Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sneglesikkert højbed - der holder!

Print Gem artikel

Højbedet her kan det hele: Holde din urtehave fri af omgivelserne, løfte bedet op i en behagelig højde, holde snegle og fugle væk og stå flot i mange år. Og så er det rørende enkelt at bygge.

Intro

Højbedet her er imponerende enkelt at bygge, når du tager i betragtning, hvor meget det kan i forhold til simple folde ud-højbede fra byggemarkedet.

REDAKTIONEN ANBEFALER: En mistbænk kickstarter køkkenhaven

Det er solidt og bygget af materialer, der holder i mange år uden at blive malet. Det lukker for skvalderkål nedefra, for snegle i siderne og for fugle fra luften. Og så kan du nemt gøre det længere eller højere, og du kan gøre stolperne til nettet længere, hvis du sætter høje planter i bedet. Og selv de flettede hjørner er lette at udføre, for som ved resten har vi fundet enkle løsninger uden at gå på kompromis med kvaliteten.

LÆS OGSÅ: Sådan bygger du flotte, billige højbede

Vejledning

Stolper og brædder

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

1

Bunden på hjørnestolperne (A) lukkes, efter at de er savet ud. Endetræet mod jorden lukkes med murpap (G), der klæbes på med klæbe/fugemasse og skæres til, så de passer med stolperne. Stolperne males.

2

Brædderne (B og C) skæres ud. De kan skæres med fukssvans, men snittene bliver rene og præcise i kapsaven. Lav længdestop, og skær alle 6 langsidebrædder (B) på 120 cm og 6 kortsidebrædder (C) på 80 cm.

3

Bor for til skruer på brædderne (B og C). For at få skruerne i snorlige rækker midt på hjørnestolpen laver vi en boreskabelon. Fletteteknikken gør, at skruerne sættes i forskellig afstand i hver ende af plankerne.

4

Vi samler brædderne (B) til langsiderne med 5 x 50 mm rustfri skruer. De flettes, så hvert andet bræt hhv. flugter med stolpens side eller stikker en planketykkelse - her 25 mm - ud fra stolpens kant.

5

Stil langsiderne op overfor hinanden,**og fastgør de korte brædder** (C). Sørg for, at bræddernes ender og sider ligger tæt og i flugt i hjørnerne. De åbne bræddeender lukkes af med endekapslerne (D).

Fiberdug, net og sneglekant

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

1

Fiberdugen (E) hæftes fast på stolper og sider. Den skæres til i stykker, så den får et lille ombuk op ad stolperne og rækker ind over bunden. Dugen anbringes, så den stikker 4-5 cm op over øverste plankekant.

2

Snegleværnet (F) presses ned over dugen på oversiden af brædderne. Vi har fundet en sternkapsel, der stikker 6,5 cm ud fra bedets sider og bukker 40 grader nedad, men andre profiler kan også bruges.

3

Snegleværnet (F) tilpasses ved hjørnestolperne, så sneglene ikke kan snyde sig op i bedet ved at benytte stolpens sider. De bare 1 mm tykke alu-profiler er nemme at klippe til med en pladesaks.

4

De tilpassede profiler (F) gøres fast på kanten med selvskærende tagskruer med borespids. Kompositmaterialet er skruefast, men skruer du så hårdt, at gevindet går over, mister skruen helt grebet.

5

Vi drejer en øsken ind i toppen af de fire hjørnestolper (A) og strammer en stålwire op gennem dem. Wiren bruges som støtte for et net, der ved behov føjes til for at holde fugle og andre bærtyve ude af bedet.

6

Nettet lægges ud over wirerne for at holde fugle og insekter ude. Høje buske kræver lidt længere stolper.
Højbedet stilles op og fyldes med den type jord, der passer til dine afgrøder - vægten skal nok holde det på plads, så du behøver ingen yderligere forankring. Bedet er fremstillet i robuste materialer, der holder i mange år, og afgrøderne er beskyttet mod snegle og fugle.

Materialer

70 x 70 mm trykimpr. stolper
• 4 hjørnestolper (A) a 90 cm

25 x 150 mm kompositplanker
• 6 brædder, langsider (B), a 120 cm
• 6 brædder, kortsider (C) a 80 cm
• 12 endekapsler (D)

Desuden
• Fiberdug (E), 1 meter bred, 4 m
• Snegleværn (F) af aluprofil (Icopal sternkapsel 5A), 5 m. Klippes til.
• 4 øskener
• 4 mm plastovertrukken wire, 4 m
• Rustfri stålskruer, 5 x 50 mm
• Tagskruer i aluminium, 5 x 25 mm
• 4 stk. murpap (G), 70 x 70 mm
• Klæbe/fugemasse (fx Tec 7)
• Træbeskyttelse til stolperne
• Fuglenet

Tegning

Sådan bygger du højbedet

Vinkelrette snit og et minimum af mål gør det enkelt at bygge højbedet og tilpasse det dine ønsker og behov.

Du bruger kun to længder brædder, selv om de flettes. De forskydes blot på skift ud over stolpen i den ene og den anden ende. Derved lukker du samtidig af for halvdelen af enderne, der ikke er særlig kønne, og så skal du kun bruge endekapsler (D) til den anden halvdel af bræddeenderne.

Om du vil bygge med to, tre eller fire brædder i højden er efter smag, og stolperne forlænger du frit alt efter, hvor højt du ønsker nettet. Fiberdugen hindrer ukrudt i at brede sig nedefra og holder på jorden, og aluprofilen er et effektivt værn mod dræbersnegle.

Log ind eller køb adgang

Magasin-artikel

Hent magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.

Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
De er ved at købe adgang til:
Byggevejledning: Sneglesikkert højbed - der holder!
Total pris: null purchase.price.currency
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kroner
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage