Intro
Før
Det gamle profilbræddeloft var flot udført. Men det var meget mørkt og fik stuen til at virke dunkel, selv om den har store vinduer.
Vejledning
01
Klargøring
5
Trin
Start med at fjerne alle skyggelister og lignende, og gå loftet efter for søm, kroge, nåle, tegnestifter mv.
Gipsloftet skal fastgøres uden på det gamle loft. Det betyder, at alle profilbrædder skal skrues ordentligt fast, så du sikrer dig, at de kan holde gipspladerne. Det er vigtigt, at profilbrædderne fastgøres til bjælker (el. spær), derfor skal du starte med at finde ud af, hvor de sidder.
Her blev vi nødt til at fjerne brættet ved væggen for at finde bjælkerne. Derfor monteres der her et flækket bræt, som gipspladerne kan gøres fast i.
Her skal der sættes dampspærre op, og den skal op inden gipspladerne.
Fjern skyggelisterne, så du kan finde ud af, hvor bjælkerne er. Hvis du ikke kan finde bjælkerne med et stykke ståltråd, må du brække det yderste bræt ned. Bank et stemmejern op i samlingen, og bræk brættet ned med et koben.
Skru hvert loftsbræt fast til bjælkerne. Forinden spændes en kridtsnor ud, der markerer bjælkernes placering. Monter en skrue (fx 5 x 60 mm) gennem hvert bræt og op i bjælken. Det er vigtigt, at skruen er lang, så den får godt fat.
Her skrues et fjækket bræt fast ved væggen, så der er noget at fastgøre gipspladerne til. Her var det nødvendigt at fjerne yderste bræt for at finde bjælkerne. Det er oplagt at bruge de nedtagne brædder.
Her sættes dampspærre op. Banerne monteres på langs af brædderne med min. 15 cm overlæg. Så bliver de tætte, når det hele bliver presset sammen. Lad dampspærren hænge 10 cm ned ad væggen, så den bliver tæt ved væggen.
02
Sådan skærer du i gipsplader
3
Trin
Gipsplader er lette at skære til, når blot du har de rette redskaber og bruger den rigtige teknik.
Først og fremmest skal du være grundig, når du måler op, så du ikke kommer til at skære forkert. Det er ærgerligt at skulle kassere gipsplader, fordi opmålingen ikke var i orden.
Du skal bruge en skarp hobbykniv (gerne en med knækblad, så du nemt kan skifte til et nyt, skarpt blad) og en gipspladevinkel eller en stållineal.
Skær gennem kartonen på forsiden med en hobbykniv efter en “gipsvinkel”, der er hurtig og nem at bruge.
Rejs pladen op på kanten. Bank knæet mod bagsiden af pladen ud for snittet, så knækker pladen bagover i snittet.
03
Monter gipsplader
4
Trin
Når du skal sætte gipsplader op, er det en rigtig god idé at benytte en gipspladehejs, der holder pladen, mens du skruer den fast. Hvis du skal lave loftet alene, er den uundværlig.
Den første række gipsplader skal du sætte op i den ene ende af loftet, men ikke helt ude ved kanten. Det skyldes, at en væg sjældent er helt lige, så pladerne vil som regel skulle skæres til, og det er lettere at gøre så nøjagtigt som muligt, hvis du først laver anden række og så tilpasser pladerne i “hullet” ud til væggen.
Du skal sætte pladerne op forskudt, så der er en afstand mellem samlingerne (i de korte ender) på min. 50 cm fra række til række.
Sæt gipspladerne op med en gipspladehejs. Monter pladerne på tværs af loftsbrædderne. Start med en hel plade, der placeres 80 cm fra væggen. Det passer med en plades bredde minus spar-telkanten, der skæres væk ved væggen.
Læg gipspladen på pladehejsen, når du skal montere en plade. Kør pladehejsen i bund, så pladen nemt lægges op på den. Hejs så pladen op ved at dreje på hjulet. Når pladen sidder i spænd mod loftet, låses hjulet fast, mens du skruer.
Den anden række plader gøres færdig først. Du kan nu skære pladerne i første række ved vinduet til og montere dem med 5-10 mm’s afstand til væggene, så der er plads til en fuge. Sæt plader på hele loftet forskudt for hinanden.
04
Grunde og spartle
5
Trin
Nu er den grove del af arbejdet lavet - nu skal du i gang med finpudsningen af gipsloftet: fugning rundt i kanten, grunding, montering af armeringstape, spartling, slibning og maling.
Hvis du grunder gipspladerne med akrylgrunding, inden du spartler, er det meget lettere at spartle, fordi pladerne ikke “rejser sig”, som de ville gøre, hvis du først gjorde det bagefter. Ved at grunde først får du en mere jævn overflade og dermed flottere loft.
Alle sprækker forsegles med akrylfugemasse, der samtidig tætner mellem dampspærre og væg. Akrylfugen trykkes op i sprækken og glattes.
Giv loftet akrylgrunder. Resultatet bliver flottere, og spartlingen går nemmere, hvis du allerede nu ruller loftet over med akrylgrunder. Det kaldes også hæftegrunder, primer, blåvand mv.
Monter armeringstape. Start med de korte kanter. Her er spartelforsænk-ningen dybest, så der er plads til overlappet med tapen for både de korte og lange sider. Bagefter tager du de lange kanter.
Spartl samlingerne med grundspartelmasse, der er stærk og hård. Pres rigelig spartelmasse op i samlingerne med spartlen på tværs.
Materialer
- 13 mm gipsplader (Plan-4 Board)
- Gipsskruer til træ (her TA 35)
- Grundspartelmasse (her Danogips)
- Finish-spartelmasse (her Danogips)
Øvrige materialer:
- 5 x 60 mm skruer
- Akrylfugemasse
- Akrylgrunder
- Maling
- Armeringstape
- Evt. dampspærre og tape
- Evt. hæfteklammer
Specialværktøj
- Gipspladehejs
- Stiv spartel
- Skruemaskine med dybdestop
- Evt. gipspladevinkel, hæftehammer
Tidsforbrug
Færdig på en weekend
Pris
Cirka 150 kr. pr. kvadratmeter