Kakerlakker - sådan genkender og bekæmper du dem

Har du kakerlakker? Og hvordan slipper du af med dem? De spreder sig nemt og kan forvolde stor skade i en ejendom. Hold øje med tegn på kakerlakker, så de kan bekæmpes i tide - særligt hvis du bor i en ejendom med pizzeria, bageri eller grønthandler.

Klik på overskrifterne for at komme direkte til afsnittet i artiklen.

Fakta om kakerlakker i Danmark

Mange forveksler bøgebukke med kakerlakker. Kakerlakken er et særdeles uønsket skadedyr, mens bøgebukken er et harmløst insekt.

Start derfor med at kigge en ekstra gang på nedenstående billede, før du går i panik.

Det er vigtigt at komme dem til livs, da kakerlakkerne ellers vil sprede sig og forværre problemet som med skægkræ eller myrer.

Tysk kakerlak og bøgebuk på hvid baggrund

Forskellen på en almindelig kakerlak til venstre og bøgebukken til højre.

Tegn på kakerlakker

5 tegn på at du har kakerlakker

  1. Små insekter, der hurtigt kravler ind bag håndvaske, varmerør, køleskabe og lignende, når du tænder lys. Kakerlakker er nataktive og holder sig ofte skjult om dagen.
  2. En halvmuggen og rådden lugt.
  3. Små kakerlak-ham og hudlag, som de smider i overgangen til voksenstadie.
  4. Små 2 mm. lange og sorte kakerlak-ekskrementer.
  5. Brunlige mærker og pletter på rør, paneler, vægge og lignende.

Årsager til kakerlakker

Kakerlakker lever som andre skadedyr også i Danmark og opsøger steder med fødevarer og madrester på gulv og i hjørner. Derfor er etagebyggerier med grønthandlere, pizzariaer, bagerier og lignende ekstra udsat.

Derfor har du kakerlakker:

Kakerlakker tiltrækkes af fødevarer og varme i dit hjem eller butik efter at være ‘rejst’ ind i landet gennem eksotiske vareindleveringer.

Derefter kan de sprede sig i din bolig eller til øvrige lejligheder via elektriske installationer og rørgennemføringer.

Bor du i et ældre hus eller bygning, vil kakerlakkerne nemmere kunne komme ind gennem sprækker, vandrør, ledninger og revner.

En sidste og mere usædvanlig årsag til kakerlakker er naboer, der holder krybdyr såsom slanger og lignende, da kakerlakkerne benyttes som levende føde til disse.

Det skal du gøre, hvis du har kakerlakker

Mistænker du kakerlakker, så gælder det om at reagere hurtigt.

  • Start med at sætte en giftfri kakerlakfælde op for at overvåge og bekræfte, at der er tale om kakerlakker.
  • Begræns kakerlakkernes livsbetingelser ved at pakke alle fødevarer ind i beholdere, så kakerlakkerne ikke har adgang til det. Særligt mørke og fugtige kældre og viktualierum kan være udsatte områder.
  • Fjern vand og foder til eventuelle kæledyr.

Måske fristes du til selv at lægge gift ud til kakerlakkerne, men det kan bestemt ikke anbefales. Mange af dem vil potentielt overleve første giftangreb og derefter formere sig. Det efterfølgende kuld kakerlakker kan derefter udvikle resistens mod giften, og så er du lige vidt.

Læs om bekæmpelse af borebiller og husbukke her.

Sådan bygger du kakerlakfælder

Kakerlakker i kliserfælde

Kakerlakker på vej ind mod lokkemaden sidder fast i klisteret.

Kakerlakker i lejligheder

Det er vigtigt at få bekæmpet kakerlakkerne så hurtigt som muligt, så de ikke spreder sig og øger mængden af potentielle sygdomme og bakterier.

Det er desværre tæt på umuligt at bekæmpe dem i en enkelt lejlighed, da kakerlakkernes opholdssted skal lokaliseres.

Du skal derfor have fat i din ejer- eller andelsforening for at planlægge økonomien bag bekæmpelse af kakerlakkerne, der kan være rimelig omfattende.

En gruppe tyske kakerlakker på hvid baggrund.

Kakerlakker skal bekæmpes hurtigt, så de ikke spreder sygdomme og bakterier.

Kakerlakker i huse

Som husejer kan du berolige dig selv med, at selvom kakerlakkerne finder vej ind i dit hjem, så er det en mere overskuelig og billigere omgang at bekæmpe dem, da det er nemmere at begrænse deres levesteder.

Er kakerlakker farlige?

Ja og nej - kakerlakker bider ikke, men kan forvolde store skader:

NEJ: En kakerlak er i sig selv ikke farlig, bider ikke og gør ikke direkte skade på mennesker. Møder du en kakerlak på dit badeværelse, må du gerne træde den ihjel. Det er en skrøne, at det skulle tiltrække flere.

JA: Kakerlakker kan være smittebærere af sygdomme og bakterier såsom: salmonella, dysenteri, mave-tarmkatar og tyfus. Kakerlakker æder alt og efterlader forurenede ekskrementer på fødevarer i skuffer og skabe. Børn, ældre mennesker og personer med svækket immunforsvar er i risikogruppen.

Hvilke typer kakerlakker findes der?

Den tyske kakerlak er den mest almindelige huskakerlak i Danmark.

De lever varme og fugtige steder, gerne bag hårde hvidevarer. De spiser alt, er aktive om natten, kan sprede smitte og forårsage allergi samt ødelægge fødevarer.

Der findes også større og mere eksotiske kakerlakker fx hvæsende kakerlakker, der måler helt op til 10 cm samt den orientalske og amerikanske kakerlak.

De findes ikke i samme grad i Danmark som den tyske, da de kræver mere varme og højere luftfugtighed.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Skadedyr