Byg selv et lækkert garderobeskab

At få professionelle til at lave et skræddersyet indbygningsskab kan sagtens koste 10.000 kroner. Hvis du har en smule håndværkersnilde og mod på at prøve selv, kan du gøre det for det halve. Vi viser, hvordan du selv bygger et garderobeskab.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
4 dage
Pris
5.000 kroner

Intro

Det er ikke den letteste opgave. Det kræver en stor grad af præcision og omhyggelighed, og det tager også en del tid. Men hvis du har mod på at bygge dit eget garderobeskab, kan du altså spare rigtig, rigtig mange penge. Du får desuden et skab, som du selv designer og gør til dit helt eget projekt. Det er bare om at komme i gang!

Få pladerne savet til

Det letteste er at bygge skabet af mdf-plader, som du kan købe i et hvilket som helst byggemarked. De fleste byggemarkeder kan også save pladerne til for dig i de rette mål, og det kan som regel godt svare sig at lade dem om den opgave. Alternativt kan du også gøre det selv, hvis du har grejet til det.

Når du designer dit eget skab, vil du måske vælge en variant med skydelåger, da det kræver mindre plads at gå i skabet, end hvis det er med låger, der åbner udad. Til skydelågerne skal du selvfølgelig have et skinnesystem med hjul, som kan købes i større byggemarkeder.

Tilpas skabet til rummet

Det fede ved selv at bygge et garderobeskab er selvfølgelig, at du får et skab, som passer fuldstændig perfekt til det rum, det skal stå i. Men det kræver også, at du arbejder på rummets præmisser. Det gælder især for gulvet, som måske ikke er helt plant. Det skal du tænke over i dit design, når du laver en sokkel, som skabet skal hvile på. Hvis du har skæve vægge i rummet, skal skabet selvfølgelig også saves til efter det. Der kommer en dyksav med en føringsskinne virkelig også til sin ret, selvom du også bruge en rundsav og et land.

Du bestemmer!

Det bedste ved at lave sit eget garderobeskab er naturligvis, at det er dig, der bestemmer, hvordan det skal se ud. Hvordan det skal males, hvor mange hylder, der skal være, og så videre.

Vejledning

01
Sider og hylder 8 Trin

1

Alle pladerne kan du få i dit lokale byggemarked til at skære ud på mål. Du kan naturligvis også klare det selv, men medmindre du kan skaffe de hele plader særligt billigt, kan det sjældent svare sig.

2

Sider, top og bund limes først på de kanter, der skal stødes sammen, og dernæst skrues det hele sammen med selvskærende, undersænkende skruer. Er skruerne ikke selvskærende, skal du bore for, så pladerne ikke flækker.

3

Hele rammen, som du nu har samlet, skal justeres i vinkel. Du kan bruge en stor vinkel som her eller kontrollere krydsmålene fra hjørne til hjørne.

4

Hyldernes forkanter skal rundes, så de meget skarpe kanter forsvinder. Det kan klares med slibepapir, men en overfræser med et rundingsjern kan gøre det både rundere og pænere.

5

På rammens sider skal der streges op til hyldernes placering. Streg tilsvarende op på rammens inderside. Antallet af hylder og afstanden imellem dem afhænger alene af dit behov.

6

Skru hylderne fast med to 4,0 x 50 mm skruer i hver hylde. Opstregningen på begge sider af pladen sikrer, at du rammer rigtigt.

7

Bagklædningen stiftes på. Små dykkere (2,5 x 30 mm) stiftes i med cirka 10 cm’s mellemrum. VIGTIGT! Kontroller først, at rammen stadig er i vinkel.

8

De synlige sider spartles, så skruehullerne bliver skjult, når skabet bliver malet og samlet med de øvrige.

02
Ved skæve vægge 3 Trin

1

Skæve vægge og hjørner er intet problem. Du kan sagtens skære hjørneskabet til, så det kommer til at passe. Det er nemmest med en rundsav, der kan køre på en skinne, men en almindelig rundsav og et land kan også gøre det.

2

To snit på langs, et på tværs. Så har du skåret hjørnet af og har to lange anlægsflader skåret i 45 grader. Her skærer vi 14 cm af, men det tilpasser du naturligvis til dit aktuelle behov.

3

Luk hullet med et stykke plade. Om du bruger 19 mm eller 6 mm, er ligegyldigt. Skru eller stift det fast.

03
På skæve gulve 2 Trin

Hvis dit gulv er fuldkomment plant, behøver du ikke at stille skabet på en sokkel. Men hvis du synes, det ser pænere ud, kan du naturligvis gøre det alligevel. Og har du et skævt gulv, er der ingen vej udenom.

Soklen sikrer, at du har et plant fundament at stille skabet på. Derfor er det alfa og omega, at du får bygget soklen, så den er i vater. Er den ikke det, kommer dit skab til at stå skævt.

Gulvets højeste punkt er dit udgangspunkt, og herfra kan du så klodse soklen op, indtil den er i vater på begge ledder.

1

Mellem to vanger skruer du afstandsstykkerne fast. De er 50 cm lange, så soklens front bliver trukket et stykke ind under skabet. Afstanden mellem afstandsstykkerne er 60 cm.

2

Soklen skrues fast i gulvet, når du er sikker på, at den er i vater. Du kan som her bruge små byggevinkler.

04
Skydedøre 5 Trin

Skydedøre sparer plads. Du behøver ikke spekulere på, hvor langt der er hen til fx en seng, for dørene åbner jo ikke ud i rummet. Til gengæld kræver de et skinnesystem, som er noget dyrere end hængsler til traditionelle døre.

Skinner og tilhørende hjul mv. kan du købe via velassorterede værktøjs- og beslaghandlere, fx professionelle byggemarkeder. Eller du kan bestille det hjem via din lokale tømmerhandel.

Endelig kan du undersøge, hvad det koster at købe delene i en møbelforretning, hvor skinnerne selvfølgelig hører til præfabrikerede skabe. Men måske er du så heldig, at de passer til dine skabsmål.

1

Den øverste skinne skrues fast i toppen af skabet. Heri skal hjulene, der er monteret på lågerne, køre.

2

Styreskinnen forneden skrues fast. Den skal ikke bære lågerne, blot styre dem, så de bliver, hvor de skal.

3

I underkanten af alle lågerne skal der fræses et spor (en not), som styreskinnen kan passe ind i. Sæt et 6 mm notfræsejern i overfræseren, og lav noten nogle millimeter dybere, end skinnens fer er høj.

4

Hjulene monteres på lågerne, og her har vi valgt at fræse små kopper ind i lågerne som greb. Du kan også vælge blot at fræse et greb i selve lågen.

5

Det færdige skab er pyntet med dæklister, som skjuler skinnesystemet og de lidt rå mdf-kanter. Nu har du et skab, der passer nøjagtigt på dine mål, uden at det har kostet dig en formue.

Materialer

22 mm mdf:

  • Sokkel

19 mm mdf:

  • Sider, hylder og låger

6 mm mdf:

  • Bagklædning
  • Dæklister

Desuden:

  • Skinnesystem til låger
  • 4,0 x 50 mm skruer
  • Snedkerlim
  • 2,5 x 30 mm dykkere
  • Grunder og maling
  • Snedkerspartelmasse

Specialværktøj

  • Overfræser

Tidsforbrug

Det viste skab tog 3-4 dage at bygge inklusive maling.

Pris

Cirka 5000 kroner for det viste projekt.

Sværhedsgrad

Ikke for nybegyndere, men hvis du er omhyggelig, er det en overkommelig opgave.

Tegning

Skru de færdige dele sammen

Skabsvæggen her består af flere enkeltskabe. Du bygger skabene enkeltvis, hvorefter du skruer dem sammen, enten med selvskærende skruer eller særlige samleskruer.

Skru de færdige dele sammen

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du overfræseren

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger overfræseren til lave perfekt finish, når du arbejder med træ. Der findes et utal af forskellige fræsejern, så du kan lave alt fra flotte profilerede forkanter til noter til skjulte pladesamlinger og udfræsninger til hængsler. Vi gennemgår de forskellige typer fræsejern og viser, hvordan du bruger dem.

Video

TIPS:Præcis opmåling med tre kontrolpunkter

Video

TIPS: Luk for varmen når du maler

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du rundsaven

I videoen her lærer du alt om om rundsavens muligheder, klinger og funktioner. Rundsaven er bomstærk og kan med den rigtige indstilling klare alt fra grove til helt fine snit - både lige og forskellige vinkler. Og med den rigtige klinge kan du bruge saven i både træ, metal, gasbeton og kunststof.

Video

Tips & Tricks

Byg en flot front til soklen

Har du et meget ujævnt gulv, kan det være en pæn løsning at lave en front til soklen, som følger gulvets ujævnheder.

Lågerne kører på skinner

Skinnesystemer til skydelåger kan se lidt forskellige ud, men i hovedtræk fungerer de som vist på tegningerne her.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Skabe