Intro
Vejledning
01
Ventilation
5
Trin
Ventilationsspalten langs med tagfoden må du aldrig blokere. Her bruger vi et system af vindafledningsplader, der sørger for, at luften cirkulerer frit ind på loftsrummet. De kan købes i flere bredder, så de passer til dine spær. Bruger du ikke dette system, skal du sikre dig, at dine isoleringsbatts ikke kan blive skubbet hen foran luftspalten.
Et par centimeters luft mellem undertaget eller taget og vindaflederen er nok. Supplér evt. med ventiler ud til det fri i gavlene, så er du på den sikre side.
Bøj vindafledningspladen - først den øverste kant, så den danner en trekant, herefter de langsgående kanter. Nu passer bredden på pappet præcist mellem to spær.
Bøj det nederste stykke af pappet. Mål afstanden fra remmen til cirka 20 mm under tagets underside for at finde punktet. TIPS: Det er nemmere at bøje dem, inden du kravler op på loftet.
Søm vindaflederen fast med tagpapsøm nederst på remmen. Tjek, at den bukker det rigtige sted, så du får cirka 20 mm luft mellem vindafleder og undertag.
Hæft vindaflederen fast til spærene med en hæftepistol langs begge kanter. Der skal være minimum 10 cm fra vindafle-deren til den nye isolerings overside.
02
Gangbro
7
Trin
Gangbroen er vigtig, fordi vi gerne vil kunne færdes på loftet og bruge noget af gangbroen til opbevaring. Der må aldrig stå kasser eller andet og trykke på selve isoleringen.
På grund af den ekstra isolering, vi lægger på, må vi hæve gangbroen. Uanset om du allerede har en gangbro eller skal bygge en ny, er principperne de samme. Her sømmer vi brædderne sammen. Hvis du foretrækker at skrue, kan du gøre det i stedet.
Der skal være minimum 10 cm luft mellem gangbro og isolering. Med den ekstra isolering på 200 mm skal broens gangbrædder her sættes 300 mm oppe på spæret.
De bærende brædder (22 x 95 mm) skal sættes i vater. Indtil gangbroen er færdig, må du forsigtigt stå på spærene under isoleringen og på et bræt, der er lagt mellem to spær.
Skru eller søm brædderne fast. Sømmer du dem, skal du regne med minimum at bruge to søm (75 mm galvaniserede) i hver ende af brættet, for at det kan holde.
Sæt et lignende bræt (22 x 95 mm) på den anden side af spæret. Fortsæt på samme måde på alle spærene.
Søm selve gangbroen fast. Du kan fx lave den af rupløjede gulvbrædder med fer og not (22 x 95 mm). Feren og notens samlinger langs hele bræddernes længde gør dem stærkere end almindelige brædder.
Fer og not gør stærk. Brædderne med fer og not passer sammen og giver en stivere konstruktion end enkelte brædder.
03
Isolering
5
Trin
Den gamle isolering er tynd og ødelagt. Ofte vil det give mening helt at kassere den og starte på en frisk.
Her er den gamle isolering dog i fin stand, så vi lægger 200 mm ekstra isolering ovenpå. Vi har netop lagt en helt tæt dampspærre nedefra.
Sørg for at lægge de forskellige lag mineraluld i forbandt, altså med overlappende samlinger, så der ikke opstår sprækker i isoleringen.
Ryd op i isoleringen. Hullede og fladmaste isoleringsbatts skal kasseres. Her er den gamle isolering fin. Den skal blot lægges lidt på plads, og papiret skal tages af.
Isoleringen skal slutte helt tæt til vindaf-lederen af pap, så der ikke opstår sprækker, som kan mindske isoleringsværdien. Skær evt. skråt ind mod vindaflederen, hvis det er nødvendigt for at få det helt tæt.
Skær isoleringen til rundt om spær mv. Her er en rigtig isoleringskniv nemmest at skære med og alle pengene værd.
Læg begge lag på én gang, hvis du som her lægger flere lag. Så undgår du at skulle træde på det første lag isolering for at lægge det andet lag.
04
Isolering af rør
3
Trin
Rørføring på loftet udgør en særlig risiko. Indeholder de varm luft nede fra boligen, kan der opstå kondens på rørenes inderside, som kan løbe ned igen og forårsage skade.
Hvis rørene kan dækkes af den ekstra isolering, kan du blot skære lidt plads til dem på isoleringsbattets bagside. Løber de andre steder, må du pakke dem ind i rørskåle, der er lavet til netop dette formål.
Find alle uisolerede rør. Det her dur ikke: Et rør fra en centralstøvsuger vil indeholde varm luft, der kan kondensere ved mødet med det kolde rør på loftet.
Elektrikerrøret skal også isoleres. Varm luft stiger op nedefra og bliver til vand, når det møder den kolde luft på loftet, og så løber vandet ned. Der er risiko for kortslutning.
Materialer
Til isolering:
- Isoleringsbatts
- Vindafledere (fra Paroc)
Til gangbro:
- Brædder, 22 x 95 mm
- Brædder m. fer og not (rupløjede)
- Galvaniserede søm
Specialværktøj
- Isoleringskniv
Tidsforbrug
Isoleringen af 140 kvm. loft tog cirka 10 timer.
Pris
Cirka 50 kroner pr. kvm. isolering. Gangbro: cirka 100 kroner pr. m.
Sværhedsgrad
Isoleringen er ikke svær at udføre. Gangbroen kræver lidt mere kunnen, men udseendet betyder ikke meget heroppe på loftet.
Tegning
Ventilation er din ven
Uden god ventilation risikerer du, at fugt ophober sig på loftet og angriber alt organisk materiale (træ, pap, papir mv.) Det er derfor, du skal gøre alt, hvad du kan, for at sikre, at der er frisk luft på loftet. Vindaflederne, som vi bruger her, er gode til at sikre en fri luftspalte langs tagfoden.
