Selvom rosmarin stammer fra et varmere klima, kan den sagtens dyrkes i skandinaviske haver. Rosmarin er ikke vinterhårdfør, men trives godt i krukker og er derudover meget nem både at dyrke og pleje.
I denne artikel kan du læse, hvordan du dyrker din egen rosmarinplante.
Indholdsoversigt
Sådan dyrker du rosmarin
Der er mange fordele ved rosmarin, og heldigvis er den ikke svær at holde, så længe du tager dine forholdsregler.
I naturen kan rosmarin blive op til to meter, men når de dyrkes i krukke eller potte, er det normalt med en højde på 30-50 cm. Da den normalt ikke bliver så stor, taler man om en kæmpe rosmarin, hvis den bliver over 1 meter.
Rosmarin er en stedsegrøn busk, der også kan opstammes.
Sådan gør du:
- Stikling eller frø: Det er nemt at formere en rosmarin-stikling, der lægges i vand, indtil den danner rødder og kan plantes i jorden. Du kan også bruge frø, som med fordel kan forspires, inden de plantes ud.
- Start med et såbed: For at sikre rosmarinplanten de bedste forhold, mens den vokser, kan du lave et såbed med en god veldrænet jord. Når den bliver større, kan du plante den ud.
- Skal rosmarin i potte eller udendørs? Det er lettest at dyrke rosmarin i krukker, da de på den måde er nemmere at beskytte mod frost. Men det er muligt at plante den ud, hvis du finder en god solrig plet, og beskytter jorden med et isolerende dækken om vinteren. Den kan også vokse fint i drivhuset hele året. Rosmarin kan tåle frostgrader ned til omkring -5 grader.
Pleje af rosmarin
Beskæring af rosmarin er nødvendigt for at opretholde en sund plante, men det sker ofte helt automatisk, når du skærer stilke af til brug i madlavning og lignende.
Rosmarin skal vandes jævnligt, men det er vigtigt, at den får lov at blive helt tør ind imellem. Rosmarinplanten må ikke overvandes, da rødderne kan rådne, hvis de er konstant fugtige.
Rosmarin i madlavningen
Frisk rosmarin smager godt i et utal af madretter og kan for eksempel bruges i salater, som krydderi til kødet på grillen, på hjemmelavet pizza og i gryderetter.
Tørret rosmarin har en mere koncentreret smag og kan også bruges som krydderi i flere madretter.
Det er kun bladene, der er spiselige. Men du kan for eksempel lægge hele rosmarinkviste ved kødet, når det steges, eller ved kullene på grillen.
Hvad er rosmarin godt for?
Rosmarin indeholder en masse antioxidanter, og planten skulle derfor bl.a. være god mod smerter og betændelse.