have vinterklar
Du gør det altså nemmere for både plænen og dig selv, hvis du helliger den et par timers begrænset arbejdsindsats.
Her får du 4 tips til, hvad du kan gøre ved din plæne inden vinteren. Læs også, hvordan du plejer plænen året rundt.
1. Fjern rådne æbler
Har du frugttræer i din græsplæne - og dermed nedfaldsfrugt - så lad det ikke ligge for længe på græsset. Slet ikke vinteren over! Nedfaldsfrugter kommer nemlig til at virke som et kompakt tæppe, der hindrer lys og luft i at slippe ned til græsset. Det svækker græsplanterne, som har brug for både lys og luft for at forblive stærke, så de klarer sig bedre i konkurrencen mod mos og er mere modstandsdygtige over for ukrudt.
2. Riv bladene ud i bedene
Et tykt lag af visne blade på græsset virker på samme måde som nedfaldsfrugt: som et tæppe, der svækker græsset, fordi det ikke får lys og luft nok. Sørg for, at græsset ikke overvintrer med store områder dækket med blade. Riv bladene sammen, og fordel dem med fordel i dine blomsterbede. Her vil de formulde og virke som udmærket jordforbedring.
3. Fjern mosset fra plænen
Hvis du har meget mos i din plæne, er det en rigtig god idé at rive plænen igennem inden vinteren. Fjern, så meget du kan, med en stiv løvrive. Så undgår du, at mosset breder sig yderligere, og græsset får de bedste betingelser under hvileperioden. Til foråret vil græsset have lettere ved at komme i gang, fordi det ikke skal kæmpe mod mosset. En løvrive vil desuden give ekstra luft til rødderne, og det er altid godt.
4. Klip højt den sidste gang
Når du klipper græs for sidste gang i løbet af oktober, er det vigtigt, at du ikke klipper græsset for kort. Plænen har bedst af at overvintre med lange strå, da det giver dårligere betingelser for græssets skarpe konkurrent - mosset - i løbet af vinteren. Sæt skæret op på plæneklipperen til de sidste par ture, så højden ca. er 4-4,5 cm. Så svækker du ikke græsset.
Plænepleje året rundt
- Lad være med at gå for meget på plænen om vinteren, hvis den er meget våd. Det stamper jorden sammen og gør den kompakt. Det betyder, at jorden omkring græssets rødder bliver presset sammen og forringer deres vækstbetingelser.
- Når plænen begynder at vokse i marts/april, er det tid til at klippe græsset. Det er vigtigt, at du ikke klipper græsset for kort den første gang. Sørg for, at skæret på plæneklipperen er sat op til 4-4,5 cm. Klipper du græsset for kort, svækker du det. Jo større toppen er på græsplanterne, jo større bliver rodnettet. Ved at klippe det højt første gang giver du græsrødderne en chance for at komme godt i gang.
- Resten af sommeren er 3-3,5 centimeters klippehøjde passende. Klip ca. en gang om ugen.
- Lad afklippet ligge, efter at du har slået græs, hvis det ikke irriterer. Det er gratis gødning til plænen.
- Lad være med at vande plænen - heller ikke i tørre perioder. Det svækker planterne, fordi rødderne ikke behøver at søge i dybden efter vand. Selv om plænen ser vissen ud, bliver den hurtigt grøn igen, så snart der kommer regn.
- Plænen har godt af gødning. En velgødet plæne er det bedste middel mod mos. Brug helst en NPK-blanding specielt til græs, så du får det rette blandingsforhold.
- Gød fx fire gange om året: I foråret, når græsset begynder at vokse. I juni og august og et lille drys i slutningen af september. Gød ikke senere, da græsset ikke skal vokse for meget lige inden dets hvileperiode.
- Du kan forynge din plæne med en vertikalskærer, der skærer græsrødderne over og skaber luft i jorden. Bedste tidspunkter er september og april. Husk at efterså med græsfrø.