Byggevejledning
Let
Svær
Det perfekte gipsloft

Opbygning af gipsloft

Det er nemt at lave et gipsloft selv, selvom kravene til opbygning af gipsloft er øget voldsomt de senere år. I dag skal din opbygning af gipsloft, når det vender op mod isoleringen fx, udføres med en virkelig tæt dampspærre.

LÆS OGSÅ: Opsætning af gipsplader

Gipsloft med dampspærre

Mange huse bærer præg af, at man før i tiden ikke tog dampspærren seriøst. Når man opbygger gipsloft i dag, har man erkendt, at en helt tæt dampspærre er vigtig for at hindre, at husets varme luft blæser ud, og for at sikre konstruktionen mod fugtskader. Men med nutidens isoleringstykkelser gør en forkert opsat dampspærre i gipsloftet mere skade end gavn. Er der små åbninger i en ellers tæt flade, koncentreres strømmen af fugtholdig luft, og så øges risikoen for kondens. Forbedrer du isoleringen, må du derfor ofte forny dampspærren i gipsloftet.

LÆS OGSÅ: Dampspærre for dummies.

Gipsloft i badeværelset

I vådrum som badeværelset skal opbygningen af gipslofter udføres lufttætte for at forhindre opstrømning af varm og fugtig luft. Da gipsloft i badeværelset normalt har en højde, så det ikke er betegnet som våd- eller fugtig zone er der dog ikke direkte krav om vådrumsgips. Men pladerne og samlingerne skal være lufttætte.

Langt bedre udstyr end tidligere

Du kan trygt kaste dig ud i arbejdet med at opbygge gipsloftet, for dagens materialer og værktøj er blevet så meget bedre. Du kan derfor bygge dit gipsloft efter alle kunstens regler – bedre og langt mere tæt, end de bedste håndværkere kunne præstere det for få år siden med datidens materialer.

  • Bedre dampspærre i gipsloftet: For det første bruger vi i dag kraftige, seje plastduge, der ikke nær så let går i stykker som de gamle dampspærretyper af pap og metalfolie.

  • Mere tæt: For det andet har du en hel stribe nye og forbedrede produkter, der hjælper med at gøre dampspærren tæt alle de kritiske steder – tætningskraver, klæbemasse, specialtape og meget mere.

  • Bedre værktøj til opbygning af gipsloft: Og for det tredje og nok så afgørende: Du kan få værktøj, der gør arbejdet langt nemmere og derfor også hjælper til at gøre resultatet bedre.

REDAKTIONEN ANBEFALER: Gipshejs til under 200 kroner

Hent den komplette byggevejledning

De bedre materialer og værktøj kommer især til sin ret, når du ved, hvordan arbejdet gøres bedst. Her kan du hente den komplette byggevejledning. Og så er det bare om at kaste sig ud i det. God fornøjelse.

Redaktionen anbefaler: Her kan du se alle vores artikler om gipslofte.