Træer og buske - plant med succes

Så er det forår – og plantetid – og du skal måske en tur på planteskolen efter nye træer og buske til haven. Her får du nogle gode tips til, hvordan du planter med succes

Og nej, det at plante er ikke bare at grave et hul, tage planten ud af potten, proppe den i hullet og smide jord på. Hvis du gør det rigtigt fra starten, får dine træer og buske en forrygende start og vokser hurtigere til, så du får større glæde af dem.

3 VIGTIGE VALG

  1. TIDSPUNKTET. De bedste tidspunkter at plante træer i potter på er i foråret i april/maj og om efteråret i september. Om foråret er træet på vej ind i sin naturlige vækstperiode, og det er oplagt at udnytte ved at plante, fordi rødderne hurtigt vil etablere sig. Det er også vigtigt, at jorden er lun (mindst 10 grader) – det hjælper rødderne til hurtigere at få fat. Derfor er september også en fin plantemåned med gode vækstbetingelser: en lun og lidt fugtig jord.
  2. TRÆET. Når du skal vælge et træ, så gå efter et, der er harmonisk og pænt: uden sår og skrammer eller knækkede grene. Det er også vigtigt, at træet har et godt rodnet med sunde og friske rødder. Du kan tjekke rødderne på planteskolen ved at tage planten ud af potten. Er der nye hvide skudspidser, er de friske. Som regel har rødderne det godt, hvis potten har en vis fugtighed og ikke har været udtørret. Gå langt uden om potter, der er udtørrede. Rødderne vil som regel være skadet.
  3. VOKSESTEDET. Du skal sikre dig, at træet kan trives i den type jord, du har, og at det får tilstrækkeligt med fx lys og læ, alt efter hvad det har brug for. Er du i tvivl om, hvilken type jord du har i din have, kan du selv lave en jordbundsanalyse. Grejet kan du købe i et plantecenter for ca. 100 kr.

1. Grav et hul, der er dobbelt så stort som potten, træet står i – både i omkreds og i dybde. Det er vigtigt, at der er god plads til rodklumpen, og at den omkringliggende jord er løs, så det er nemt for rødderne at søge ud i jorden. Hullet skal være så dybt, at rødderne ikke skal bøjes for at kunne være der. Hvis der er en meget lang rod, er det bedre at skære lidt af den end at presse den.

2. Bearbejd jorden i hullet, så den er løs og drænet. Det er vigtigt, at den ikke er kompakt, og vandet skal kunne løbe væk. Jorden kan bearbejdes ved at stikke en greb ned og vrikke den frem og tilbage. Er den meget leret, kan du lave dræn ved at lægge Lecakugler i bunden, så rødderne ikke står i vand.

3. Rodklumpen skal gennemvædes, inden du sætter planten i hullet. Det kan du gøre fx ved at sætte potten i en stor spand med vand en halv times tid, inden du planter. Det vand, som træet får her, fungerer som brændstof til rødderne, når de skal søge ud i jorden.

4. Skær rødder over, hvis de er mast sammen i bunden af potten. De har lettere ved at søge ud og etablere sig, hvis de skæres over et par steder.

5. Sæt planten i samme højde, som den har stået i i potten; det er ved træets rodhals, der kan ses nederst på stammen som en farveforskel. Det er vigtigt, at du ikke sætter træet for dybt, så kan det dø, da barken på stammen ikke kan tåle at være våd konstant.

6. Put jorden tilbage i den rigtige rækkefølge. Den jord, der kommer fra bunden, skal nederst, og den fra det øverste lag skal ligge i toppen igen. Vigtige næringssalte og mineraler fra den gode muldjord, der ligger øverst, vil gå tabt, hvis den puttes nederst.

7. Hvis træet har brug for støtte, skal du sætte en pæl i hullet, inden du planter træet, så du ikke risikerer at skade rødderne. En pæl sikrer, at træet bliver på sin plads, selv i kraftig blæst. Pælen skal rage ca. 60-70 cm op over jordoverfladen. Når du binder træet op, er det vigtigt at holde afstand, så stammen ikke kan gnubbe sig op ad pælen og ødelægge barken. Vælg et opbindingsmateriale, der er fleksibelt og skånsomt mod barken, fx en stump cykelslange.

8. Fyld jord på, når træet står rigtigt. Når du har fyldt ca. en tredjedel af jorden på, løfter du en anelse i træet og drejer det en lille smule. Det gør, at jorden kommer til at ligge helt tæt på alle rødder, så de kan etablere sig så hurtigt som muligt.

9. Resten af jorden fyldes på og presses nænsomt til undervejs. Pas på ikke at presse jorden for meget sammen, så har rødderne svært ved at vokse. Pas også på, du ikke ødelægger rødderne ved at trampe for kraftigt omkring stammen.

10. Vand igen til sidst, så voksestedet er godt fugtigt. Det er vigtigt, at det bliver vandet jævnligt i de første par måneder efter plantningen. Hold især øje med træet i tørre perioder. Og når du vander, så gør det ordentligt. Det er bedre at vande sjældnere og grundigt end at sjatvande et par gange om ugen. Lav fx en lille jordvold rundt om stammen, så vandet siver præcist ned.

11. Plantehullet skal holdes fri for ukrudt i de første par år, ellers vil det tage vand og næringssalte fra træet og hæmme dets vækst. Græs skal også holdes væk. Først efter 3-4 år kan du evt. lade græs gro tæt på træet.

12. Læg kompost omkring stammen, så kan næringsstofferne langsomt sive ned og give træet brændstof til den første tid.

Træet vandes undervejs. Det sikrer, at jorden slutter tæt omkring rødderne.

LÆS MERE: Vil du have et tæppe af vintergækker i din have?

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Planter