Byg reolen ind i væggen

Efter den helt store ombygning stod afløb og rørinstallationer fra det gamle køkken tilbage i et uskønt indhak i stuen. Men med en lys idé, grundig planlægning og snedig udførelse endte det grimme rum som en fantastisk flot og kreativt udført reol i snedkerkvalitet.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
3 dage
Pris
12.000 kroner
Fantastisk flot indbygget reol

Reolen er bygget, så den passer på målet i hullet. Man skal kigge godt efter for at opdage, at
venstre halvdel er halvt så dyb som den højre.

Intro

Det kan godt være, at det i første omgang ser komplet håbløst ud, men giv ikke op! Når du har læst denne artikel, kan du nemlig også forvandle selv det mest umulige lille rum eller indhak til en flot indbygningsreol.

Først og fremmest gælder det om at finde legebarnet frem og eksperimentere med papir og blyant. Dernæst skal der måles, planlægges, indkøbes og tilpasses materialer, og til sidst skal der bygges.

For at gøre livet nemmere – MEGET nemmere – valgte vi at bygge reolen op i køkkenbordsplader af hårdttræ omkring syv præfabrikerede Ikea-køkkenskabe. Skabene hedder “Metod” og fås i to forskellige bredder, 40 cm og 60 cm. Derudover kan der vælges mellem 27 forskellige slags låger, så du er helt sikker på at kunne finde nogle, der passer i farve og træsort til resten af reolens skelet.

Fordelene ved at bruge præfabrikerede skabe er, at de er billige og nemme at samle. Og så er du sikker på, at låger og lukkemekanismer passer perfekt sammen – og når lågerne er lukkede, kan man slet ikke se skabene inde i reolen. Den perfekte forbrydelse!

Kan også bygges fritstående

Er du på jagt efter en superlækker reol som den, vi bygger her, men mangler et indhak eller rum at stille den i, så læs bare med alligevel. Du kan naturligvis også altid bygge reolen fritstående og på lige præcis de mål, du vil.

Reolens åbninger kan selvfølgelig også tilpasses egne ønsker. Gider du eksempelvis ikke have en alkove, hvor du kan sidde og læse dit Gør Det Selv-blad, kan du nemt tilpasse hullet, så din store fladskærm eller akvariet kan stå der i stedet.

I gør det selv-vejledningen får du en fuld materialeliste, en tegning med mål, og så viser vi, trin for trin, hvordan du:

  • bygger soklen
  • tilpasser pladerne til dit rum og eventuelle forhindringer
  • tilpasser skabene til rum og eventuelle forhindringer
  • forbereder samlingerne
  • samler grundskelettet
  • tilpasser bagpladerne i skabet

Rigtig god byggelyst!

Vandrør, afløb og tekniske installationer, som ikke umiddelbart kan flyttes, skæmmer den ellers nyrenoverede stue og skal gemmes væk. Det er selvfølgelig vigtigt, at man stadig kan komme til installationerne.

I stedet for at blænde hullet med en gipsvæg og en dør tager vi et billede og eksperimenterer med at tegne en indbygningsreol. Du kan bruge et hvilket som helst tegneprogram, fx Draw Editor (til mobil eller iPad), eller du kan printe billedet ud og tegne med blyant.

Det er nemt (og sjovt) at lave en lille grovmodel af reolen med pap og malertape. I modsætning til den “flade” tegning giver papmodellen en god fornemmelse for, hvordan rummet udnyttes optimalt. Her er modellen lavet i forholdet 1:5, så hvis reolen skal være 2 meter høj, er modellen 40 cm.

Husk at regne pladernes tykkelser med i den samlede højde og bredde, når du planlægger din egen reol.

Egetræspladerne er monteret rundt om de færdiglavede Ikea-skabe. Det gør den samlede reol 248 cm bred.

Det er vigtigt, at du udfører din reol, så du nemt kan komme til eventuelle bagvedliggende installationer.

Planlæg placeringen af skabe, hylder og bagbeklædning, så du, elektrikeren og VVS’eren nemt kan komme til installa tioner. Husk, at det er ulovligt at blokere for eltavler, stik og udtag.

Mål hullet op, så du ved, hvor bred og høj du skal bygge reolen. Derefter skal du sørge for at måle dybderne flere steder. Her vælger vi at leve med, at rørene stikker halvvejs ind i de nederste skabe.

Et godt tip er at skære de store plader til nede i byggemarkedet. Det koster 10-30 kr. pr. snit, og den store pladesav leverer et perfekt resultat hver gang. Husk at skrive numre på de mange dele!

Vejledning

01
Byg soklen 2 Trin

For at skjule de nederste rørsamlinger og ledninger og for senere at få plads til en fejeliste og gipsplade skal reolen hæves omkring 10 cm med en sokkel og afstandsklodser.

Soklen skal være i vater og med tilpas mange berøringspunkter, hvor reolen kan hvile sikkert og stabilt. Husk at tage højde for, at der på soklens front senere skal monteres en 13-mm gipsplade, der skal flugte med væggen.

1

Byg soklen af 45 x 95 mm reglar (Q) eller lignende. Er der plads til det, kan du overveje at isolere mod lyd og varme med lidt rockwool. Reglarne skrues sammen med passende skruer, fx 3,5 x 60 mm.

2

Kontrollér løbende, at soklen er i vinkel og i vater. Med afstandsklodser i forskellige tykkelser er det nemt at justere soklen en smule op eller ned.

02
Tilpas pladerne 4 Trin

Der, hvor pladerne støder på de bagvedliggende forhindringer, som her, hvor de tykke rør rager langt fremad, skal du save ud i pladerne. Det vigtigste er, at pladernes fronter kommer til at flugte med reolens sider, hylder og skabenes låger, så du bliver nødt til at save dem bagfra, så det hele kommer til at passe.

Når pladerne er savet til, skal du bruge dem som skabeloner, når du senere skal save skabene til rundt om de samme forhindringer.

1

Start med at lægge bundpladen (F) så langt ind mod forhindringerne som muligt. Her kan du se, at pladen rager små 10 cm ud over soklen, når den ligger helt tæt ind mod rørene. Mål nu op, og tegn, hvor pladen skal saves, så fronten kommer ind og flugter med resten af reolen.

2

Sav efter blyantsstregen med din stiksav. Pas på, du ikke presser saven gennem det hårde træ, for så risikerer du, at klingen trækker skævt og i værste fald knækker.

3

Hold godt fast på afskæret, så det ikke falder ned og river en grim spån af den massive plade.

4

Kontrollér, at pladen (F) passer perfekt rundt om forhindringerne, og at pladens forreste kant vil flugte med resten af reolen.

03
Tilpas skabene 4 Trin

Ligesom med pladerne kommer du til at save ud i skabene, så også de passer rundt om forhindringerne inde bagved. Også her gælder det om at planlægge snittene, så skabsfronterne/lågerne kommer helt ud og flugte med fronten.

Et godt tip, når du samler de skabe, som skal tilpasses, er, at du venter med at montere deres bagbeklædning. Du har nemlig brug for at kunne se gennem skabene, mens du bygger.

1

Brug den tilskårne bundplade (F) som skabelon til de skabe (N), der også skal tilpasses i dybden. Hold pladen fast mod et af de forreste hjørner, og tjek orienteringen af plade og skab, inden du tegner og saver!

2

Sav efter blyantsstregerne, og husk nu at dobbelttjekke, inden du går i gang. Husk, at det er nemmest at arbejde, når bagpladerne er pillet af skabene.

3

Hold godt fast i skabenes afskårne melaminplader, når du saver de sidste centimeter. Der skal ikke meget til, før lamineringen går i stykker.

4

Alle dele prøvesamles, så du er sikker på, at alt passer sammen. Det er dejlig taknemmeligt at arbejde med præfabrikerede skabe, for dem kan du lægge de løse hyldeplader på. De lodrette plader - i midten (A), siderne (A og E) og skillerum (D, H, J og K) - kan du klemme sammen med tvinger.

04
Forbered samlingerne 2 Trin

Du kan sagtens bare skrue pladerne og skabene sammen med din skrue­ maskine, skruer i passende tykkelser og længder og en rolig hånd - husk at bore for. Men skal resultatet være perfekt, skal du bruge fladdyvler, også kendt som “fisk”. Disse samlinger giver dig nemlig mulighed for at justere pladerne nogle ganske få millimeter frem eller tilbage, inden du skruer eller limer. At fiske pladerne sammen kræver i sagens natur, at du har en lamelfræser.

1

Placér de lodrette plader, her den smalle sideplade (E), op mod væggen, og brug skabene til at lægge de vandrette plader på, her en hylde (G). Så er du sikker på, at pladerne samles i præcis 90 grader.

2

Fjern den vandrette hyldeplade (G), og fræs et spor ind i sidepladen (E). Dernæst fræser du et spor ind i hyldens ende, som passer ud for sporene i sidepladen. Nu bygger du opad efter samme princip.

05
Saml grundskelettet 5 Trin

Alle reolens dele er skåret til og klar til samling. Inden du går i gang, kan du afrunde skarpe kanter med en overfræser eller slibepapir og så selvfølgelig give træet noget olie, så det både bliver beskyttet og står flot.

Det nemmeste, når du skal samle delene, er at starte med at bygge den ene halvdel på gulvet, her den venstre. Ved netop at bruge gulvet som “samlebord” sikrer du, at alle plade- og skabsfronter kommer til at flugte hinanden perfekt.

1

Pladerne samles med fladdyvler ved at slå forsigtigt med en gummihammer. Midterpladen (A) skrues midlertidigt fast og fjernes igen, når næste halvdel samles.

2

Bor for, og skru pladerne sammen med 5 x 60 mm skruer. Inden du skruer, bores toppen af hullet ud med en forsænker. På den måde kan du få skruehovedet i plan med pladen, uden at den flækker.

3

Nu skal du skære bagpladerne (M) til, så de passer på de to reolhalvdele. Mål op, markér med en blyant, og sav derefter bagpladerne ud med stiksav.

4

Søm nu bagpladerne fast med enten en sømpistol eller en stifthammer - vær meget omhyggelig med at sætte søm/stifter lige midt i pladerne.

5

Når begge halvdele af reolen er samlet, skubbes de på plads i hullet. Derinde skruer du de to dele sammen.

06
Tilpas bagplader i skabe 3 Trin

Det er vigtigt, at du hurtigt og nemt kan komme til installationerne, som bliver dækket bag ved reolen. Derfor gælder det om at tilpasse bagpladerne i skabene, så de let kan pilles ud igen, hvis fx gulvvarmen forsvinder, eller relæet slår fra. Men det gælder samtidig om at udnytte den tilbageværende plads i skabene, så du stadig kan bruge dem til opbevaring. Her viser vi, hvordan du laver en god løsning.

1

Skær den tynde masonitbagplade til, så den kan være der for rørene. Dernæst klikkes den på plads i sporene. Hvis du klemmer den en smule, smutter den på plads af sig selv.

2

Mål ud til en plade, der placeres foran røret, så den flugter med masonitpladens bund. Skru pladen på undersiden af den hylde, der skal være i skabet, med et par vinkeljern.

3

Nu får du en vinkel, du kan lægge løst ind og dække røret med.

Materialer

26 mm egetræsbordplade, 61 x 242 cm:

  • 2 plader til sider (A) a 203 cm
  • 2 plader til top og bund (B) a 120 cm
  • 2 plader til hylder (C) a 120 cm
  • 1 plade til skillerum (D), 40 cm

26 mm egetræsbordplade,
30 x 242 cm:

  • 1 plade til side (E), 203 cm
  • 2 plader til top og bund (F) a 120 cm
  • 4 plader til hylder (G) a 120 cm
  • 1 plade til skillerum (H), 60 cm
  • 1 plade til skillerum (J), 40 cm
  • 1 plade til skillerum (K), 23,7 cm
  • 1 plade til hylde (L), 57,6 cm

16 mm mdf-plade m. egefiner (her fra traebutikken.dk):

  • 2 plader (M) a 165 x 125 cm

Skabe (Metod) med låger (Ekestad) - begge dele fra Ikea:

  • 5 skabe (N) a 60 x 40 cm
  • 1 skab (O), 40 x 40 cm
  • 1 skab (P), 60 x 60 cm

Desuden:

  • 45 x 95 mm reglar (Q) til at bygge soklen (vises ikke på tegningen) + afstandsklodser
  • 3,5 x 60 og 5 x 60 mm skruer
  • Spartel og fugemasse
  • Fladdyvler (fisk) og lim

Tidsforbrug

Ca. 3 dage.

Pris

Ca. 12.000 kr. for denne luksusudgave i massiv eg. Kan bygges i hvid melamin for omkring 4.000 kr.

Sværhedsgrad

Det er ikke svært at bygge, men ved forberedelserne og planlægningen gælder det om at holde tungen lige i munden.

Tegning

3D-model

3D-model

Reol med forskellige dybder

Det er vigtigt, at du måler præcist op, så reolerne får de rette dybder.

Åbn 3D-model

3D-model

Skjulte skabe fra IKEA

Egetræspladerne på lågerne er monteret rundt om de færdiglavede IKEA-skabe.

Åbn 3D-model

3D-model

Smart ruminddeling

De laveste hylder er blot 23,7 cm.

Åbn 3D-model

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du stiksaven

I videoen her lærer du alt om om stiksavens muligheder, klinger og funktioner. Med den rigtige indstilling kan saven klare næsten alle opgaver: kurvede snit, lige snit, vinklede snit og hurtige, grove snit. Og med den rigtige klinge kan du save i både træ, plast, metal og sarte overflader.

TIPS: Præcis opmåling med tre kontrolpunkter

TIPS: Rent snit med stiksaven

VÆRKTØJ: Sådan bruger du dykkerpistolen

I videoen her lærer du om dykkerpistolens funktioner og indstillingsmuligheder. Pistolen er en stor hjælp til en lang række opgaver, hvor du gerne vil sømme hurtigt og med en hånd fri til at holde på emnet, fx ved montering af fodpaneler, gerigter, skyggelister, forskallingsbrædder og udhængsbrædder.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Reoler