Typer af facadebeklædning
En på to
En meget klassisk beklædning med brædder i to forskudte lag er en på to-beklædningen, der både kan sidde vandret og, som her, lodret.
Profil
Profilbrædder med fer og not fås i mange varianter. Beklædningen kan sidde både lodret og vandret.
Liste
Når beklædningsbræddernes bredde varieres og sættes forskudt, så den smalleste “liste” sidder yderst, giver det et meget stramt, moderne udtryk.
Klink
Når de vandrette brædder overlapper hinanden som på et træskib, er der tale om klinkbeklædning. Det er en klassisk facadebeklædning, der fås i mange træsorter og flere varianter.
En på to
En på to er en meget klassisk og meget brugt beklædning. Den kan laves med standardbrædder, og selvom den er simpel, giver den lidt visuelt spil på en facade.
Profil
Profilbeklædning laves med brædder, der er forsynet med fer og not, så de griber ind i hinanden. Så skal du ikke spekulere på overlap, blot lade feren går helt i bund i noten.
Liste
Listebeklædningen er næsten magen til en på to-varianten, men ikke helt. For mens brædderne i en på to har samme bredde, er det yderste lag i listebeklædningen smallere, altså nærmere en liste end et bræt.
Klink
Klinkbeklædningen er en gammel klassiker, formentlig inspireret af den måde, man byggede træbåde på, hvor hvert bræt overlappede det underliggende bræt.
Blokhus
Blokhusbrædder er for mange lig med sommerhus. Beklædningen med de karakteristiske let buede brædder er brugt på mange, særligt ældre, sommerhuse.
Sådan undgår du, at træet flækker
Det er ikke så afgørende, om du sætter din træbeklædning fast med søm eller skruer, når bare du gør det rigtigt. Skruer har den store fordel, at de er nemme at fjerne igen, hvis du sætter dem forkert eller fx beslutter at udskifte et bræt. Samtidig skal der ikke andet end en skruemaskine til for at gøre arbejdet hurtigt, og sådan en maskine har alle gør det selv’ere.
Søm er i princippet lige så gode, men hvis du vil sømme facadebeklædningen til fx en stor garage i hånden, skal du have god tid. Til gengæld vil du med en sømpistol kunne klare arbejdet langt hurtigere end med skruer og skruemaskine.