Luft ud med 2 nemme teknikker

For meget fugt i boligen giver dug, mug og råd, som ødelægger vores huse og giver et dårligt indeklima. Løsningen er en kombination af automatisk og manuel udluftning.

Intro

Vi pumper konstant og uden ophold damp på luften i vores hjem med vores madlavning, bade, tøjvask og rengøring. Alene vores egen krop pumper flere liter vand ud i luften hvert døgn. Al den fugt kan både ødelægge vores huse og skade vores helbred, men det er der heldigvis råd for.

Så enkle ting som en ventilator i badet, en ventil i soveværelsesvinduet og en spalte under døren kan være nok til at fjerne de svampe, der kan give kostbare skader på huset og gøre dine børn syge.

LÆS MERE: Sådan undgår du kondens på vinduer

Det vigtigste råd

Det vigtigste råd til at holde luften i huset tør og god, er nemlig at skifte indeluften ud med luft udefra. Det sikrer, at du ikke får fugtproblemer, med mindre der kommer vand fra skader som utætte rør, hullede tagsten og dårlig isolering.

Det skyldes, at luften udefra normalt varmes op, straks den kommer ind i huset. Så kan den rumme mere damp, og derfor kan den optage fugten fra vores mange aktiviteter.

LÆS OGSÅ: Derfor skal du eje en fugtmåler

Send luften ud af huset igen

Det vigtige er så at sende luften ud af huset igen, før den mættes med damp og begynder at afsætte den som kondens på de koldeste flader inde i huset.

Ikke fordi lidt fugt gør skade. Men får fugten lov at sidde så længe, at mider, svampe og råd kan leve, så er familiens og husets helbred i fare. Og så fjerner god ventilation også de usunde stoffer fra stearinlyset og pc’en.

Her kommer fugten fra

Du undgår mange fugtproblemer ved at huske på, hvor fugten kommer fra. Så kan du begrænse mængden af damp, lufte ud på de rette tidspunkter og i tide få øje på skader på huset.

Indefra

  1. Brusebad, karbad og vask
  2. Madlavning
  3. Tøjvask og tøjtørring
  4. Fugtigt overtøj og våde sko
  5. Vores egen udånding og hud
  6. Potteplanter
  7. Husdyr

Udefra

  1. Utætte tage
  2. Fygesne
  3. Fyldte tagrender og nedløbsrør
  4. Slagregn
  5. Utætte fuger, glaslister og sålbænke
  6. Ringe dræn omkring huset

Frisk luft uden varmetab

Et ventilationsanlæg vil holde luften tør frisk, tør og varm med et minimum af varmetab, men ventilerer du rigtigt, klarer du dig du både fint med langt enklere midler.

Til at begynde med får du et vigtigt kan det råd, som lyder ulogisk: Luk vinduet i badeværelset. Især mens du tager bad.

God ventilation handler nemlig at om styre luften den rigtige vej gennem huset. Åbner du vinduet i badet, kan vinden blæse fugten ind i huset, hvor den kan lave ulykker. Derfor må du sikre den sunde tørre luft med en plan for, hvor luften skal ind, og hvor den skal ud.

Luft ud med 2 gode teknikker

Du sikrer god ventilation og sund, tør luft i huset gennem to teknikker, der supplerer hinanden: Husets indbyggede ventilation, som mere eller mindre automatisk skifter luften i huset gennem hele døgnet, og korte, effektive udluftninger, som du selv sætter gang i 3-4 gange i døgnet.

Den indbyggede ventilation sikrer, at der dagen igennem skiftes lidt luft ud. Den speedes op, når du tænder for ventilatoren i badet og for emhætten. Den koster varme og bør ikke være for kraftig i fyringssæsonen.

Den korte, effektive ventilation sørger du selv for ved at lukke helt op for vinduer og døre nogle få minutter flere gange i løbet af døgnet. Skruer du ned for varmen imens, koster den meget lidt på varmeregningen.

Vejledning

01
Friskluftventil i ydervæggen 5 Trin

Friskluftventilen gennem ydervæggen er en god og effektiv vej ind i huset for frisk luft. Og den er mere end bare det hul, som luften skal ind gennem.

På indersiden har den et låg, du kan åbne og lukke. På ydersiden har den en rist, der holder insekter og andre dyr ude.

Og den danner en tæt kanal, så indeluften ikke trænger ud i væggens konstruktion, hvor den kan give fugtproblemer.

1

Hullet gennem væggen borer du udeframed en kraftig, lejet maskine. Et tyndt bor har sikret dig, at du rammer rigtigt på den anden side. Det sidste stykke bores indefra. Bor svagt opad, så regn ikke vil løbe ind i muren.

2

Aftræksrøret skal stikkes ind fra begge sider. Den ene del skydes ind i den anden, så de lukker tæt og ikke slipper luft fra kanalen ud i væggen.

3

Røret med risten stikkes ind fra ydersiden, efter at du har lagt en tyk strimmel klæber på ristens bagside. Risten holder insekter og andre dyr ude.

4

På indersiden klæbes røret med ventilen fast. Låget til ventilen drejes i modellen her på plads centerhullet.

5

Nu kan du åbne og lukke for luften med ventilen. Husk, at du kun kan trække den gamle luft ud af huset, når der kan komme frisk luft ind.

02
Ventiler i vinduesrammen 2 Trin

En hurtig måde at give luften en vej ind i huset er friskluftventiler i vinduer. De holder insekter ude og kan lukkes efter behov.

1

I vinduesrammen borer du en tæt række huller med et 10-12 mm bor. Bor først med et mindre bor.

2

Hullerne dækkes med en rist på ydersiden og en ventil inde, så du kan åbne uden at få myg ind.

03
Ventilator i ydervæggen 3 Trin

Det er typisk fra badeværelset, at vi trækker luften ud gennem ydervæggen - og i køkkenet, hvor luften trækkes ud gennem emhættens filter, der fanger fedt og andre partikler, før den sendes ud i haven.

Da luften blæses ud, vil der være overtryk i kanalen, og derfor er det ekstra vigtigt med en tæt kanal, så fugtig indeluft ikke presses ud i konstruktionen.

1

Hullet i trævæggen bores med et stort kopbor. Du borer først helt igennem med et langt tyndt bor, så du kan bore det store hul fra begge sider - lidt på skrå, så vand vil løbe udad.

2

På ydersiden lukkes aftræksrøret med en rist. Du kan vælge en rist med klapper, der lukker af, hvis vinden står ind mod væggen.

3

På indersiden presser du ventilatoren ind over røret og skruer den fast i væggen. Derefter må elektrikeren komme på besøg hos dig for at slutte strøm til.

04
Aftræk gennem taget 4 Trin

Det er mere kompliceret at føre en aftrækskanal op gennem loftet end gennem en ydervæg, men aftrækket gennem loft og tag har det den fordel, at højdeforskellen vil skabe et svagt sug opad gennem kanalen.

Selvom du ikke har en tændt ventilator i aftrækket, er der stadig et svagt sug op gennem kanalen. Det er en god klassisk måde at begrænse huset fugtproblemer på.

Ventilatoren skal du have en elektriker til at koble på nettet.

1

Gå ned gennem taget. Fjern en tagplade, og skær et hul på 20 x 20 cm gennem undertaget med en bajonetsav.

2

Taghætten gøres fast. Har du som her fast undertag, skrues nederste del af taghætten fast på undertaget. Tagpap, lægter og tagplade genetableres, og den yderste taghætte gøres fast.

3

Aftræksrøret føres gennem loftet op i taghætten. I det kolde loftsrum isoleres det, så den fugtige luft ikke dugger på indersiden.

4

Ventilatoren skrues fast i loftet. Husk, at du altid skal have en elektriker til at koble ventilatoren på nettet.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Ventilation