Kan trappen reddes?

Ja, det kan den! Trappen ser skidt ud, men det kan sagtens fikses. Alle løse dele skal først fjernes, og så skal trappen ellers bygges op igen. Maler du trappen med en slidstærk maling eller lægger fliser ovenpå, holder den ekstra lang tid.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 dage
Pris
700 kroner
Når først der er hul i betonen på trappen, går det hurtigt med flere stykker, der springer af. Så det gælder om at få det fikset, inden det går helt galt!

Når først der er hul i betonen på trappen, går det hurtigt med flere stykker, der springer af. Så det gælder om at få det fikset, inden det går helt galt!

Intro

En betontrappe bliver udsat for masser af slid og kraftige temperaturudsving. Er der først huller i trappen, er den sårbar. Der trænger vand ned, som fryser til is og sprænger nye stykker beton af. Derfor gælder det om at få repareret hullerne, inden de vokser sig endnu større.

Det er supervigtigt, at al den løse beton fjernes, inden du går i gang med at fylde hullerne op med ny beton. Du skal være opmærksom på, at ikke alle løse dele kan ses med det blotte øje. Men hvis du banker på trappen med en hammer, vil du kunne høre på lyden, om betonen sidder ordentligt fast.

Hvis nogle af hullerne, der skal repareres, er små, kan det faktisk betale sig at hakke lidt ekstra af. Så skal du nemlig fylde mere beton i, og jo tykkere laget af reparationsmørtel er, jo bedre holder reparationen.

Reparationsmørtel fås i færdige blandinger – lige til at blande op med vand.

LÆS OGSÅ: Vælg den rigtige mørtel

Red din slidte betontrappe

I denne gør det selv-vejledning kan du se, hvordan du fikser din slidte betontrappe, så den holder i årevis. Alle kan være med, men det er vigtigt, at du er grundig med at fjerne al den løse puds, så du bygger op på helt fast bund.

Vi viser, hvordan du:

  • fjerner den løse puds
  • gør klar til ny beton
  • reparerer hullerne og sliber efter
  • maler trappen og gelænderet
  • beklæder trappen med klinker

Materialer

  • Primer og reparationsmørtel
  • Støbeplade og lister
  • 6mm-gevindjern
  • To-komponent epoxymaling

Tidsforbrug

Ca. 2 dage, ekskl. tørretid.

Pris

Ca. 700 kr.

Sværhedsgrad

Alle kan være med. Vær grundig med at fjerne al den løse puds, så du bygger op på helt fast bund.

Vejledning

01
Fjern den løse puds 2 Trin

Når du skal i gang med at reparere en betontrappe, gælder det om først at få fjernet al den løse puds, inden du bygger trappen op igen.

For at danne dig et overblik over skaderne er det en god idé først at gøre den grundigt ren, så alle de synlige huller setonen. Hvis lyden er høj og klar, har trappen det fint. Er lyden mørk og hul, sidder pudsen løst og skal fjernes.

1

Vask trappen ren, så du tydeligt kan se, hvor der er skader. Sørg for, at jord, sand og grus vaskes væk i alle hjørner og revner.

2

Fjern al løs puds med en mejselhammer eller blot hammer og mejsel, så du kommer ind til helt fast bund. Er der steder, der lyder hule, når du banker på dem, sidder pudsen løst, selvom det ikke ses, og skal fjernes.

02
Gør klar til ny beton 3 Trin

Inden du går i gang med at fylde beton i de huller, du har banket fri for løs puds, skal de primes. Det er vigtigt, da det sikrer, at den nye beton får en ordentlig vedhæftning.

Hvis der er steder, hvor du skal have støbt et større område op, som fx et hjørne, er det en god idé at fastgøre små stykker gevindstænger, så de stikker ud med 3-4 cm. Når der fyldes beton ned omkring gevindstængerne, kommer det til at sidde ekstra godt fast.

Brug støbeplade til forskalling

Når du skal reparere en betontrappe eller et sokkelhjørne, får du typisk brug for at lave en slags støbeform, også kaldet forskalling, som holder på betonen, så trappen eller soklen får den rigtige form.

Til disse støbeforme er det en rigtig god idé at bruge støbeplader. De optager ikke fugt og har en glat overflade, så de nemt slipper, når betonen er så fast, at du kan fjerne pladerne igen.

1

Alle reparationssteder pensles med en primer. Den sikrer, at underlaget ikke er sugende, og at den nye beton hæfter godt.

2

Vær omhyggelig med at prime. Sørg for at komme helt ind i hjørnerne, og at der ikke er fordybninger med små pytter af primer.

3

Sæt støbeplade op som forskalling på trappens hjørne, som skal bygges op igen af et tykt lag beton. Pladen skal lukke tæt ved trappens sider og flugte med trinnets overkant.

03
Reparér hullerne, og slib efter 3 Trin

Nu skal alle huller fyldes med reparationsmørtel, og overfladen glattes ud.

Der findes mange forskellige reparationsmasser, men til en trappe er det smart at vælge en, der består af finkornet beton, og som er hurtigttørrende og kan tåle salt.

Når hullerne er fyldt op med betonblandingen, glattes overfladen så jævnt som muligt med en murske. Bagefter skal betonen have lov at hærde. Det tager flere dage, og det er vigtigt, at betonen ikke tørrer ud undervejs, så dæk gerne trappen til med plastik imens.

1

Bland betonen, og fyld alle huller op. Betonen trykkes godt ned, så der er god vedhæftning. Vælger du hurtigttørrende beton, er det smart at blande lidt ad gangen, da du har begrænset arbejdstid.

2

Overfladen slibes jævn med en slibesten, når den har hærdet et par timer. Fladen fugtes lidt forinden. Slib i cirkelbevægelser, til området er helt jævnt.

3

Glat overfladen med en tør svamp. Når betonen er glattet, skal den hærde langsomt op. Det gør den, hvis du lader den stå tildækket med plast et par døgn.

04
Sådan males gelænderet 3 Trin

Trappen her har metalgelænder, der også trænger til at blive shinet op.

Al gammel maling skal fjernes, og gelænderet renses helt i bund, så der kan males på en ren og fedtfri overflade. Slib fladen, inden du maler, så du sikrer, at den nye maling hæfter ordentligt.

1

Den gamle maling skrabes af med en kniv. Du kan evt. også bruge en stålbørste.

2

Fladen affedtes med sprit eller cellulosefortynder, efter at du har slebet med fint slibepapir.

3

Gelænderet males - først med en hurtigttørrende metalgrun­ der, derefter en sort slutmaling.

05
Trappen males 2 Trin

For at få en helt ensartet trappe, hvor reparationerne ikke kan ses, skal trappen males. Det vælger vi at gøre med en tokomponent epoxymaling, som er noget af det mest slidstærke, der findes. Styrken er netop vigtig på en trappe, hvor der typisk er et stort slid, fordi der er meget trafik. Det ville derfor også være ubelejligt, hvis den skulle males ofte, men det skal den ikke, når den males med epoxy.

En tokomponent maling består af to bøtter, der skal blandes lige inden brug.

1

Indholdet i de to bøtter epoxymaling blandes grundigt. Du skal være klar til at male, så snart malingen er færdigblandet, da du har begrænset tid at arbejde i. Præcis hvor lang tid vil stå på bøtten.

2

Trappen males med pensel eller rulle. Hvis overfladen er en smule ujævn, er det bedst at bruge pensel. Tag en billig, som du kan smide væk bagefter, så du ikke behøver at gøre den ren, når du er færdig.

06
Beklæd trappen med klinker 4 Trin

En rå betontrappe er ret solid, men hvis du beklæder den med klinker, bliver den endnu stærkere, og du forlænger trappens levetid betydeligt. Lægger du klinker og fuger rigtigt fra starten, og sørger du for at vedligeholde fugerne, så fugten ikke trænger ned i betonen, kan en trappe med hårdtbrændte klinker blive helt op til 50 år gammel.

1

Smør fliseklæber på, først med en spandeske, siden en tandspartel, så den bliver fordelt ligeligt på trappen. Fliseklæberen blandes efter de anvisninger, der står på pakken.

2

Læg klinkerne ned i klæberen. Pres dem lidt ned, så de får godt fat. Når alle fliser er lagt, vaskes de med rent vand. Fjern evt. fliseklæber i fugerne, og lad tørre et døgn.

3

Fug med fugemasse, der trækkes på med et filtsebræt diagonalt på fugerne, så de bliver fyldt helt op. Bagefter vaskes med rent vand.

4

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Udendørs trapper