Bordplade med olie

Er din bordplade af træ, skal du jævnligt give den olie.

Ridser, pletter, skrammer og hakker. Det er prisen for at have et køkkenbord i naturmaterialer. Skaderne er uundgåelige, men du kan gøre meget for at beskytte din bordplade bedst muligt. Og så må du med jævne mellemrum rense ned og behandle forfra.

Bordplade af træ

Beskyttelse: Køkkenbordsolie er den bedste løsning, når du vil beskytte er træbordplade bedst muligt mod vand og spildte mad- og drikkevarer. Den nyindkøbte bordplade skal slibes let, tørres af og påføres olien, gerne ad flere gange. Træet skal mættes, og du skal huske at oliere undersiden også, så bordpladen ikke slår sig.

Når skaden er sket: Den trætte, plettede og vandskadede træbordplade skal slibes godt ned med en excentersliber eller en båndsliber. Herefter skal du oliere ligesom du gjorde, da pladen var ny. Sørg for at gentage behandlingen 1-2 gange om året.

Bordplade af sten eller beton

Beskyttelse: Den nye bordplade skal behandles med stenolie (natursten) eller bivoks (natursten og beton). En mættet bordplade vil være bedre til at afvise fedt og snavs.

Når skaden er sket: Du kan købe specielle plejemidler og pletfjernemidler til sten- og betonbordplader. Jo oftere du sørger for at fjerne pletter og genbehandle med olie eller voks, desto pænere kan du holde dit køkkenbord.

Bordplade af stål

Beskyttelse: Specialprodukter, der ofte har navne som ”metalpolish” eller lignende, kan lægge en hinde, der gør fedtfingre mv. mindre synlige. Men ellers er der ikke så meget, der kan beskytte stålpladen.

Når skaden er sket: Er pladen meget grim og ridset, kan du rense den af med et rengøringsmiddel og slibe med en excentersliber med vådslibeskiver korn 600. Med polerskiver til excentersliberen kan du få pladen til at skinne igen. Egentlige hakker er lidt sværere at redde, men du kan prøve med smeltet loddetin, der dryppes ned i hakket ved hjælp af en loddekolbe.

De dyre køkkenborde er IKKE pengene værd