1. Lægge fliser/klinker
– Tjen flere hundrede kroner pr. kvadratmeter!
Når der skal lægges klinker på gulvet eller sættes fliser op på væggen, er det ikke materialerne, der er det dyreste. Mureren giver ofte et tilbud på arbejdet, hvor lønnen er langt den største omkostning, og det giver dig mulighed for at spare penge.
At lægge fliser er et overkommeligt job. Forberedelserne skal være dog være præcise og omhyggelige, men når du først er i gang, går det overraskende stærkt.
Håndværkertakst: 440-560 kr./time inkl. moms hvis du bruger murer. Regn med, at du sparer op til 500 kr. pr. kvadratmeter.
SE OGSÅ: 3 FEJL: Når du lægger fliser
2. Skift blandingsbatteri
– VVS montøren har en skyhøj timepris!
VVS’ere regnes blandt de dyreste håndværkere, så der er virkelig penge at spare, når du tager fat i rørtangen. Har du mod på selv at lukke for vandet og skifte vandhanen i køkkenet eller på badeværelset, er det altså noget, der batter.
Før du kaster dig ud i arbejdet med pak-garn og salve, skal du sikrer dig, at arbejdet ikke kræver autorisation. For at du selv må skifte en hane, skal du kunne lukke for vandet med fx en kugleventil. Og så kræver loven, at du ved, hvordan du gør, så du kan laver arbejdet efter gældende normer. Alle materialer kan købes i ethvert byggemarked.
Håndværkertakst: 550-700 kr./time inkl. moms. Så her kan du spare helt op mod 1500 kr. for et par timers arbejde.
REPARATION: SÅDAN: Udskift selv vandhanen
3. Skift en rude – Spar glarmesterens tid!
Mange tror, at det er vildt besværligt at skifte en rude i et vindue eller i en dør. Derfor ringer de pr. automatik til glarmesteren, og en udskiftning af en enkelt rude kan på den måde hurtigt løbe op. Langt den største del af regningen er imidlertid glarmesterens tid. Både den han bruger på at skifte ruden – og den han bruger på kørsel.
I virkeligheden kan du let selv skifte glas i langt de fleste rammer ved blot at afmontere glaslisterne og herefter skifte ruden. I de fleste tilfælde kan du måle den gamle rude (højde x bredde og tykkelsen). Ellers måler du glasfalsen og trækker 5-8 mm fra både i højden og bredden. Ruden bestiller du hos glarmesteren eller fx i en netbutik.
Håndværkertakst: 400-600 kr/time inkl. moms hvis du ringer til glarmesteren. Så her kan du typisk spare op til 1400 kr. på ét enkelt vindue.
GØR DET SELV: Skift ruden selv - og spar en formue!
4. Sæt nyt køkken op
– Der er mange tusinde kroner at tjene ved selv at montere køkken!
De fleste køkkenfirmaer har snedkere eller tømrere til at sætte deres køkkener op. Men det kan hurtigt koste en halv månedsløn at få fagmanden til at klare den sag.
Hvis du ikke har begge hænder fyldt op med tommelfingre, og har et par weekender til rådighed, er det relativt let at udføre den del af køkkenet selv. Og så kan du efterfølgende glæde dig over, at du har ”tjent ” til en lille ferie.
Håndværkertakst: 350-520 kr./time inkl. moms hvis du benytter køkkenmontør. Så her kan spares alt fra 10.000 og op til 20.000 kroner.
INSPIRATION: GUIDE: Nyt køkken fra A-Z
5. Skift selv stikkontakten
– Elektrikeren er dyr, så brug ham ikke til småting!
De fleste er bange for strøm, og mange kontakter derfor en elektriker til alt, der går ud over at skifte en pære. Det lever den autoriserede elektriker fedt af. Men det er altså ikke alt arbejde med stik og afbrydere, som kræver autorisation.
Du kan fx let selv skifte en eksisterende stikkontakt eller afbryder på få minutter og derved spare langt den største del af regningen. Husk at afbryde strømmen, før du afmonterer det gamle stik og monterer det nye. Og husk, at du kun må skifte eksisterende kontakter. Skal du bruge en ny, eller have flyttet en stikkontakt, må du bide i det sure æble og ringe til de dyre drenge.
Håndværkertakst: 500-600 kr./time inkl. moms. Besparelsen er ca. 1100 kr. ved selv at skifte stikkontakten.
6. Skift en radiator – Det er lettere, end du tror!
Det er en udbredt misforståelse, at det kræver VVS-autorisation at skifte en radiator – en opgave som du hurtigt kommer til at betale flere tusinde kroner for at få den professionelle håndværker til at klare.
Har du fjernvarme, kan der være særlige regler, men i de fleste tilfælde må du gerne selv skifte det vandfyldte varmeapparat. Eneste krav er igen, at du laver arbejdet efter gældende normer og regler. Det skal du måske bruge lidt tid på at sætte dig ind i.
Håndværkertakst: 550-700 kr./time inkl. moms. Så her kan spares op til 2500 kr. pr. radiator, du selv skifter.
7. Mal vinduer
– Det er tidskrævende og koster håndværkertimer!
Vinduer og andre emner, der har mange kanter og detaljer, er tidskrævende at male – også for maleren. Så selv om maleren ikke er den håndværker, som har den højeste timepris, betyder det relativt store tidsforbrug, at regningen hurtigt får vokseværk.
SE HER: Rens og mal - så vinduet lever længere!
Har du tiden, er der derfor mange penge at spare ved at male de besværlige steder selv. Brug nogle af de ”tjente” penge på de rigtige pensler til jobbet. Og køb både pensler og maling i en god kvalitet. Kvalitetsgrej er udgangspunktet for, at du kan opnå et resultat, som matcher malerens, resten handler om tålmodighed og præcision.
Håndværkertakst: 350-500 kr./time inkl. moms tager en professionel malersvend. Maler du selv et vindue, kan du nemt tjene fra 1300 kroner og op
SE OGSÅ: Vælg det dyre malerudstyr
8. Vær arbejdsmand – og ”tjen” skattefri kroner
Når du, en sjælden gang, har brug for en håndværker, er der som regel en meget stor del af arbejdet, du kan klare selv. Aftal fx. at du selv klarer opbrydning, nedtagning, oprydning, rengøring, og andre opgaver som ikke kræver fagmandens viden og håndelag.
Samtidigt med at du på den måde kan følge med i arbejdet, er der her mange dyre håndværkertimer at spare – og helt skattefrit!