Specifikationer, dimensioner og priser
Beskrivelse: Eg
En køkkenbordplade af egetræ er limet sammen af korte eller lange træstave. Farven er gylden og bliver mørkere med tiden uden ekstra behandling.
En stavlimet køkkenbordplade af eg kan i princippet produceres uendelig lang. Det er kun transport og opbevaring, som sætter grænsen. Producenterne stopper dog som regel ved 6 meter.
En stavlimet plade i god kvalitet er uden knasthuller og revner. Samtidig får du en plade, der ikke revner, når den tørrer ud.
Priseksempel
- Korte stave (lavpris), ubehandlet (242 x 61 x 2,6 cm): ca. 1.300 kr.
- Korte stave, olieret (300 x 62 x 3 ): ca. 7.300 kr.
- Lange stave, olieret (300 x 62 x 3 cm): ca. 15.500 kr.
Opdateret januar 2025
Bordplader, som du kan købe i lavpris-byggemarkeder er typisk ubehandlede og som regel ikke skåret rent i enderne, det må man selv sørge for. De dyrere plader er renskåret, slebet og oliebehandlet flere gange på begge sider.
Plader af korte stave er billigere end dem af lange stave, da det er lettere at finde et kort stykke træ, der er fejlfrit end et stykke, der er flere meter langt.
Hvor bruges: Eg
Stavlimede plader af eg bruges ofte til køkkenborde, men er også velegnede til hylder og andre typer borde.
Egetræ er en hård og meget slidstærk træsort, hvorfor det også anvendes til gulve og dørtrin. Træsorten er god til køkkenbordplader, men du skal passe på med fugt ved fx vandhane og vask.
Fordele
- Ridser og mærker fjernes let
- Slidstærk
Ulemper
- Bliver gult eller mørkt med tiden
- Langvarig fugt kan ødelægge træet
- Ikke velegnet i vådrum
- Tåler ikke rengøring med ståluld (det giver sorte pletter)
Styrke
Hård
Selv om egetræ hører til blandt de hårde træsorter, kan det godt få ridser og mærker. De kan dog fjernes forholdsvis nemt.
Holdbarhed
Behandles med olie, voks eller sæbe 1-2 gange om året.
En egetræs-bordplade skal behandles med olie, voks eller sæbe 1-2 gange om året. Det gør pladen mere modstandsdygtig overfor pletter. Går du efter at holde pladen lys, skal du bruge olie, der er tilsat hvide pigmenter.
Dimensioner
- Tykkelse: 2-5 cm
- Dybde: 60-160 cm
- Længde: 250-600 cm
Der er forskel på, hvilke tykkelser og længder de enkelte firmaer har på programmet. Nogle sælger kun 27 mm tykke plader, andre har flere tykkelser at vælge imellem. Mest almindelige er plader på 3 x 62 x 300 cm.
Se alternativer til egetræs-bordplade
Princip
En bordplade af træ skal skrues fast til køkkenskabene nedefra, op igennem forreste og bagerste ramme.
Hullerne bagtil skal passe til skruernes tykkelse, men fortil skal hullerne være ovale, så pladen kan arbejde. Ellers risikerer du, at den begynder at bue, fordi træet udvider sig og trækker sig sammen, når luftfugtigheden svinger.
Montering
Har du ikke købt den nye køkkenbordplade på mål, skal den tilpasses. Det bedste er at gøre det med en rundsav eller en dyksav med en føringsskinne, så bliver snittet snorlige.
På billederne i denne billedserie vises principperne for arbejdet i bordplader af forskellige træsorter. Alle principper gælder også for arbejdet med en bordplade af egetræ.
Når du skal skære ud til en vask eller en kogetop, vil der ofte følge en opmærknings-skabelon med. Gør der ikke det, kan du i stedet markere yderkanten af vasken/kogetoppen med malertape og herefter strege op et stykke inde. Det er denne streg, hullet skal skæres ud efter.
Metoden sikrer, at vasken/kogetoppen kan lægges ned og være godt understøttet hele vejen rundt.
Afmærkningen kan med fordel ridses op med en hobbykniv, så træet flosser mindst muligt, når hullet saves.
Hullet til vask eller kogetop saves ud med en stiksav. For at få plads til klingen skal du starte med at bore et mindst 8 mm stort hul i et af hjørnerne.
Det er en god ide at understøtte "hullet", mens du saver, så du ikke risikerer, at det brækker af undervejs og måske ødelægger pladen.
Hvis pladen købes ubehandlet, skal den slibes og derpå olieres to gange på begge sider, før montering. Kanter og udskæringer skal mættes med olie.
Hvis du monterer pladen først og kun olierer på oversiden, er der risiko for, at pladen slår sig. Den ubehandlede underside optager nemlig lettere fugt end oversiden og kan udvide sig mere.
Skal køkkenbordet samles af flere plader, er det vigtigt, at de flugter. Derfor samler man dem med lim og fladdyvler (fisk). De holder de to pladedele fast i samme højde.
Varianter
Kortstavsplader: Limes sammen af en masse små forskudte klodser. Derfor kan pladerne laves i metermål, nærmest så langt man ønsker. Standard er dog 5 eller 6 meter.
Langstavsplader: Er lavet af gennemgående lister, der giver en roligere overflade. Til gengæld er længden begrænset, ofte omkring 3,5 meter, og prisen er op til 4 gange højere.
Hvidolierede plader: Egetræ bliver mørkt og gulligt efterhånden. Ved at vælge en hvidolieret plade, der jævnligt efterbehandles med hvidpigmenteret olie, opnår du et lyst udseende.
Redaktionen anbefaler
Redaktionens anbefalinger til dig, der skal montere en køkkenbordplade af træ.