Køkkenlåger

Hænger lågerne eller skufferne skævt? Er hængslerne gået i stykker? Trænger lågerne til nye farver og nye greb? Eller vil du bygge dem selv helt fra bunden? Her på siden får du vejledning og inspiration til alle opgaver, der handler om køkkenlåger og skuffer.

  Køkkenlåger

  Udseendet på dine køkkenlåger er ret afgørende for, hvordan dit køkken opfattes. Gamle køkkenlåger får dit køkken til at virke gammeldags, mens nye køkkenlåger gør dit køkken mere moderne. Ligesom mørke køkkenlåger kan få dit køkken til at virke dystert og mindre, end det er, mens lyse låger typisk får dit køkken til at virke større.
  Ved at ændre på køkkenlågernes udseende kan du lave en afgørende forandring på hele dit køkken.

  Maling af køkkenlåger

  Du kommer fx rigtig langt med maling af køkkenlåger. Det er en oplagt løsning, hvis du har et ældre, velfungerende køkken, hvor du bare ikke bryder dig om lågerne. Det kan fx være laminatlåger i en umoderne farve, eller trælåger, hvor du godt kunne tænke dig en bestemt farve.

  Det er en overkommelig opgave at male køkkenlågerne - med et hurtigt og markant resultat, der næsten kan føles som et nyt køkken.

  Hvis du selv maler køkkenlågerne, skal du være omhyggelig med at rengøre fladerne og slibe underlaget, inden du maler. Vælg en rulle, når du skal male køkkenlåger, da det giver det mest ensartede resultat.

  Du kan også vælge at få dine køkkenlåger sprøjtelakeret hos en professionel. Det er selvfølgelig en dyrere, mere besværlig løsning. Til gengæld er resultatet også super flot - som et nyt køkken.

  Udskiftning af køkkenlåger

  Du kan selvfølgelig også vælge at købe helt nye køkkenlåger. Køkkenelementer har typisk standardmål, så de nye låger vil kunne passe til selve køkkenelementerne, som blot bliver stående. Kun køkkenlågerne skiftes.

  Vælger du nye køkkenlåger fra den samme producent, vil du med stor sandsynlighed kunne bibeholde beslagene til køkkenlågerne, så det kun er selv køkkenlågerne, der skiftes, hvilket gør det hele nemmere.

  Når du sætter nye køkkenlåger op, skal du sørge for, at de kommer til at sidde helt lige. Så vær omhyggelig med køkkenlågernes placering i beslagene, som du skal stramme godt, når køkkenlågen sidder rigtigt.

  Greb til køkkenlågerne

  Nye køkkenlåger kræver også, at du tager stilling til, hvilken type greb lågerne skal have. Grebene bidrager også til køkkenlågernes udseende og er med til at give dem karakter.

  Du kan fx vælge et helt enkelt knop-greb, der findes i mange varianter fx træ, metal, porcelæn. Du kan også vælge et håndtag i rustfrit stål - i en enkelt klassisk facon eller måske et med lidt krummelurer. Eller hvad med en moderne læderstrop som greb? På nettet kan du finde masser af inspiration til nye greb til køkkenlågerne.

  Når du skal sætte nye greb på dine køkkenlåger, skal du være omhyggelig med at placere dem præcist, så grebene sidder med samme afstand til kanterne på alle låger.

  Det kan du sikre dig ved at lave en boreskabelon. Her finder du først ud af, hvilken afstand til kanterne, der er pænest og overfører disse mål til en stump træplade, hvor du borer hullerne i den ønskede afstand. Når du borer efter skabelonen på alle køkkenlågerne, kommer grebene til at sidde præcist det samme sted.

  Se, hvordan du placerer køkkengrebene i denne video: Sådan placerer du køkkengreb