Intro
Det rette udstyr til opgaven
Det betaler sig på alle måder at investere i de rette materialer og det rigtige værktøj til loftet. De letter arbejdet enormt, og uden dem risikerer du at skabe grobund for mug og råd.
Vejledning
01
Underlaget
5
Trin
Da vi besluttede os for at lægge gips på loftet, valgte vi også at pille den gamle beklædning ned, så vi kunne komme ind og erstatte den gamle dampspærre med en ny og helt tæt konstruktion.
Efter at den gamle dampspærre er fjernet, er vi ved forskallingsbrædderne. Dem skruer vi godt fast i bjælkerne; de er helt i plan, og da de sidder for hver 40 cm, passer det med, at pladerne er 120 cm brede. Sætter du ny forskalling op, er det en god idé at sætte brædder for hver 30 cm, det vil lette arbejdet meget.
Elektrikeren kommer til nu, mens han uden videre kan sætte nye loftsudtag op og trække ledninger til dem.
Den gamle forskalling tjekkes med et langt vaterpas. Det skal sidde plant og tæt på vandret, for er underlaget ikke i orden, kan resultatet ikke blive godt. Mindre skævheder kan du rette op, men store fejl må løses med et helt nyt skelet i træ eller stål.
Vi skruer forskallingen efter med 5 x 80 mm spunskruer, da det er sømmet op og godt kan sidde lidt løst. Vi vil hænge to lag gips op i brædderne, og det vejer godt til. Små skævheder kan du rette op med afstandsklodser mellem bræt og bjælke.
Med kridtsnor slår du en streg på forskallingen midt ned gennem rummet, hvor du har målt ud, at den første række plader skal sidde. Væggene er aldrig helt lige og i vinkel, og det er meget lettere at arbejde ud fra midten og skære til i siden.
Elektrikeren trækker kabler og sætter loftsdåserne op. Dåserne skal sidde lige netop så dybt, at de stikker igennem det første lag gips.
02
Dampspærren
7
Trin
Den gamle dampspærre havde alle de klassiske fejl: Den var krøllet, så banerne ikke var samlet tæt, den gabte ud mod alle vægge, og den var pivende utæt ved lampeudtaget. Med øget isolering er det vigtigt ikke at gentage de fejl.
Til det har vi skaffet de mange nye materialer, der gør det meget lettere at lukke tæt til væg og loftsdåser.
Men nok så vigtigt er det at bruge en god teknik, når de lange, 2 meter brede baner af PE-folie sættes op. Princippet er først at hæfte en bane op i dens ene kant i hele længden. Når den hænger som et gardin, er det let at glatte den ud mod loftet, så den ligger glat og pænt.
Den første bane dampspærre hæftes op som et gardin i hele rummets længde. Den 2 meter brede bane er skåret, så der er 15 cm ekstra i begge ender. Den hæftes med klammer for hver 30 cm på et forskallingsbræt 190 cm fra væggen.
En tyk stribe folieklæber trykkes ud på væggen næsten helt oppe under forskallingen langs de kanter, som den første bane hænger klar til at blive ført ud til. Resten af rummet venter vi med, så limen ikke tørrer.
Nu gøres resten af banen fast på forskallingen. Det er vigtigt at få den til at ligge glat. Begynd midt på den kant, der er hængt op, og skub med en hånd folien stadig længere ud mod væggen, mens du hæfter den undervejs. Stop 5 cm fra væggen.
Når hele banen er på plads, trykkes kanten ind i klæberen. Pres den helt op i hjørnet hele vejen rundt. Det er meget vigtigt, at du har plasten helt oppe i hjørnet, da den ellers går itu, når du sætter gipsen op.
Den næste foliebane sættes op efter samme princip: først op i den ene kant, derfra ud til væggen. Banen skal gå mindst 15 cm ind over den første, og dens kant ligge på et bræt, så der er modhold, når du taper hele samlingen med specialtape.
Alle klammerne dækkes tæt af med dampspærretape. De lange rækker af tætsiddende klammer langs kanten i midten kan lukkes med en stribe tape, resten klipper du små stykker tape til.
03
Det første lag gips
7
Trin
Med et par hjælpere kan du sætte selv de 120 cm brede gipsplader op uden en hejs - men ellers er den ikke til at undvære. Den bærer ubesværet pladerne og skydes nemt op, så pladerne ligger helt rigtigt.
Start inde på loftet med den første plade. Vi sætter to klodser af krydsfiner op til kridtstregen, hvor den første plades hjørner skal være, og retter så pladen ind efter dem - det gør det langt lettere at sætte de næste plader i rækken præcist.
Undgå at starte med en plade, hvor der skal være hul til en loftsdåse, den er det meget lettere at måle op til senere.
Første plade sættes op inde på loftet. Vi har allerede sat de to klodser ved kridtstregen, den første 235 cm fra den ene endevæg, den anden 240 cm længere inde, så vi også kan styre pladen på plads i længderetningen med en hel plade.
Pladen skrues fast i forskallingen med 35 mm gipsskruer til træ. Med en båndskruemaskine kan du som regel nå loftet uden stige, så det går hurtigere.
TIPS: Mens pladen er nede, trækker du en streg til skruerne på langs 40 og 80 cm inde.
Næste plade løftes op og gøres fast i forlængelse af den første. Den stødes ind mod pladen og klodsen; så er du sikker på, at dine plader kommer til at flugte.
TIPS: Læg pladen lidt forskudt, så den ene ende tipper op og letterere stødes på plads.
Den næste række plader sættes op, så endesamlingerne sidder forskudt i forhold til den første rækkes. Ofte kan du blot starte med det stykke, der blev tilbage, da du skar den sidste plade i den foregående række til i længden.
Hullerne til loftsdåserne skæres i første lag plader, før de sættes op. Mål til centrum af dåsen fra de tilstødende plader, og bor hullet i gipsen med et 80 mm kopbor. Hullet er lidt større end dåsen, så pladen ikke ødelægger kraven.
Pladerne ud imod væggene skærer du lidt for små i første lag. Fra det nøjagtige mål trækker du 3-4 mm, så du er sikker på, at du ikke beskadiger den omhyggeligt opsatte dampspærre, når du sætter pladerne op.
04
Det andet lag gips
5
Trin
Pladerne i det andet lag gips forskydes på den lange og den korte led, så vi ikke får samlinger over hinanden - det vil gøre loftet svagere og øge risikoen for revner.
På den lange led flytter vi derfor den første plade til næste forskallingsbræt. Igen slår vi en kridtstreg, som den første række hele plader sættes op efter. Også her skruer vi vores klodser af krydsfiner op ved hjørnerne.
Pladerne ud imod væggen bør skæres 2 mm for små. Så er der mindre risiko for at knække kanten, når pladen sættes op, og du bør alligevel altid lukke tæt med en akrylfuge ud mod væggen.
Den første plade i andet lag sættes igen op ude i rummet efter kridtstreg og hjælpeklodser. Andet lag forskydes til det næste forskallingsbræt - som du ser på billedet, ligger den blyantstreg, vi sætter skruer i, over samlingen i første lag.
Endesamlingerne forstærkes med båndstål, fordi brædderne i vores forskalling sidder for hver 40 cm - det giver for stor afstand mellem skruerne i den korte kant. Båndstålet klippes af i rette længde og skydes halvt ind over den nye plade.
De yderste plader løftes først op ved væggen, da den skårne kant er lidt sårbar, og små ujævnheder ved væggen nemt kan skade pladen, når den trykkes op.
TIPS: Hvor gipshejsen ikke kommer ind, kan du skrue en klods op, som pladen hviler på.
Så finder vi de skjulte loftsdåser med magnetværktøjet. Når du fører søgedelen ind i det område, hvor loftsdåsen gemmer sig bag den nye plade, fanger de to dele pludselig hinanden. Løft søgedelen lidt, så den retter helt til, og mærk centrum af.
Materialer
Til et rum på 3,5 x 6,8 m:
• 0,2 mm dampspærre
• 4 tuber folieklæber
• 4 kraver til loftsdåser
• Spunskruer til forskalling, 5 x 80 mm
• 19 gipsplader, 120 x 240 cm
• Gipsskruer på bånd, 35 og 41 mm til træ, 25 mm til stål
Specialværktøj
• Gipshejs (lejes)
• Gipsskruemaskine (lejes/købes)
• Evt. magneter til at finde loftsdåser bag gipspladen (lejes/købes)
• Hæftepistol til dampspærre
Tidsforbrug
1 uge
Pris
Cirka 3500 kroner for 26 m2
Sværhedsgrad
Med de rigtige materialer, det rigtige værktøj og den rette viden skaber du nemt et solidt og helt tæt loft.