Betonsten og fliser

Vi lægger sten og fliser på gange, stier, terrasser og i indkørsler. Og vi gør det med god grund. De er nemme at lægge, de er forholdsvis billige, og de danner en plan og stærk overflade, der er nem at holde ren. Her viser vi, de forskellige muligheder du har at vælge mellem og forklarer, hvordan de kan bruges.

STEN PÅ STEN: Når først underlaget er på plads, er det nemt og hurtigt at lægge både fliser og sten.

HVAD BRUGES BETONSTEN OG FLISER TIL?

INDKØRSLER OG HAVEGANGE
Både sten og fliser af beton bruges ofte i indkørsler, på havegange og stier. I de senere år er det også blevet almindeligt at kombinere græs og beton i indkørsler.

TERRASSER OG TRAPPER
Den lige og faste overflade er en vigtig grund til, at vi lægger sten og fliser på terrasser og trapper. Og udvalget er så stort, at der er noget for enhver smag.

STØTTEMURE OG HØJBEDE
Støttemure og højbede kan bygges med store elementer, men de fleste vælger efterhånden at bygge havemure med kantsten eller -blokke af beton.

HVORDAN ARBEJDER DU MED BETONSTEN OG FLISER?

Både betonsten og betonfliser er nemme at lægge, hvis bunden er lavet korrekt. Bunden har afgørende indflydelse på, om dine sten og fliser bliver ved med at ligge lige.

Bunden skal være fast (vibreret) og plan, inden du fordeler det sidste lag af læggegrus. Dette lag bør kun være 2-3 cm tykt og skal ikke vibreres, men blot trækkes af med retskinne eller trækbræt.

Læs om belægningssten

Sten og mindre fliser kan klippes på mål med en fliseklipper. Den efterlader en lidt ujævn kant. Skal kanten være helt lige, kan du bruge en vinkelsliber med diamantskæreskive.

Vil du lægge sten i buer eller cirkler, er det nemmest at slå en pæl i gruset i cirklens centrum og bruge en snor til at kontrollere, at stenene ligger rigtigt.

VIGTIGT OM BETONSTEN!

Når du er færdig med at lægge betonsten, bør du altid køre dem over med en pladevibrator. Belægningen bliver mere plan, og vibrationerne får gruset til at trænge op nedefra og ”låse” fugerne.

SÆRLIGT VED BETONSTEN

Betonsten med ru kanter er et salgshit. Stenene fremstilles som alle andre betonsten, men når betonen er hærdet, fyldes stenene i gigantiske tromler. Her forsvinder betonens skarpe, lige kanter. Og stenene får den ru overflade, vi opfatter som patina.

BETONSTEN
Støbte betonsten fås i mange farver og former – fx i s-form eller kvadratiske. De mest solgte er ”herregårdssten” med ru kanter. Stenens tykkelse afgør, hvor tung trafik stenen kan klare.

BETONFLISER
Betonfliser fås i mange størrelser, der ofte kan kombineres i mønstre. De fleste har en støbt ”knast” på siden, der sikrer, at bliver plads til en tynd fuge mellem fliserne. De mest almindelige tykkelser er 5-6 cm.

COATEDE BETONFLISER
Overfladen på coatede betonfliser er behandlet, så flisen ikke optager så meget vand, og alger har sværere ved at sidde fast. Overfladen kan ligne fx granit eller sandsten, men fliserne er vinterhårdføre.

KANTSTEN
Til at stabilisere kanten af belægningen kan du få kantsten af natursten eller støbt beton. Støbte kantsten bruges også til at bygge højere kanter på fx et højbed eller en støttemur.

STØB SELV-FLISER
Du kan selv støbe dine fliser af cement og grus i forholdet 1:3. Store fliser bør du støbe på stedet, og det kan være nødvendigt at bruge armeringsjern. Betonen kan farves, når du blander den.

GRÆSARMERING
En særlig afart af betonfliser er armerede græssten. De er støbt med huller, der kan gro græs i – og som regnvand kan løbe gennem. Armerede græssten er meget velegnede til at ligge i indkørsler.

AFLØB
Skal du lede regnvand væk fra huset, kan du bruge færdigstøbte betonsten til at lave en rende. Der findes færdige rendesten, men du kan også bruge kantblokke og almindelige betonsten.

DIMENSIONER PÅ BETONSTEN OG FLISER

Støbte betonfliser er typisk 5-6 cm tykke og fås i mange størrelser – fx:

 • 25 x 25 cm
 • 30 x 30 cm
 • 40 x 40 cm
 • 50 x 50 cm
 • 20 x 40 cm
 • 25 x 50 cm
 • 30 x 60 cm

Støbte betonsten er typisk 5,5 eller 7 cm tykke. Kantsten er typisk 14 cm tykke. Stenene fås i mange størrelser. De mest almindelige er:

 • 14 x 14 cm
 • 14 x 21 cm
 • 28 x 28 cm

  Andre læser lige nu ...

  Mere fra kategorien Belægningssten