Sådan beskytter du egetræ

Egetræ er smukt og på mange måder unikt. Derfor kan du ikke behandle en egetræsbordplade på samme måde som andre træsorter. Her kan du læse, om du skal vælge lak, olie eller sæbe til dit egetræ.

Skal du vælge lak, olie eller sæbe til dit egetræ?

Du kan ikke behandle din egetræsbordplade på samme måde som andre træsorter. Gør du det, kan du stå med en sortplettet og ødelagt plade. Hvis du ved, hvad du har med at gøre, får du til gengæld en masse muligheder for at lave den overflade, du synes bedst om.

Her gennemgår vi dine 3 valgmuligheder:

 • Olie
 • Lak
 • Sæbe

Klik på overskrifterne for at komme direkte til afsnittet i artiklen.

Inden du går i gang

Slib bordpladen i træets længderetning med slibepapir korn 150. Støvsug grundigt, så alt slibestøv fjernes.

Rengør bordpladen med trærens (IKKE grundrens) og vand i forholdet 1:20, hvorefter træet skal tørre helt op.

LÆS OGSÅ: 4 trin til et ”nyt” bord

Bordpladeolie

Bordpladeolie giver en blød, silkemat og dyb lød, og den fremhæver træets åretegning og struktur. Bordpladeolie findes i flere farver, fx natur, hvid, sort og mahogni.

 1. Omrør olien, og fordel den med pensel i et jævnt og dækkende lag i træets længderetning. Hvis det er muligt, bør bordpladens bagside også have mindst én oliering.
 2. Lad olien trænge ind i ca. 30 minutter (ved 20 grader). Undervejs kan der påføres mere olie i kraftigt sugende områder.
 3. Massér olien ind i træet med en polerpad, og tør herefter al overskydende olie bort med en fnugfri bomuldsklud.
 4. Efter en times tid gentages punkt 1, 2 og 3.
 5. Bordpladen bør minimum have to behandlinger. Efter 24 timer er bordpladen brugsklar. I det første døgn tåler pladen ikke vand. Olien er først gennemhærdet efter en uge, så bordpladen skal behandles nænsomt.

Møbellak

Lakeringen giver bordpladen ekstra styrke samt en synligt dybere glød. Møbellak findes i mat og halvblank.

 1. Bordpladen skal behandles to gange med bordpladeolie i natur efter samme proces som beskrevet i første felt. Det frarådes nemlig at give ubehandlet egetræ vandig lak. Du risikerer, at vandet trækker mørke skjolder frem, der kun kan fjernes ved at slibe dem bort. Men ved at oliere først, kan du gøre det alligevel.
 2. Efter 24 timer: Slib let i træets længderetning, og påfør første lag lak med en kortluvet rulle eller pensel.
 3. Efter 4 timer: Mellemslib med slibepapir korn 180/240. Slibestøv aftørres grundigt.
 4. Lakér igen. Lakken er fuldt hærdet efter 3 døgn.

Natursæbe

Sæbe lysner træet en smule og giver et flot, naturligt look. Du kan vælge mellem sæbespåner lavet på animalsk fedt og flydende natursæbe baseret på soja og kokosolie. Her bruger vi flydende natursæbe. Det er vigtigt at dosere sæbemængden korrekt, især for egetræ, der bliver mørkt (sort) ved for høj sæbedosering.

 1. Bland vand og sæbe. Her bruger vi Trip Trap hvid natursæbe, der til sæbemætning blandes i varmt vand i forholdet 1 liter sæbe til 10 liter vand. Lad vandet køle af, så det er lunkent eller koldt.
 2. Vask bordpladen i træets længderetning med en klud eller en svamp. Overskydende sæbeblanding tørres bort med en hårdt opvredet klud. Lad træet tørre i nogle timer.
 3. Gentag behandlingen med sæbe (trin 2) to gange yderligere. Den sidste gang helst først dagen efter.

Skibslak

  Andre læser lige nu ...

  Mere fra kategorien Bord