Udekøkken af træ og med bordplade af beton

Udekøkkenet her er virkelig en luksusudgave, hvor der er tænkt på det hele! Grillen har perfekt arbejdshøjde, og der er masser af opbevarings og bordplads på begge sider. Og så er der ovenikøbet plads til kolde drikke og et nedfældet skærebræt med indbygget skraldespand.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
3 dage
Pris
4.000 kroner
Udekøkken

Udekøkkenet er spækket med fede detaljer. Der er både plads til kolde øl, skraldespand og opbevaring.

Intro

Se de fem fede detaljer her

NEDSÆNKET KØLESPAND
I den støbte betonplade er der lavet et hul, der passer til en kølespand. Når den fyldes med is, har du hele tiden kolde drikke på lune sommerdage.

RUM TIL OPBEVARING
Under betonpladen er der opbevaringsplads, fx til drikkevarer, der står skjult bag lågen. Så ser det ikke rodet ud, men er alligevel lige ved hånden.

OPHÆNG TIL REDSKABER
Ved siden af grillen er der hængt en stang op samt en holder, hvor der er plads til redskaber. Så er de hele tiden lige ved hånden.

SKJULT AFFALDSSPAND
Under skærebrættet er monteret en affaldsspand, så affaldet kan dumpes direkte derned. Spanden hænger på et par trælister og er let at tømme.

SKÆREBRÆT MED ÅBNING
I den anden side af bordpladen er der et hul til et skærebræt. Det har en lille lem, som kan åbnes, så det er let at skubbe affald fra fx grøntsager ned.

Vejledning

01
Støb bordpladen 8 Trin

Grillbordets bordplade støbes i beton, og det er det første, du skal gå i gang med, for betonen er først gennemhærdet efter et par uger.

Støbeformen bygges af en plade af støbekrydsfiner med lægter rundt i kanten. Betonen skal styrkes med et armeringsnet, så bordpladen ikke risikerer at knække. Der skal også laves huller i bordpladen, så der bliver plads til skærebræt og køler. Hullerne laves ved at lægge polystyren (flamingo) ned, som skal skæres til i de nøjagtige mål.

Når betonen hærder, er det vigtigt, at den tildækkes og fugtes undervejs, så den ikke tørrer for hurtigt.

1

Placér en plade i støbekrydsfiner på en plan flade, som du kan støbe betonbordpladen på. Det er vigtigt, at pladen ligger helt lige. Tjek med vaterpasset, og klods evt. pladen op, hvis det skulle være nødvendigt.

2

Skru lægter fast til pladen hele vejen rundt med 4 x 50 mm skruer. Lægterne markerer bordpladens størrelse. Skær et armeringsnet til, som passer inden for lægterne, så bordpladen armeres og er stærk.

3

Der tætnes rundt i kanten langs lægterne, når alle lægter er fastgjort. Brug en silikone- eller akrylfuge. Fugen sikrer, at betonen ikke kan løbe ind under lægterne, og at kanterne bliver pæne.

4

Skær armeringsnet til, og placér det i rammen. Placér bagefter polystyren, hvor der skal være huller i bordpladen. Nettet bindes fast med ståltråd til et par tværstivere, så det kommer til at sidde midt i betonpladen.

5

Fyld beton i støbeformen. Bland først betonen grundigt efter anvisningerne, og fordel den så jævnt som muligt. Bank på formen undervejs, så betonen kommer ud i alle hjørner og kanter.

6

Glat overfladen så jævn som muligt, når formen er fyldt helt op. En murske er fin til opgaven. Nu skal betonen vibreres, så evt. lufthuller slås ud. Det kan du fx gøre ved at banke på formen med en hammer.

7

Fugt betonen, mens den hærder. Overfladen pensles med vand ca. hver anden dag, så betonen ikke tørrer for hurtigt. Det kan give revner. Efter en uge fjernes lægterne, og pladen hærder endnu en uge i det fri.

8

Når betonpladen er helt tør, slibes kanterne. Pladen vendes rundt, når den kommer ud af støbeformen, så hele over-fladen kan slibes. Kanterne slibes med groft slibepapir.

02
Byg træskelettet 6 Trin

Træskelettet bygges af lægter i tre lige store moduler, så der bliver et skab med bordplade ovenpå på hver side af grillen.

Det skal være solidt, så det kan holde til den tunge betonbordplade. En tværgående sarg forbinder alle de lodrette dele. Alle samlinger bliver både limet og skruet sammen, og de vandrette dele understøttes med vinkelbeslag.

Træværket beskyttes mod varmen fra grillen med brandhæmmende gipsplader.

1

Mål op, hvor stiverne (B og C) skal placeres. De nederste stivere skal placeres 10 cm fra underkanten.

2

Fastgør tværstiverne (B). Put først trælim på for at gøre samlingen ekstra solid, inden du skruer den fast med 4,5 x 70 mm skruer. En skrue i hver ende er fint.

3

Montér vinkelbeslag ved hvert ben for at styrke samlingen. Skru dem fast nedefra, så de ikke bliver synlige. Vinkelbeslagene skrues fast med 4 x 40 mm skruer.

4

Skru de øverste vandrette stykker (E og F) på træskelettet. De fastgøres med 4 x 70 mm skruer hele vejen rundt i kanten, undtagen på det forreste midterstykke - her skal være plads til grillen.

5

Skær tre brandhæmmende gipsplader til, som skal fastgøres foroven på det midterste stykke. Pladerne skal sikre træskelettet mod varmen fra grillen.

6

Skru de brandhæmmende plader fast med 4 x 40 mm skruer. Du skal først montere tre tværstivere (D og B) øverst på de midterste ben, som pladerne kan skrues fast til.

03
Lav beklædningen 7 Trin

Udekøkkenet skal have en tremmebeklædning i træ. Både i bunden og siderne sættes brædder op med afstand, så rummene under bordpladen bliver lukket af, og konstruktionen stivet af.

Brædderne fastgøres til lister monteret på indersiden af rammerne, så beklædningsbrædderne kommer til at flugte med forkanten af rammerne. Til de to rum på hver side af grillen skal der laves to låger, så de kan lukkes af.

Det er en god idé at give træværket træbeskyttelse, så det bedre kan tåle at stå udenfor og holder i længere tid.

1

Bor for i listerne (G), som beklædningsbrædderne skal fastgøres til. Sav dem først til på længden, og bor så fire huller i hver liste med et 4 mm bor.

2

Montér listerne (G) på indersiden af trærammen med 4 x 50 mm skruer. Listerne placeres, så de flugter med underkanten af de tværgående sarger og med den kant, der vender indad, på de lodrette ben.

3

Fastgør beklædningsbrædderne (H og K) til bund og sider. De skæres til på længden og skrues fast med 3,5 x 30 mm skruer til listerne (G). Afstanden mellem brædderne skal være ens, så det ser harmonisk ud.

4

Byg de to låger. Hver låge består af en ramme bygget af fire lister. Listerne samles i hjørnerne med 4 x 50 mm skruer i forborede huller, så træet ikke flækker. Hver låge skal monteres med et par pianohængsler.

5

Skru beklædningsbrædder (M) fast til lågerammen. Mål først op, hvor brædderne skal sidde. Vær omhyggelig med, at de kommer til at sidde med samme afstand. Brug en afstandsklods.

6

Sav en stump træplade til, så den passer i hullet i bordpladen. Den skal bruges som skærebræt. Sav en lille lem i pladen med en stiksav, og bor et hul med et kopbor i den, så du nemt kan komme af med dit affald.

7

Materialer

 • 18 mm støbekrydsfinerplade
 • Armeringsnet, maskestr. 5 x 5 cm
 • Polystyren
 • Beton, færdigblandet
 • 10 mm brandhæm. gipsplade
 • 38 x 57 mm skillerumslægter (til støbeformen), i alt 7 m

45 x 45 mm lægter (til skelet):

 • 8 ben (A) a 81,5 cm
 • 10 tværstivere (B) a 61 cm
 • 4 tværstivere (C) a 53,5 cm
 • 3 stivere (D) a 63 cm
 • 1 topstykke (E) a 190 cm
 • 2 topstykker (F) a 62,5 cm

19 x 30 mm lister (til anslag og lågerammer), i alt ca. 17 m:

 • Lister (G), skæres til på længden

21 x 43 mm forrammelister (til beklædning og bund):

 • 42 brædder (H) a 61 cm
 • 6 brædder (J) a 63 cm
 • 24 brædder (K) a 53,5 cm
 • 8 brædder (L) a 60,2 cm
 • 8 brædder (M) a 52,7 cm
 • 2 udtrækslister (N) a 57 cm

Desuden:

 • Voks
 • Silikone el. akrylfugemasse
 • Ståltråd
 • Slibepapir, korn 120
 • Skruer: 3,5 x 30, 4 x 40, 4 x 50 og 4,5 x 70 mm
 • 16 vinkelbeslag: 60 x 60 x 40 x 2,5 mm
 • 4 pianohængsler og 2 magnetholdere (til lågerne)
 • Køkkenbordsplade (til skærebræt)

Specialværktøj

 • Piskeris til boremaskine
 • Murske

Tidsforbrug

2-3 dage, ekskl. tørretid.

Pris

Ca. 4.000 kr.

Sværhedsgrad

Du skal altid være omhyggelig med at vibrere, når du støber i beton, så du ikke risikerer, at den knækker.

Tegning

Sådan bygger du grillbordet

Den tunge betonbordplade kræver et solidt træskelet at ligge på. Det er bygget af lægter med samlinger, der er forstærket med lim og vinkelbeslag. Både hylderne i bunden af grillbordet og beklædningen er lavet af brædder monteret med lidt afstand imellem.

Sådan bygger du grillbordet

3D-model

3D-model

Udekøkken

Udekøkken med perfekt arbejdshøjde, og opbevaring.

Åbn 3D-model

3D-model

Støbeformen til bordpladen

Støbeformen bygges af en plade af støbekrydsfiner med lægter rundt i kanten og polystyren til alle åbninger.

Åbn 3D-model

3D-model

Træskelettet

Træskelettet bygges af lægter i tre lige store moduler, med bordplade ovenpå på hver side af grillen.

Åbn 3D-model

3D-model

Beklædningen

Brandhæmmende plader er monteret omkring gillens plads og beklædningsbrædderne er montret med harmonisk afstand på bund, sider og låger.

Åbn 3D-model

Video

TIPS: Beton uden lufthuller

TIPS: Lap huller i beton

VÆRKTØJ: Sådan bruger du kap-geringssaven

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger saven, så du får fuld udnyttelse af den. Kapsaven er genial, når du skal save mange ens, korte snit på tværs af brædder og reglar. Du kan både save lige, vinklede og tiltede snit i bl.a. træ, metal, fibercement og laminat - gennemgående eller i præcis den dybde, du ønsker.

TIPS: Stopklods til kapsaven

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

  Andre læser lige nu ...

  Mere fra kategorien Udekøkken