Byg en vægseng

Med et kombineret gæsteværelse og arbejdsværelse, er du nødt til at pakke sengen sammen og stille den op ad væggen. Det gider du selvfølgelig ikke, så derfor skal du bygge en vægseng, som du let kan gemme væk.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 dage
Pris
1.200 kroner

Intro

Vægseng

Hvis man mangler plads, må man gå på kompromis. Det kan sagtens betyde, at arbejdsværelset også må tjene som gæsteværelse. Men så er du selvfølgelig nødt til at pakke sengen sammen og stille den på højkant langs væggen og gemme sengetøjet væk. Det er alt for besværligt, specielt når du i stedet kan bygge en flot, elegant og skjult vægseng i stedet.

Gør boksmadrassen til en vægseng

Hvis du vil have mere plads og en elegant måde at gemme sengen væk på, skal du lave en boksmadras om til en væghængt seng. På den måde kan du løfte sengen op og gemme den væk i et specialbygget skab, når den ikke bruges. Skabet får den samme dybde som sengen, så din vægseng kommer ikke til at fylde særlig meget.

En vægseng, der holder

Vi bygger skabet til vores vægseng ud af helt almindelige mdf-plader. De er lette at arbejde med, men selvom mdf-plader er lette, er de også stærke. Resultatet bliver et let og elegant skab, som alligevel er stærkt og holdbart. Hos byggemarkedet kan du spørge, om de vil save pladerne til for dig – det sparer dig for en del tid og besvær, når du skal bygge en væghængt seng.

Masser af muligheder for udsmykning

Når du har bygget skabet til din væghængte seng, kan du selv bestemme, hvordan den skal udsmykkes og males. Hvis du har en overfræser, kan du give din vægseng unikke profiler og fræsede lister. Hvis du ikke har en overfræser, kan du selvfølgelig også købe lister med profiler til vægsengen.

Detaljerne gør din vægseng genial

En væghængt seng er en simpel konstruktion, og det er de små og gennemtænkte detaljer, der virkelig gør sengen genial. For eksempel er sengetøjet gemt i bunden af vores vægseng, mens benene foldes ud, når sengen skal bruges. Hele projektet er lavet med henblik på praktikalitet og diskretion.

Byg en væghængt seng på en weekend – hent den komplette vejledning

Hent byggevejledningen og se, trin for trin, hvordan du selv bygger en vægseng magen til den smarte variant, vi har bygget. Vores ekspert viser dig blandt andet, hvordan du monterer de smarte fjedre, der gør sengen til en væghængt seng. God fornøjelse.

LÆS OGSÅ: Byg en skabsseng og få mere gulvplads

Vejledning

01
Skabet samles 8 Trin

Hele ideen er at købe en boksmadras i de mål, den nu har, og så bygge et skab, som madrassen kan klappes op i.

Målene på skabet indrettes derfor direkte på målene på madrassen.

På de næste sider ser du på tegningen, hvordan skabet bygges over en madras på 140 x 200 cm, og det er let at indrette dit skab på en madras med andre mål.

Både siderne af mdf-plade og forstærkningerne af fyrretræslister skæres ud på forhånd. Siden passer du til efter skæv-heder i rummet, fodpaneler osv.

Skabet samles med lim og dykkere, der skydes ind med dykkerpistol. Det går virkelig hurtigt, og når limen er tør, kan skabet uden problemer bære madrassen.

1

Plader og lister skæres til ud fra materialelisten og tegningen, som du har på de næste sider - rettet til, hvis din madras har andre mål.

TIPS: I byggemarkedet kan du få skåret plader på mål. Det kan varmt anbefales.

2

Sæt først toppladen og den øverste afstivning sammen med lim og dykkere. På tegningen de næste sider er de mærket med hhv. B og G.

TIPS: Saml skabet, hvor det skal stå, det er svært at flytte rundt på, når det er samlet.

3

På toppladen sætter du nu de to hjørnelister (C), som skal forstærke forbindelsen til sidestykkerne (A). Listen stryges med lim og stilles på højkant og holdes på plads med en skruetvinge, før du skyder den fast med dykkerpistolen.

4

De to sidestykker (A) sættes sammen med toppen. Igen begynder du med at smøre lim på limstedet og fikserer derefter delene i den ønskede position med et par tvinger, inden du sikrer samlingen med de knap synlige dykkere.

5

Nu er det tid for den midterste tværstiver (H). Ligesom ved toppladen begynder du med at lime og skyde de to hjørneforstærkninger (D) fast. Begge sættes med den smalle kant mod tværstiveren helt ude ved dens kant.

6

Tværstiveren (H) gør du fast midt på de to sidestykker - stadig ved at lime og skyde tingene sammen. Tværstiveren skal sidde helt til bagkanten. Det sikrer du ved at presse begge dele ned mod en plan plade.

7

Den tredje tværstiver (E) skal sidde på sidestykkernes forkant, så den vil flugte med oversiden af sokkel-fronten (J), som madrassens ene ende skal hvile på. Du sætter først de to støttelister (F) på siderne, derefter tværstiveren.

8

Sidste element i skabet er sokkelpladen (J), som du limer og skyder på sidestykkerne og den nederste tværstiver. Skabet er nu klar til at sætte op ad væggen, men det er bedst først at lade limen tørre, så samlingerne har fuld styrke.

02
Skabet sættes op 3 Trin

1

Skabet passes til, så det kan stå tæt på væggen. Meget ofte vil der være et fodpanel på den væg, hvor skabet skal stå, og så må du skære et hak forneden i bagkanten af sidestykkerne, så de passer ned omkring fodpanelet.

2

Nu rejser du skabet op mod væggen og stiller det helt tæt op ad den. Så klodser du det omhyggeligt op, til oversiden er vandret, og siderne står præcist i lod på alle ledder. Sokkelpladen, der bærer madrassen, skal understøttes.

3

Endelig gør du skabet godt fast i væggen med skruer og pløkke, hvis det er nødvendigt for at få et godt greb. Der skal mindst to skruer i hver af de to øverste tværstivere, så skabet ikke trækkes skævt, når madrassen slås ned.

03
Lågerne og benene 7 Trin

Når boksmadrassen klappes op i skabet, ser man direkte ind på undersiden, som kun alt for tydeligt ligner det, den er: undersiden af en boksmadras.

Den camouflerer vi med en plade - eller rettere to plader, for det er svært at skaffe så bred en plade - så den opslåede seng kommer til at ligne et par låger.

For at gøre skabet mindre massivt - og få mulighed for at skjule benene, der skal kunne slås ud i madrassens frie en-de - lader vi ikke de faste plader dække hele madrassens underside. Den yderste del dækkes af en lav låge, der svinger på hængsler på skabets overside.

1

Som underlag for de faste plader (K) på madrassens underside skal du have sat tre afstandslister (M) på tværs af boksens lamelbrædder. Men for at give de lister et holdepunkt yderst må du først sætte tre klodser (N) på boksens inderside.

2

De tre afstandslister (M) limes og dykkes fast til sengens lamelbrædder.

TIPS: Listerne bør være så tykke, at lågerne kommer til at svæve 1 cm over sengens ramme. Så bliver der ventilation - og plads til et elastik lagen neden om hjørnerne.

3

Madrassen løftes ind i skabet og klodses op, så den står i midten og 5 cm fra toppen. Giv de tre afstands-lister (M) en stribe lim på oversiden, og skyd lågerne (K) fast, så de flugter med skabets ydersider (A).

4

Lågerne (K) skrues på soklen (J) med to stykker klaverhængsel (R). Hængslerne skrues på med 3 x 15 mm skruer. Du skal være omhyggelig med, at de lange hængsler flugter helt præcist. Prøv at vippe boksen, før alle skruerne sættes i.

5

Toplågen (L) skal svinge op fra toppladen (B) ved hjælp af 3-4 såkaldte skjulte hængsler med fjeder (S). De skrues først i lågen, men tag først mål, så du får sat hængslerne så langt nede på lågen, at den dækker kanten af toppladen.

6

Fjederhængslerne skrues i lågen på dens bagside - skruerne vælger du afhængigt af hængslet så lange, som de kan være uden at gå gennem den 16 mm tykke plade.

7

I fodenden sætter du to ben (U). Ofte følger der ben med madrassen, og hvis de kan dreje over den bolt, de sidder på, og støttes med et såkaldt skære-hængsel (V), kan du hurtigt slå benene op i madrassen, når den gemmes væk.

04
Pyntelister og greb 3 Trin

Nu er skabet i princippet klar til brug. Men de store glatte flader giver skabet et temmelig massivt udtryk, som vi har valgt at bryde med pyntelister, så der tegner sig fire “låger” på skabets forside - sokkelfronten, de to faste plader på madrassens underside og skabets eneste rigtige låge, toplågen.

Ud over at få skabet til at virke lettere skjuler listerne samlingen mellem de to store låger og de lange klaverhængsler.

Og så vil de fleste jo nok vælge at male skabet. Som vanligt er grundprincippet at slibe, grunde, spartle (hvis det er nødvendigt), grundmale og slutmale med lette mellemslibninger.

1

Pyntelisterne (P) skæres til, efterhånden som du har brug for dem. Det pæneste er at skære hjørnerne i smig. Det kan gøres med en fintandet sav i en skærekasse - men det er meget lettere, hvis du har en kap/geringssav ved hånden.

2

Listerne limes og dykkes fast - husk at få sat kortere stifter i pistolen. Pas på ved soklen, at listerne ikke hindrer sengen i at klappe ned. Og hvis du ikke vil se på mdf-pladerne, er det nu blevet tid at male skabet i den kulør, du ønsker.

3

Et eller to greb (T) skrues i toplågen, efter at den er malet - så maler du ikke ind på metallet. Og så er skabssengen klar til at forvandle stuen til soveværelse om natten og soveværelset til stue om dagen.

Materialer

Skabets faste del

19 mm mdf-plade:
• 2 sidestykker (A) a 30 x 225 cm
• 1 topplade (B), 30 x 146,2 cm

21 x 190 mm høvlet fyr:
• 2 tværstivere (G og H) a 146,2 cm

21 x 42 mm høvlet fyr:
• 2 hjørneforstærkninger (C) a 27,9 cm
• 2 hjørneforstærkninger (D) a 19 cm
• 1 tværstiver (E) til soklen, 146,2 cm
• 2 støttelister (F) ved sokkel a 27,9 cm

Lågerne og soklen

16 mm mdf-plade:
• 1 sokkelfront (J), 20 x 150 cm
• 2 låger (K) til boksens underside a 75 x 175 cm
• 1 toplåge (L), 30 x 150 cm

21 x 42 mm høvlet fyr:
• 3 afstandslister (M) a 175 cm
• 3 støtteklodser (N)
9 x 56 mm høvlet fyr:
• Pyntelister (P) til låger, i alt cirka 16 m

Desuden:
• 2 klaverhængsler (R) a 75 cm
• 3 fj ederhængsler (S)
• 2 greb (T) til toplågen
• 2 ben (U) med vingeskruer, cirka 30 cm lange
• Evt. 2 skærehængsler (V) til benene

Specialværktøj

• Rundsav (hvis du skærer pladen op)
• Dykkerpistol til trykluft
• Geringssav (evt.)
• Overfræser (evt.)

Tidsforbrug

1-2 dage ekskl. malerarbejdet

Pris

Ca. 1200 kroner + boksmadras

Sværhedsgrad

Skabet er let at bygge, men du skal være omhyggelig og skære pladerne præcist ud.

Tegning

Boksen bestemmer

De fleste af målene på tegningen her afhænger af den boksmadras, skabet bygges til. Her er madrassen 200 cm lang, 140 cm bred og 23,5 cm høj. Skabet skal være mindst 10 cm bredere, og skabets åbning skal være mindst 5 cm længere, for at madrassen har plads til at svinge ind på plads.

Boksen bestemmer

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du dykkerpistolen

I videoen her lærer du om dykkerpistolens funktioner og indstillingsmuligheder. Pistolen er en stor hjælp til en lang række opgaver, hvor du gerne vil sømme hurtigt og med en hånd fri til at holde på emnet, fx ved montering af fodpaneler, gerigter, skyggelister, forskallingsbrædder og udhængsbrædder.

Video

TIPS: Bor vinkelret ind i væggen

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du kap-geringssaven

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger saven, så du får fuld udnyttelse af den. Kapsaven er genial, når du skal save mange ens, korte snit på tværs af brædder og reglar. Du kan både save lige, vinklede og tiltede snit i bl.a. træ, metal, fibercement og laminat - gennemgående eller i præcis den dybde, du ønsker.

Video

TEKNIK: Maling af træværk

Slibning sikrer god vedhæftning og flot finish

Video

TIPS: Luk for varmen når du maler

Video

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Senge