Byg selv skrivebord med smarte detaljer

Af blot én mdf-plade kan du bygge et gedigent og billigt skrivebord. Byg selv skrivebordet ser enkelt ud, men er spækket med gode detaljer som kabelbakke til ledningerne, hylde til computeren og indbygget skriveunderlag. Og så kan du bygge skrivebordet for kun 400 kroner.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 dage
Pris
400 kroner

Intro

Du kan sagtens købe et skrivebord til et par hundrede kroner. Men du får som regel ikke mere, end du betaler for, og kvaliteten er ofte – ligesom prisen – lav.

For de samme penge kan du også købe én mdf-plade. Og hvis du udnytter pladen til sidste klods, kan du selv bygge et gedigent og billigt skrivebord på 80 x 122 cm. Alt, hvad du skal supplere med, er en rundstok, en håndfuld skruer og nogle hyggelige timer på værkstedet.

Hvis du vælger at selv at bygge skrivebordet her, får du ikke bare et billigt skrivebord i en rigtig god kvalitet. Du får også en hylde til computeren og en praktisk bakke til kabler, transformere og alle ledningerne, som ellers hænger og dingler fra bordkanten. Skrivebordet egner sig derfor lige godt til at stå frit som op ad en væg.

Slip for at male byg selv skrivebordet

Du kan vælge at købe en af de almindelige brune mdf-plader til at bygge skrivebordet af. Men det betyder i givet fald, at du skal i gang med grunder og maling. Hvis du som her køber en indfarvet mdf-plade, skal bordet blot have en gang møbelvoks, før det er klar til brug

Se, hvordan du bygger et billigt skrivebord

Du kan bl.a. se, hvordan du:

  • skærer pladen til skrivebordet ud
  • samler delene til skrivebordet
  • sætter skrivebordets bordplade på
  • laver et skriveunderlag til skrivebordet

Byg bordet af én mdf-plade

Hvis du udnytter pladsen til sidste klods, kan du bygge et solidt skrivebord af en enkelt plade på 122 x 244 cm.

Vejledning

01
Skær pladen ud 4 Trin

Du skal bruge en standard-mdf-plade, som måler 122 x 244 cm. Du skal vælge en 25 mm tyk plade, som giver et stærkt og stabilt bord. Hvis du vil bygge bordet af indfarvet mdf, er det ofte nødvendigt at bestille pladen hos tømmerhandlen i forvejen. De sorte mdf-plader er nemlig sjældent lagervare.

Lav din egen tegning med opdelingen af pladen, eller brug den tegning, vi har lavet her. Det er lettest at mærke op til én del ad gangen. Så behøver du ikke at tage højde for det materiale, som savsporet fjerner.

1

Skær pladen ud efter tegningen. Mærk op til én del ad gangen, og vælg rækkefølgen, så du kan skære fra kant til kant ved hvert snit. Delene skæres ud med en rundsav, som styres med en førings-skinne eller et land, fx et lige bræt.

2

Bor huller i vanger (C og D), hylde (G) og hyldeknægt (H) til samlepropperne (K). Hullerne placeres, så der er 3,5 cm til enden og 2 cm til kanten. TIPS: Lav en borelære af en plade, hvor hullerne afsættes med de ønskede afstande.

3

Hullerne bores med et sneglebor eller et forstnerbor. Størrelsen afhænger af diameteren på samlepropperne (K). De skal være 25-35 mm. TIPS: Bor ned mod et underlag, fx et bræt, så bagkanten af hullet ikke flosser.

Her er brugt et 28 mm bor til hullerne og til samlepropperne.

4

Skær samlepropperne (K) ud af en 28 mm rundstok. Propperne skal være 2 mm længere, end pladen er tyk. Skær helst propperne med en kapsav, da den sikrer, at rundstokken bliver skåret lige over.

Brug evt. en klods som land, så propperne bliver præcis lige lange.

02
Saml delene 5 Trin

Mdf-plader har mange gode egenskaber, men skruefaste i kanterne er de ikke. Hvis du skruer direkte ind i kanten, er der stor risiko for, at pladen flækker, og skruerne kan ikke spændes ret hårdt. Derfor har vi her forstærket samlingerne ved at placere propper (K) af fyrretræ nogle cm fra kanterne, så skruerne kan spændes fast i propperne. Når mdf-pladen suppleres med samlepropper, kan skruerne spændes hårdt, og bordet får på den måde stærke og stabile samlinger.

1

Start med at skrue vangen (C) fast til siden (B). Sider og vanger stilles på hovedet på et plant underlag. Den bageste vange (C) holdes 1 mm inden for bagkanten på siden (B).

Bor for med et 5 mm bor gennem siden (B) og vangen (C) lige ud for hullerne til samlepropperne.

2

Sæt samlepropperne (K) på plads i hullerne, efter at du har boret for i dem med et 3 mm bor. Sæt skruerne i hullerne i siden (B), og spænd dem fast i propperne. Husk lidt lim på vangen (C) og siden (B), det forstærker samlingen.

3

Siderne (B) og den smalle vange (D) samles på samme måde med propper og samleskruer. Den smalle vange skal placeres lige midt på siderne. TIPS: Med et stort plant bord kan du flytte arbejdet op i en behagelig arbejdshøjde.

Kanalkanten (F) limes fast til bunden (E), mens den samles med siderne (B) med propper og skruer.

4

Vend bordet rundt, når vanger, sider og kabelbakken er spændt sammen. Hyldeknægten (H) monteres helt nede i bunden af den ene side. Den monteres lodret ca. 25 cm fra forkanten og fastgøres til siden med skruer og samlepropper.

5

Læg hylden (G) vandret oven på hyldeknægten - på midten. Den monteres ligesom hyldeknægten med to skruer gennem siden (B). Hylden forsynes med to samlepropper og spændes godt fast.

Når sider, vanger, kabelbakke og hylde er monteret, slibes propperne let, så de bliver pæne og plane.

03
Sæt bordplade på 5 Trin

Bordpladen skal ligge løst oven på understellet, så du kan skubbe den til siden eller helt fjerne den, når du skal have adgang til kabelbakken. For at sikre, at bordpladen alligevel ligger stabilt, kan du montere nogle styreklodser (J) på undersiden. Styreklodserne fastgøres, så bordpladen kan trækkes et stykke frem, så der bliver let adgang til kabelbakken oppefra.

Efter en gang voks kan bordet tages i brug. Men inden du går i gang med voksen, kan du give dit nye skrivebord et par ekstra detaljer. Her er bordets kanter afrundet, og der er boret huller til diverse kabler - både ind og ud af kabelbakken.

1

Bor for i de fire styreklodser (J) - to4mm huller i hver. Læg bordpladen med bagsiden opad, og stil understellet på hovedet oven på bordpladen. Ret delene til, så pladen ligger, hvor den skal.

2

Monter klodserne (J) med 4 mm skruer og lim. Der skal sidde to klodser i hver side - på langs helt op ad siderne (B). De bageste klodser skal sidde helt op ad den brede vange (C). De forreste skal sidde helt op ad vangen (D).

3

Bor et stort hul i begge sider af kabelbakkens bund (E) med et hulbor. Så kan strøm, netværk og andre ledninger let føres ind i kabelbakken.

4

Bor også hul i bordpladen (A). Her er boret et i hvert hjørne, så kablerne fra skærm, tastatur, mus, lamper, ladere og alt det andet elektriske isenkram kan løbe ned i kabelbakken.

5

Afrund kanterne på bordpladen (A) med en overfræser. Det er en lille detalje, som gør en stor forskel og lige giver bordet den sidste finish. Også kanterne omkring hullerne får en tur.

04
Lav skriveunderlag 7 Trin

1

Marker først, hvor underlaget skal være. Juster derefter overfræseren til en dybde, som passer til linoleummet, normalt 3 mm. Fræs så kanten rundt ved hjælp af en overfræser, der føres langs et land eller en retteskinne.

2

Fræs resten af materialet væk inden for kanterne. Start fra en ende af, og arbejd dig roligt hen over fladen. TIPS: Hvis du arbejder inden døre, kan du mindske støvgenerne ved at sætte en støvsuger op til overfræseren.

3

Mål linoleummet op. Ved at lægge det hen over udfræsningen kan du, ved at trykke med en finger hele vejen rundt, markere, hvor linoleummet skal skæres. TIPS: Varm linoleummet forsigtigt op med en varmepistol, så det bliver mere smidigt.

4

Skær linoleummet til på bagsiden, hvor du har tegnet markeringen op med en blyant. Skær præcis efter stregerne med en skarp hobbykniv. Brug gerne en metallineal som land.

5

Lim linoleummet fast, når du har tjekket, om underlaget passer til udfræsningen i bordpladen.

Brug almindelig gulvlim, som fordeles i bunden af udfræsningen med en tandspartel.

6

Til sidst får bord og linoleum en gang bivoks. Det er en rigtig god idé, inden bordet tages i brug. Bivoks beskytter mdf-pladen mod vand og fugt og gør bordet lettere at vedligeholde.

7

Ledninger og kabler er nemme at komme til. Hiv blot bordpladen lidt tilbage - og du har adgang til kabelbakken.

Materialer

25 mm sort mdf, 122 x 244 cm:
• 1 bordplade (A), 80 x 122 cm
• 2 sider (B) a 70 x 78 cm
• 1 bageste vange (C), 25 x 115 cm
• 1 forreste vange (D), 7 x 115 cm
• 1 bund til kanal (E), 10 x 115 cm
• 1 kant til kanalen (F), 7 x 115 cm
• 1 hylde til pc (G), 30 x 45 cm
• 1 hyldeknægt (H), 22 x 22 cm (deles på skrå)
• 4 styr/stop (J) a 5 x 10 cm

28 mm rundstok, fyr:
• 12 samlepropper (K)

Desuden:
• 12 møbelsamleskruer a 6,3 x 80 mm
• 4 x 40 mm skruer
• Pva-lim
• Linoleum
• Gulvlim
• Bivoks

Specialværktøj

• Rundsav
• Føringsskinne
• Kapsav
• Hulbor
• Sneglebor/forstnerbor
• Overfræser

Tidsforbrug

1-2 dage til at bygge bordet, oveni kommer malerarbejdet.

Pris

Cirka 400 kroner.

Sværhedsgrad

Bordet er enkelt at bygge, men resultatet bliver kun godt, hvis pladerne er skåret præcist ud.

Tegning

Sådan skal du samle delene

Princippet er enkelt. De to sider (B) fungerer som ben og holdes sammen af to vanger (C og D). Den brede vange (C) giver bordet den nødvendige J afstivning, og den smalle vange (D) holder siderne parallelle. Bordpladen ligger løst ovenpå og styres af klodserne (J).

Samlepropperne (K) af fyrretræ sikrer, at skruerne kan spændes hårdt, så bordet får stærke samlinger. Skruer du direkte i kanten af en mdf-plade, risikerer du, at pladen flækker.

Sådan skal du samle delene

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du overfræseren

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger overfræseren til lave perfekt finish, når du arbejder med træ. Der findes et utal af forskellige fræsejern, så du kan lave alt fra flotte profilerede forkanter til noter til skjulte pladesamlinger og udfræsninger til hængsler. Vi gennemgår de forskellige typer fræsejern og viser, hvordan du bruger dem.

VÆRKTØJ: Sådan bruger du kap-geringssaven

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger saven, så du får fuld udnyttelse af den. Kapsaven er genial, når du skal save mange ens, korte snit på tværs af brædder og reglar. Du kan både save lige, vinklede og tiltede snit i bl.a. træ, metal, fibercement og laminat - gennemgående eller i præcis den dybde, du ønsker.

TIPS: Stopklods til kapsaven

VÆRKTØJ: Sådan bruger du dyksaven

I denne video lærer du tømrerens favoritsav at kende. Dyksaven føres altid langs med en føringsskinne, der sørger for et præcist snit - uanset om det skal være lige eller vinklet, Om det skal være gennemgående eller ej. Eller om det starter ved kanten eller midt på et emne. Det gør saven oplagt til alt fra riller i et bræt til renskæring langs kanten, når terrassebrædderne er lagt.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Bord