Sådan støber du gulvvarme i beton

Ved støbning af gulv med gulvvarme skal opbygningen være i orden. Vi starter med isoleringsplader, forsætter med armering og varmeslanger og afslutter med et afrettet betonlag.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
Pris
45.000 kroner

Intro

Gulvvarme i beton

Hvis du går rundt og synes, der er fodkoldt i huset, kan det være, du skal have lagt gulvvarme. Det er ikke det mindste eller letteste projekt, du kan kaste dig ud i, men det er hele besværet værd, når du aldrig mere skal fryse fødderne.

Hvordan laver man gulvvarme i beton?

Hvor nemt støbning af gulv med gulvvarme er, afhænger helt af gulvet og rummet, du skal arbejde i. Hvis du skal brække et betongulv op, skal du være forberedt på hårdt arbejde – og her skal der tungt værktøj til - såsom en solid nedbrydningshammer til at brække gulvet i småstykker. Du kan også fræse slangen ned i dit nuværende gulv med en rillefræser. Begge maskiner kan lejes i de fleste byggemarkeder.

Pas på ryggen

Når de mange kilo betongulv skal ud fra rummet, hvor du har brækket gulvet op, kan du lynhurtigt slide din krop op, hvor du skal slæbe brokkerne ud. Derfor bør du igen svinge forbi byggemarkedet og leje et transportbånd for cirka 250 kroner per døgn. Det sparer dig for oceaner og opslidende arbejde.

Forbered underlaget inden du støber gulv med gulvvarme

Ved støbning af gulv med gulvvarme er det vigtigt, du får lavet et godt og solidt underlag, inden du støber selve gulvet. Det kan du få ved for eksempel at lægge et solidt lag nøddesten. Oven på dem lægger du så isoleringsplader, 100 mm, inden du lægger armeringsjern oven på.

LÆS OGSÅ: Støb selv gulvet i badeværelset

Slangerne lægges ud

Nu er det tid til at lægge selve varmerørene ud på armeringsjernet. Her er det vigtigt, at rørene ligger på den rigtige måde, så varmen bliver optimalt fordelt i rummet. Spørg en vvs’er, hvis du er i tvivl. Hvis du kan anskaffe en såkaldt bindemaskine, gør det opgaven med at binde slangerne til armeringsjernet langt lettere, men ellers kan det gøres med strips.

LÆS OGSÅ: El-gulvvarme eller vandbåren gulvvarme?

Vejledning

01
Hvis gulvet skal op 2 Trin

Udgangspunktet for denne byggesag var lidt usædvanligt: en fugtskadet dræn, hvorfor hele gulvet skulle brækkes op. Så var der ikke langt til tanken om at lægge gulvvarme, når der nu alligevel skulle støbes forfra.

Men bortset fra opbrydningen af kældergulvet er opskriften på, hvordan du lægger gulvvarme i beton, den samme - uanset om du har et betongulv, du vælger at brække op, eller blot støber et helt nyt gulv i badeværelset, tilbygningen, dagligstuen, køkkenet eller kælderen.

Isoleringen nedadtil er alfa og omega denne sammenhæng. Blot at lægge varmeslanger oven på et betonlag ville føre til masser af varme- og energispild, samtidig med at komforten ville blive langt mindre. Derfor er vandbåren gulvvarme da også mest oplagt, når man støber forfra. At begynde at brække et eksisterende gulv op, alene for at lægge varme er en voldsomt stor opgave. Men skulle du få lyst, så er opskriften på, hvordan du efterfølgende isolerer og lægger ned, den samme.

Skulle du stå i samme situation som os og have brug for at brække et betongulv op, er der et par vigtige forholdsregler, du skal være opmærksom på:

For det første skal du skære gulvet fri af væggene. Lej en murrillefræser, så går det let, og du sikrer, at du ikke senere graver så tæt på murene, at de sætter sig og revner. Fræs 10-12 cm fra væggene.

Når du bryder betonen op, så lad være med at forsøge dig med mindre end den viste 16 kilo tunge kangohammer. Vi prøvede med en mindre model på 7 kilo, men vi havde stået der endnu, hvis vi ikke havde skiftet den ud med en større model.

Gulvvarme beton: Hug betonen af i små stykker 1

Hug betonen af i små stykker - du kan alligevel ikke skovle ret store stykker. Start først kangohammeren, når du har fræset en rille hele vejen rundt 10-12 centimeter fra væggene.

Gulvvarme beton: Spar dig selv for unødigt slid 2

Spar dig selv for unødigt slid. Et transportbånd som dette kan lejes for virka 250 kroner pr. døgn og sparer dig mange ture med fyldte spande.

02
Det rette grundlag 5 Trin

Uanset om du har brækket et gammelt gulv op, eller du støber helt forfra, skal du starte med et såkaldt kapillarbrydende lag, der skal sikre, at fugten fra jorden ikke stiger op og ender i gulvet. Vi har brugt nøddesten. Minimumstykkelsen på dette lag er 15 centimeter.

Oven på nøddestenene lægger vi flamingopladerne (Sundolitt-plader), fugtspærre og armeringsnet.

Hvis du renoverer et gammelt gulv, må du se, hvor meget isolering du kan få plads til - i et nyt gulv er minimumskravet isolering svarende til 300 mm rockwool. Spørg forhandleren af isoleringen.

Gulvvarme beton: Nøddestenene er første lag 1

Nøddestenene er første lag. Her er der plads til et lag på 15 cm - bygger du nyt, skal du undersøge, hvilke isoleringskrav der stilles til dit gulv.

Gulvvarme beton: Nøddestenene skal planeres og stampes let med skovlen 2

Nøddestenene skal planeres og stampes let med skovlen. Det er en fordel at vibrere med pladevibrator, men her ville det let kunne ødelægge gulvets underliggende drænslanger.

Gulvvarme beton: Så skal der isoleres 3

Så skal der isoleres - her med Sundolitt-plader i 100 mm. Pladerne lægges i forbandt, altså forskudt, oven på stenene, altså det kapillarbrydende lag.

Gulvvarme beton: Afstandsfødderne skal hæve armeringsnettet 4

Afstandsfødderne skal hæve armeringsnettet over flamingo-pladerne. De kan vende to veje - så sørg for at gøre det rigtigt. Det er lettest, hvis nettet står op ad en væg.

Gulvvarme beton: Det 6 mm tykke armeringsnet kan klippes over med en boltsaks 5

Det 6 mm tykke armeringsnet kan klippes over med en boltsaks eller skæres over med en vinkelsliber, når det skal tilpasses til gulvarealet.

03
Rørene lægges ud 5 Trin

Nu er gulvet klar til de slanger, der skal føre det varme vand rundt under gulvet og sikre behagelig varme.

Rørene kan føres i forskellige mønstre, alt afhængigt af rummets størrelse og den ønskede effekt. Producenter af gulvvarmesystemer og isolering (fx Sundolitt) har eksempler på internettet.

Vi rådførte os med en vvs’er, inden vi lagde slangerne ud, for at sikre, at alt blev udført korrekt. Kender du en vvs’er, så prøv, om du kan låne en armeringsbinder, der lynhurtigt sætter bindere omkring slanger og armeringsnet. Ellers må du bruge kabelstrips pr. håndkraft til at holde slangerne fast til nettet.

Gulvvarme beton: Det er en fordel at være to 1

Det er en fordel at være to om at styre og bøje varmeslangerne. Her giver vvs’eren en hjælpende hånd.

Gulvvarme beton: En kabelbinder er lynhurtig 2

En kabelbinder er lynhurtig, når slangerne skal sættes fast til armeringsnettet i det ønskede mønster. Men du kan fint nøjes med kabelstrips.

Gulvvarme beton: Hvis gulvvarmen skal dække flere rum 3

Hvis gulvvarmen skal dække flere rum, og ind- og udløbsslangerne derfor skal føres videre til et andet lokale, skal de isoleres undervejs.

Gulvvarme beton: Hvis armeringsnettet bukker op 4

Hvis armeringsnettet bukker op, kan du klippe en lille bøjle ud af nettet og stikke det ned i flamingopladen, så nettet holdes nede.

Gulvvarme beton: Kanten på det eksisterende gulv 5

Kanten på det eksisterende gulv bliver penslet med betonbinder, så det nye betongulv får en god vedhæftning.

04
Støbning af gulv med gulvvarme 7 Trin

Da betongulvet skulle støbes oven på isolering og varmeslanger, var det igen en stor fordel at have et elektrisk transportbånd, der kunne sende betonen ind i huset, hvor den var lige til at fordele.

Når betonen skal rettes af, kan du sagtens bruge den velkendte metode med ledere i træ eller metal, som du lægger ned i det niveau, gulvet skal have, og trækker af efter.

Du kan også gøre, som vi gør her, og lave lederen af selve betonen ved at skubbe den op til en “ryg” i det ønskede gulvniveau og trække forsigtigt af efter den. Fordelen er, at du ikke efterfølgende skal fylde huller ud.

Støbning af gulv med gulvvarme: Transportbåndet kører 1

Transportbåndet kører, og den færdigblandede beton kan sendes ind i huset i en fart.

Støbning af gulv med gulvvarme: Betonen er blandet ad to omgange 2

Betonen er blandet ad to omgange. Blandingsforholdet er 3 dele grus til en del cement, først med 0-8 støbegrus i et 6 cm lag i bunden og så 4-5 cm top med 0-4 grus. Du skal bruge en tvangsblander.

Støbning af gulv med gulvvarme: Den grove 0-8 blanding masseres godt ned 3

Den grove 0-8 blanding masseres godt ned imellem armeringsjern og varmeslanger med en stiv kost. Det giver en ru overflade, som sikrer en god vedhæftning for næste lag.

Støbning af gulv med gulvvarme: Lederen til at rette betonen af efter laver vi i selve 4

Lederen til at rette betonen af efter laver vi i selve betonen. Ud fra det eksisterende gulv (eller det valgte niveau) bygger vi en forhøjning, som vi kan føre retskinnen efter.

Støbning af gulv med gulvvarme: Lederen bliver glattet med et pudsebræt 5

Lederen bliver glattet med et pudsebræt. For at kunne arbejde på gulvet lægger vi en træplade oven på det første lag våde beton, mens andet lag rettes til. Så er det let at komme til.

Støbning af gulv med gulvvarme: Når du skal trække af med retskinnen 6

Når du skal trække af med retskinnen, skal du køre den fra side til side og stille og roligt arbejde dig frem. Det er meget vigtigt, du ikke får arbejdet dig ned i lederen, der jo ikke er tør endnu.

Støbning af gulv med gulvvarme: Når du har trukket af, pudser du først med et pudsebræt 7

Når du har trukket af, pudser du først med et pudsebræt og glitter det til sidst med en “amerikaner”, så det bliver helt glat. “Amerikaneren” har runde hjørner (se foto på modstående side).

Materialer

Isolering:

 • Nøddesten
 • Sundolitt isoleringsplader

Armering:

 • 6 mm armeringsnet (rionet)

Gulvvarme:

 • Gulvvarmeslanger og muff er
 • Kabelstrips

Betonlag:

 • Blanding med 0-8 grus
 • Blanding med 0-4 grus
 • Betonbinder

Specialværktøj

 • Tvangsblander
 • Pudsebræt
 • “Amerikaner”
 • Transportbånd
 • Kangohammer

Tidsforbrug

Individuelt – husk, at betonen skal tørre min. 20 dage, inden du kan lægge gulv på.

Pris

Ca. 45.000 kroner for 80 kvm.(heraf 28.000 til vvs- og el-installatør)

Sværhedsgrad

Store dele af det manuelle arbejde er ukompliceret (men hårdt), men de tekniske detaljer og afretningen af betonen kræver erfaring.

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du nedbrydningshammeren

I videoen her lærer du alt om nedbrydningshammerens indstillingsmuligheder og tilbehør. Med den rigtige slags hammer eller mejsel monteret på hammeren, får du masser af power til nedbrydningsarbejdet, uanset om du skal fjerne fundament, beton, murværk eller asfalt

TIPS: Undgå ætsningsskader

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

  Andre læser lige nu ...