Sådan dyrker du rosmarin

Rosmarin er en skøn og alsidig krydderurt, der ikke bare dufter fantastisk i haven, men som også er velegnet i et væld af retter i køkkenet. Rosmarinplanten tåler ikke frost, men er ellers meget nem både at dyrke selv og pleje. Læs her, hvordan du dyrker din egen rosmarinplante.

Selvom rosmarin stammer fra et varmere klima, kan den sagtens dyrkes i skandinaviske haver. Rosmarin er ikke vinterhårdfør, men trives godt i krukker og er derudover meget nem både at dyrke og pleje.

I denne artikel kan du læse, hvordan du dyrker din egen rosmarinplante.

Sådan dyrker du rosmarin

Der er mange fordele ved rosmarin, og heldigvis er den ikke svær at holde, så længe du tager dine forholdsregler.

I naturen kan rosmarin blive op til to meter, men når de dyrkes i krukke eller potte, er det normalt med en højde på 30-50 cm. Da den normalt ikke bliver så stor, taler man om en kæmpe rosmarin, hvis den bliver over 1 meter.

Rosmarin er en stedsegrøn busk, der også kan opstammes.

Sådan gør du:

  • Stikling eller frø: Det er nemt at formere en rosmarin-stikling, der lægges i vand, indtil den danner rødder og kan plantes i jorden. Du kan også bruge frø, som med fordel kan forspires, inden de plantes ud.
  • Start med et såbed: For at sikre rosmarinplanten de bedste forhold, mens den vokser, kan du lave et såbed med en god veldrænet jord. Når den bliver større, kan du plante den ud.
  • Skal rosmarin i potte eller udendørs? Det er lettest at dyrke rosmarin i krukker, da de på den måde er nemmere at beskytte mod frost. Men det er muligt at plante den ud, hvis du finder en god solrig plet, og beskytter jorden med et isolerende dækken om vinteren. Den kan også vokse fint i drivhuset hele året. Rosmarin kan tåle frostgrader ned til omkring -5 grader.

Pleje af rosmarin

Rosmarin vinterhårdfør

Rosmarin skal gerne beskæres, men det sker ofte helt naturligt, når du for eksempel klipper kviste af til madlavning.

Beskæring af rosmarin er nødvendigt for at opretholde en sund plante, men det sker ofte helt automatisk, når du skærer stilke af til brug i madlavning og lignende.

Rosmarin skal vandes jævnligt, men det er vigtigt, at den får lov at blive helt tør ind imellem. Rosmarinplanten må ikke overvandes, da rødderne kan rådne, hvis de er konstant fugtige.

Rosmarin i madlavningen

Frisk rosmarin smager godt i et utal af madretter og kan for eksempel bruges i salater, som krydderi til kødet på grillen, på hjemmelavet pizza og i gryderetter.

Tørret rosmarin har en mere koncentreret smag og kan også bruges som krydderi i flere madretter.

Det er kun bladene, der er spiselige. Men du kan for eksempel lægge hele rosmarinkviste ved kødet, når det steges, eller ved kullene på grillen.

Hvad er rosmarin godt for?
Rosmarin indeholder en masse antioxidanter, og planten skulle derfor bl.a. være god mod smerter og betændelse.

Læs om flere krydderurter i artiklerne herunder: