Og nej, det at plante er ikke bare at grave et hul, tage planten ud af potten, proppe den i hullet og smide jord på. Hvis du gør det rigtigt fra starten, får dine træer og buske en forrygende start og vokser hurtigere til, så du får større glæde af dem.

Download artiklen og få haveekspertens 12 bedste tips til, hvordan dine træer og buske får den helt rigtige start. Inden du går i gang med at plante, skal du tage 3 vigtige valg.

3 VIGTIGE VALG

  • TIDSPUNKTET. De bedste tidspunkter at plante træer i potter på er i foråret i april/maj og om efteråret i september. Om foråret er træet på vej ind i sin naturlige vækstperiode, og det er oplagt at udnytte ved at plante, fordi rødderne hurtigt vil etablere sig. Det er også vigtigt, at jorden er lun (mindst 10 grader) – det hjælper rødderne til hurtigere at få fat. Derfor er september også en fin plantemåned med gode vækstbetingelser: en lun og lidt fugtig jord.

  • TRÆET. Når du skal vælge et træ, så gå efter et, der er harmonisk og pænt: uden sår og skrammer eller knækkede grene. Det er også vigtigt, at træet har et godt rodnet med sunde og friske rødder. Du kan tjekke rødderne på planteskolen ved at tage planten ud af potten. Er der nye hvide skudspidser, er de friske. Som regel har rødderne det godt, hvis potten har en vis fugtighed og ikke har været udtørret. Gå langt uden om potter, der er udtørrede. Rødderne vil som regel være skadet.

  • VOKSESTEDET. Du skal sikre dig, at træet kan trives i den type jord, du har, og at det får tilstrækkeligt med fx lys og læ, alt efter hvad det har brug for. Er du i tvivl om, hvilken type jord du har i din have, kan du selv lave en jordbundsanalyse. Grejet kan du købe i et plantecenter for ca. 100 kr.