Sådan fjerner du røglugt i dit hjem

Nikotinbrune vægge og træværk og en stank af gammel, sur tobak. Det er det mareridt, der venter, hvis den forrige ejer var kæderyger og pulsede løs i stuen. Du må i arbejdstøjet, hvis du vil af med stanken.

Røglugt: Sådan fjerner du den

Se her, hvordan du får bugt med sur røglugt og nikotingule vægge.

Hvis du har overtaget et hus, hvor der tidligere er blevet røget, står du over for en stor opgave, når du vil stanken og løberne af nikotin på væggene til livs. Tobaksrøg indeholder nemlig mere end 4.000 kemiske forbindelser og efterlader særligt tjære og nikotin på stort set alle overflader. Det lægger sig som en fedtet, farvet hinde på både træværk, tapet, tæpper og lofter.

Typisk vil du være nødt til at kassere tæpper, da lugten er næsten umulig at komme til livs. Mindre tæpper kan dog indimellem reddes ved at lægge dem i en pose sammen med lavakorn, som suger dårlig lugt til sig. Den store opgave venter, når du skal fjerne nikotin fra vægge og lofter. Det er hårdt arbejde, men det er ikke umuligt at slippe af med lugten og nikotinløberne.

Tapet skal væk

Det letteste er at fjerne tapetet, da lugten af røg altid vil hænge i det. At fjerne tapet kan godt være en udfordring. Du får brug for lidt kemi og masser af knofedt. Når tapetet er væk, skal du vaske væggen grundigt og bagefter male den med spærrende maling, for sod og røg sidder også bag tapetet. Køb en spærrende maling, og mal mindst to gange.

1. Smør væggen ind i tapetopløser. Uden det bliver det næsten umuligt at få tapetet ned. Tapetopløser blandes med vand og smøres på i et jævnt lag over hele væggen.

2. Brug en tapetstripper. Investér i en såkaldt tapetstripper, et værktøj med et skarpt blad, der lader dig komme ind under tapetet. Med den kan du bruge begge hænder og lægge kræfter i, så du kan få tapetet af. En tapetstripper koster cirka 200 kroner og kan købes i byggemarkedet.

Loft og vægge skal males

Det er ikke kun tapetet, der får en gusten, nikotinbrun farve af tobaksrøg. Det gælder også for træværk, og behandlingen er nogenlunde den samme som med det gule tapet – der skal skrubbes og males – mindst to gange.

1. Vask grundigt med grundrens. Bliv ved med at vaske, til vandet ikke længere er gult. Der skal knofedt til.

2. Mal med en spærrende maling. Spær inde med maling de steder, hvor der er risiko for gennemtrængning af sod og nikotin. Husk, at almindelig maling IKKE er nok til at holde nikotin og tobakslugt indespærret. Der skal bruges spærrende maling, som også kan holde fugtskjolder tilbage.

Lej en ozonkanon

Hvis du stadig ikke kan slippe af med stanken af røg, kan du prøve med en ozongenerator (også kaldet ozonkanon). Det er et hurtigt og effektivt redskab til at komme dårlig lugt til livs, hvad enten den dårlige lugt kommer fra tobaksrøg, skimmelsvamp eller andet, helt uden brug af kemikalier. Luftrenseren virker ved at blæse ozon direkte ud i luften, og derfor må du ikke opholde dig i rummet, mens maskinen kører. Bagefter skal du huske at lufte ud. Ozongeneratorer kan købes fra cirka 2.000 kroner eller lejes for nogle hundrede kroner pr. døgn.

Ozonkanon

Der må ikke være mennesker eller dyr til stede i rummet, når generatoren kører.

    Andre læser lige nu ...