ventilation - indeklima

Vi pumper konstant og uden ophold damp på luften i vores hjem med vores madlavning, bade, tøjvask og rengøring. Alene vores egen krop pumper flere liter vand ud i luften hvert døgn. Al den fugt kan både ødelægge vores huse og skade vores helbred, men det er der heldigvis råd for.

Så enkle ting som en ventilator i badet, en ventil i soveværelsesvinduet og en spalte under døren kan være nok til at fjerne de svampe, der kan give kostbare skader på huset og gøre dine børn syge.

Det vigtigste råd

Det vigtigste råd til at holde luften i huset tør og god, er nemlig at skifte indeluften ud med luft udefra. Det sikrer, at du ikke får fugtproblemer, med mindre der kommer vand fra skader som utætte rør, hullede tagsten og dårlig isolering.

Det skyldes, at luften udefra normalt varmes op, straks den kommer ind i huset. Så kan den rumme mere damp, og derfor kan den optage fugten fra vores mange aktiviteter.

LÆS OGSÅ: Derfor skal du eje en fugtmåler

Send luften ud af huset igen

Det vigtige er så at sende luften ud af huset igen, før den mættes med damp og begynder at afsætte den som kondens på de koldeste flader inde i huset.

Ikke fordi lidt fugt gør skade. Men får fugten lov at sidde så længe, at mider, svampe og råd kan leve, så er familiens og husets helbred i fare. Og så fjerner god ventilation også de usunde stoffer fra stearinlyset og pc’en.

Download hele artiklen og læs hvordan du:

 1. Lufter ud med 2 gode teknikker
 2. Monterer en friskluftventil i ydervæggen
 3. Får luften fra rum til rum
 4. Sætter en ventilator op i badet
 5. Laver en aftrækskanal gennem loft og tag

Her kommer fugten fra

Du undgår mange fugtproblemer ved at huske på, hvor fugten kommer fra. Så kan du begrænse mængden af damp, lufte ud på de rette tidspunkter og i tide få øje på skader på huset.

INDEFRA:

 1. Brusebad, karbad og vask
 2. Madlavning
 3. Tøjvask og tøjtørring
 4. Fugtigt overtøj og våde sko
 5. Vores egen udånding og hud
 6. Potteplanter
 7. Husdyr

UDEFRA:

 1. Utætte tage
 2. Fygesne
 3. Fyldte tagrender og nedløbsrør
 4. Slagregn
 5. Utætte fuger, glaslister og sålbænke
 6. Ringe dræn omkring huset