Sådan skjuler du rørene

Vi viser dig, hvordan du får indrettet dit bryggers, så alle de grimme og besværlige rør bliver pakket pænt væk i skabe - og du i stedet får god og praktisk bordplads og skabe til opbevaring.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 dage
Pris
5.000 kroner

Intro

Der er ikke noget mere irriterende end et vaskerum med en masse rør, der samler støv, og som det er nærmest umuligt at stille noget op ad. Med tiden hober der sig alligevel ting op, som står i vejen, og rummet ser rodet ud. Det er der ingen grund til, for det er ikke så svært at sætte et bord og nogle køkkenskabe op, som dækker for rørene. Man skal bare turde gå i gang med stiksaven og save ud i skabene, så der bliver plads til rørene.

Før du begynder at save, skal du mærke op, hvor de enkelte skabe skal stå, og du skal sørge for, at der bliver lidt luft ude i siderne, så evt. dørhåndtag ikke banker ind i væggen og forhindrer lågerne i at lukke helt op. Især hvis du sætter udtrækshylder i skabene senere.

Når du ved, hvad der skal stå hvor, skal du starte med at montere et enkelt skab, som du kan måle ud fra, og overføre dine mål til skabene ved siden af. Hvor langt er der til vaskemaskinens afløb, hvor langt er der til den store bunke varmerør, og hvor langt ud fra væggen går rørene. Det er let at tegne op på bunden af skabene - bare husk at spejlvende målene, da skabene jo skal vende med bunden nedad. Herefter er det bare at save løs med stiksaven og montere skabene, som du ville have gjort i et helt reelt rum.

Vejledning

01
Overblik 2 Trin

Mål rummet op, og find ud af, hvilke behov og ønsker der er til skabene. Sæt så malertape på væggen, og streg op, hvad du har plads til, og hvor de enkelte ting skal stå: vaskemaskine, hyldeskabe og tilsætninger i enderne. De kan være nødvendige for at lukke de huller, som opstår, fordi skabenes mål næppe går lige op med rummet. Desuden skal der som nævnt være plads til, at de yderste låger kan svinge helt op mod væggen, selv om håndtagene fylder lidt.

1

En masse rør og slanger skal gemmes væk på en pæn måde, og der skal laves et funktionelt bryggers, hvor der bliver så meget skabsplads som muligt.

2

Sæt en stribe malertape på væggen, så har du noget, du kan strege op på. Når du fjerner tapen, er der ingen streger, der skal males over.

02
Opsætning 8 Trin

Når du ved, hvor hvert enkelt element skal stå, kan du starte med at sætte det første og letteste skab op, hvor der måske ikke engang skal skæres ud til rør. Så har du noget at gå ud fra og rette ind efter, når de efterfølgende skabe skal op.

Monter benene, så skabet står i den rigtige højde (husk at tage højde for bordpladens tykkelse), sørg for, at det er 100 % i lod og vater, og skru det fast til væggen.

1

Sæt skabet fast i bagkanten med en enkelt skrue. Når det er rettet til, så det står helt i vater på alle ledder, giver du det et par skruer mere i bagkanten.

2

Nu kan du bruge siden på skabet til at måle fra til alle udskæringerne i de andre skabe. Husk, hvis der skal stå en vaskemaskine, som her, at trække de 60 cm fra, som vaskemaskinen skal bruge.

3

Mål op på undersiden af skabet, og bor de nødvendige huller med et kopbor. Her er det huller til vand og afløb fra vasken, du skal bore ud til. Sørg for, at hullerne er et par mm for store, så rørene ikke sidder i spænd.

4

Løft skabet på plads, og tjek, at forkanten flugter med det første skab, da du ikke altid kan regne med, at væggen er lige. Skabet justeres, så det er vandret og i samme højde som det første.

5

Monter de rør, som skal igennem bunden af skabet. Bemærk, at der ikke er bagklædning i dette skab, så kan vandhanen senere tilsluttes de blå muffer. Det skal vvs-installatøren gøre.

6

Saml nu det skab, der skal gå mange rør igennem. Skabet skal først og fremmest dække rørene, men lidt opbevaringsplads kan der også blive.

7

Monter ikke benene, før du har savet ud i bund og sider, da du sikkert skal sætte benene lidt utraditionelt i bagsiden ind mod rørene. Fortil skal de sidde normalt, så soklen kan få fat.

8

Spænd skabene sammen, og skru dem sammen med spunskruer, som ikke er så lange, at de går igennem siderne. Sæt tre i forkanten og tre bagest i skabet.

03
Bordplade 5 Trin

Oven på skabene skal der selvfølgelig lægges en bordplade. Her skal du måle omhyggeligt op, så pladen passer i siderne og har et ensartet udhæng fortil. Skal pladen støde op til en væg i begge ender, skal du være ekstra omhyggelig med opmålingen, så du er sikker på, du kan få pladen ind, og at du ikke har en stor sprække i den ene side.

1

Tjek væggene for skævheder, og tag så de nøjagtige mål imellem væggene fortil og inde ved bagkanten. Træk 2-3 mm fra, så du er sikker på, at pladen kan komme ind på plads.

2

Sav pladen i med en stiksav. 5 cm inde fra forkanten kan du save på skrå, så undersiden af pladen er lidt mindre end oversiden. Så er der plads til den lidt ujævne væg under bordpladens overside.

3

Før du skærer ud til rør, skal du prøve at lægge bordpladen på og tegne op, hvor der skal være hul. Rør og huller bliver senere dækket af en kasse.

4

Før pladen lægges på, tjekkes, at skabene flugter, og at overkanten er vandret.

5

Monter bordpladen med skruer (5,0 x 40 mm beslagskruer med skive) i 8 mm huller. Så kan bordpladen give sig, hvis rumfugtigheden ændrer sig.

04
Finish 5 Trin

Skabene når stort set aldrig helt ud til væggene, og de huller, der er der, skal lukkes med lister, såkaldte tilsætninger. Først saver du dem ud i den rigtige bredde, så skruer du dem fast indefra med 40 mm skruer.

Soklen skæres til og klikkes på benene. Og oven på bordet dækker du rørene af med et par MDF-plader, som du limer og sømmer sammen langs den ene side og maler i samme farve som væggene. Pladerne skal bare stå på bordet, ikke gøres fast, så kan du hurtigt flytte inddækningen og komme til rørene.

1

Mål ud, og tilpas tilsætninger ved væggene. De skal passe stramt mellem skab og væg og gøres fast 1-2 mm bag forkanten. Skru dem fast inde fra skabet.

2

Skær soklen til, og skub fugtbeskytteren på. Soklen skal være 3-5 mm smallere end afstanden imellem skabets underkant og gulvet.

3

Du kan nøjes med en hvid sanitetsfuge i overgangen mellem bordplade og væg i stedet for at lime og stifte en skureliste på.

4

Slut af med at hænge lågerne på og montere greb. Indvendig kan du sætte små runde silikonepuder (sildeøjne), så larmer det ikke, når lågerne lukkes.

5

Prikken over i’et er to hvidmalede MDF-plader, som dækker rørene mellem bord og overskab.

Materialer

Køkkenelementer her fra Vordingborg Køkkenet:
• 2 hyldeskabe a 60 cm
• 1 vaskeskab, 60 cm

40 mm laminatbordplade:
• 1 bordplade, 60 x 260 cm

16 mm MDF:
• 2 inddækninger

Desuden:
Sokkelfront • sokkelben • sanitetssilikone • trælim • skruer • stifter

Specialværktøj

• Kopbor

Tidsforbrug

2 dage eksklusive maling.

Pris

Cirka 5000 kroner for tre underskabe, en bordplade og to MDF-plader.

Sværhedsgrad

Du skal være omhyggelig med at måle ud til rørene. Og du skal tænke utraditionelt mht. placering af benene.

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du stiksaven

I videoen her lærer du alt om om stiksavens muligheder, klinger og funktioner. Med den rigtige indstilling kan saven klare næsten alle opgaver: kurvede snit, lige snit, vinklede snit og hurtige, grove snit. Og med den rigtige klinge kan du save i både træ, plast, metal og sarte overflader.

TIPS: Sæt tape på stiksavens sål

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Bryggers